Muratoğlu konut fiyatlarının hızla yükseldiğine dikkat çekerken döviz ve enflasyon işin içine girdiğinde yatırım atmosferinin değiştiğini vurguladı. Muratoğlu bir konut fiyatının 200 kira bedelini geçiyorsa yatırıma temkinli yaklaşılması gerektiğini belirtti.
İşte Muratoğlu’nun yazısının ilgili bölümü:
Geçen yıl konut fiyatlarının en çok arttığı ülke Türkiye oldu. Nitekim 2016 yılında da en öndeyiz… Yalnız işin içine döviz ve enflasyon girip paramızın değeri düşünce artış hızında gerilerde kalıyoruz. Bu demektir ki getiriler söylendiği kadar da hızlı artmıyor!
Araştırmalar bizi ilginç yerlere götürüyor. Türkiye’de konut fiyatları neden artıyor? O kadar çok sebebi var ki… Suriyelilerden tutun, yık‐yap şeklinde devam eden kentsel dönüşüme, inşaat ve arsa maliyetlerinden, yatırıma, lüks ev talebinden inşaat malzeme fiyat artışına kadar geniş bir yelpazede sonuçlara ulaşmak mümkün.
Kısa ve orta vade zarar ettirir!
Ancak burada esaslı bir tutumdan bahsetmek zorundayız. Konutun, yatırım haline dönüşmesi… Yıllardır yüksek getiri ile devam eden konut piyasası kendi kendini dolduruşa getiren bir mekanizmaya dönüştü. Satışların oldukça önemli bir kısmı yatırım talebine dayanıyor. Nitekim tehlikeyi de bu yatırım talebi yaratıyor. Her yatırım risk taşır…
Neden yatırım yaparsınız? Daha fazla kazanmak için… Pek çok yatırımcı tasarruflarının bir kısmını konuta yatırıyor. Konut yatırımlarında uzun bir vade beklendiğinde zarar eden pek yok gibi… Ancak kısa ve orta vadede tam aksine zarar etme olasılığı yüksek oluyor.
Satış fiyatı 200 kirayı geçtiyse
Emlak ve konut uzun vadeli düşünmeyi gerektirir. Uzun vade deyince 10 yıl ve üzerinden bahsediyorum. On yıla kim öle kim kala? Dolayısıyla fiyat artışlarını uzun süre takip edip tatmin edici bir noktada satışa çıkacaksınız. Nitekim arada da kira geliri elde etmek isteyeceksiniz.
Kira gelirleri, ev fiyatlarından daha hızlı değişir. Eğer bir konut için istenen fiyat, 200 aylık kira getirisinin üstüne çıkmışsa temkinli yaklaşmak gerekir. Yaklaşık 17 yıl… Bizde 30‐35 yılı buldu. Ev almak yerine kirada oturmak çok daha mantıklı hale geldi.
Bakın, Türkiye’de çalışan bir insanın ortalama geliri yüzde 10 civarında artıyor. Ya konut fiyatları? Artış yüzde 20’yi geçti. İnsanlar gelirinin yanı sıra birikimini de ortaya koyuyor.
Demek ki alıcıların ağırlıklı düşüncesi yatırım yapmak
Suni olarak yönlendirilen piyasaların kötü getirileri nedeniyle finansal birikimlerini konuta yönlendiren geniş bir kesim söz konusu… Doğru yer, doğru zamanlama, doğru fiyatlama çok önemli…Son tahlilde eğer ev yatırım için değil de ihtiyaç için alınıyorsa söylenebilecek fazla bir şey yok! Şu kısa hayatta yaşam kalitenizi ne kadar erken artırırsanız o kadar iyi…
Eğer yatırım için satın alıyorsanız sanki bu aralar çok da zamanı değil… Yatırım anlayışı değiştiğinde konuta talep kısılacaktır. Fiyatları düştüğü halde alıcı bulamayan yatırımlardan para kazanılamayacaktır. Bugünlerde de arz fazla, talep yetersiz… Daha uygun günler gelecektir.