Yazdır

İşte ABD’de en iyi üniversite sıralaması

Tarih: 02 Ekim 2016 - 12:05

Akşam yazarı Deniz Gökçe bugünkü köşe yazısında, ABD’deki en iyi üniversite sıralamasını yazdı. İşte o yazı...

Ülkemizde birçok kişi üniversite eğitimi için yurtdışına gitmekte, bu arada en çok gidilen dış ülke de ABD olmakta. Ama ABD’de binlerce üniversite var. Tabi bu üniversitelere ait sıralama yapan çok sayıda kurum da var. Ama bunlardan bir tanesi, Wall Street Journal/ Times College Rankings ortaklığının sıralamasının yaklaşımı farklı ve ilginç olması nedeniyle dikkat çekiyor.

Genelde üniversite sıralamalarında girenlerin ortalama SAT skorları, kaç öğrenci alındığı ve kaç öğrenci red edildiği gibi girişteki verilere bakılır ama WSJ/THE ortak sıralaması öğrencinin okuldan mezuniyetinden sonraki değerlendirmelere önem veriyor.

WSJ/THE 4 kategoride 15 ayrı inceleme sonrası okul sıralamasını gerçekleştiriyor.Okulun alacağı değerlendirme skorunun yüzde 40’ı öğrencinin okul sonrasındaki durumuna, mesela mezunun ne tür bir gelir kazanma durumuna geldiğine ve bu okula gitmek için ne kadar borca razı olduğu gibi faktörlere dayanıyor. Skorun yüzde 30 kadarı okulun maddi kaynaklarına, mesela okulun eğitime ve akademik hizmetlere ayırdığı kaynaklara ait incelemeler içeriyor. Skorun yüzde 20 kadarı ise okulun mezun öğrencilerinin, hocaları ve diğer öğrencilerle olan ilişkileri konusundaki fikirlerine dayanıyor. Yüzde 10 kadarı da üniversitedeki yaşama ve öğrenme ortamı konusunda olmakta. Bu yaklaşım diğer sıralama yapan kurumlardan çok farklı sonuçlar veriyor.

Bu yılki üniversite sıralaması 28 eylül 2016 tarihinde Wall Street Journal gazetesinin eki olarak yayınlandı. Sıralamada ilk beşyüze giren okulların adları ve özellikleri, gazetenin 10 sayfalık üniversite sıralaması ekinde mevcut. Sıralamanın nasıl yapıldığı konusunda da detaylı açıklama ve bilgi var. Üniversite seçmeye çalışanlar için faydalı çok sayıda ek bilgi mevcut.

Aşağıda WSJ/THE sıralamasının ilk 10 üniversite listesini gazete ekinden aktarıyorum. Yukarıda söylediğim gibi ilk 500 üniversite sıralaması gazete ekinde mevcut.

İlginçtir, bu üniversite sıralamasındaki ilk 10 üniversitenin hiç biri de kamu üniversitesi değil, özel kurumlar. Kamu üniversiteleri arasından 'University of Michigan - Ann Arbor' zirvedeki ilk kamu üniversitesi olarak 24’üncü sırada!

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/iste-abdde-en-iyi-universite-siralamasi/1123093