Türkiye merkezli uluslararası bilimsel-akademik kuruluş EBES’in (Eurasia Business and Economics Society - Avrasya İşletme ve Ekonomi Birliği) 20. Konferansı 28-30 Eylül 2016 tarihlerinde Avusturya’nın başkenti Viyana’da yapıldı. Viyana Teknik Üniversitesi’nin ev sahipliğinde yapılan konferansa İstanbul Ekonomik Araştırmalar Derneği (İEAD) de destek verdi.
60 civarında ülkeden 400’den fazla akademisyen, uzman, bankacı ve bürokratın katıldığı konferansta 260’a yakın bilimsel çalışma sunulup tartışıldı. Davetli konuşmacıları arasında dünyaca ünlü profesörler John Rust ile Jonathan Batten’in de olduğu konferansta; teorik konular yanında dünya ekonomisindeki son gelişmeler de konuşuldu. Tartışmaların ana teması ise Avrupa ve bazı gelişmekte olan ülkelerdeki durgunluk ile FED’in olası faiz artırımının etkileri oldu. FED’in olası faiz artırımının dünya ekonomisi üzerindeki etkisinin sınırlı olacağını öngören akademisyenlere göre, asıl sorun Avrupa ülkeleri başta olmak üzere dünya ekonomisindeki durgunluk.
Ekonominin temelleri sağlam
EBES'in kurucuları Prof. Dr. Mehmet Hüseyin Bilgin, Doç. Dr. Ender Demir ve Dr. Hakan Danış konferans sonrası yaptıkları açıklamada, konferansta yabancı akademisyenlere Türkiye ekonomisini anlatma fırsatı bulduklarını söylediler. Açıklamada, yabancı akademisyenlere göre de Türkiye ekonomisinin büyüme potansiyelinin yüksek ve makroekonomik temellerinin oldukça sağlam olduğu ifade edildi. Türkiye’nin büyümeye devam edeceğini öngören akademisyenlere göre, makroekonomik göstergelerde bir bozulma söz konusu değil, dolayısıyla Moody's'in not indirimi kararı ekonominin gerçekleri ile örtüşmüyor.
FED’in ve küresel ekonomideki gelişmelerin Türkiye’nin makroekonomik performansı üzerindeki etkisinin sınırlı olacağını bekleyen akademisyenlere göre; Türkiye, büyüme performansı anlamında olumlu ayrışmaya ve ‘güvenli liman’ olmaya devam edecek. Yapısal reformların önemine dikkat çeken akademisyenlere göre, Türkiye ekonomisi için en önemli risk jepolitik riskler ve belirsizliklerdir.