Çoğu kişiye tekne ve yatlar neden Amerikan bayrağı ile dolaşıyor diye sorsanız, “tekne Amerika'da yapılmıştır” cevabı alırsınız. İşin aslı pek öyle değil……
Yatlar Türkiye'de doğdu, sonradan Amerikalı oldu. Ağırlıklı olarak Türkiye'de yapılan tekneler bile ABD'de Delaware Eyaleti Limanı'na bağlı yüzüyorlar. Hem ucuz hem kolay…
Bu limandan sadece yıllık 350 ile 1000 dolar arası ücret ödeyip ruhsat alınabiliyor. Böylece tekneye ABD bayrağı takılabiliyor. Özellikle Amerikan bayrağı tekneler için bir nevi Schengen vizesi gibi…… Bu tip tekneler dünyada çok rahat her limana girip çıkabiliyorlar.
Başka? Tekneyi alırken yaşadığınız ÖTV avantajının yanı sıra yabancı bayraklı olmasının kârı aldıktan sonra da devam ediyor. Akaryakıt alımından, yağ değişimine, liman hizmetlerinden yedek parçaya, tekneye gelen kumanyaya kadar vergiden yırtıyorsunuz.
S.O.S. çağrısına cevap geldi
Sistem Türkiye'de öyle saçma sapan kurgulanmıştı ki, küçük, lüks olmayan ancak beygir gücü yüksek tekneler önemli miktarda vergi ödemek zorunda kalıyordu. Hatta 5 yıl içinde ödenen vergi, teknenin toplam değerinin üzerine çıkabiliyordu.
Bundan yedi yıl önce Ağustos 2009'da Başbakan Erdoğan büyük bir müjde olarak teknelerin Türk Bayrağı'na geçebilmesi için bir paket hazırlattı. Yeni bir yol izlenecekti, izlenen yolda tekneciler kayboldu. Hedefin çok uzağında kalındı.
Basında zamanla “yabancı bayrakta ısrar edenlere yaptırım uygulanacak” haberleri yer alsa da hiçbir şey olmadı. Yabancı bayrak teknecinin cebine kâr kaldı.
Şimdi bir deneme daha yapılıyor. 2009 yılındaki uygulamanın eksiklerini gördüklerini ve bu eksiklikleri gidecek bir yasal düzenlemeye gittiklerini açıklıyorlar.
Büyük düşünmek gerekiyor
Daha önce Türk Bayrağı'na geçişte herhangi bir avantaj görülmemesi nedeniyle istenilen rakamlar yakalanamamıştı. Bu sefer yakalanır mı? Yakalanmalı!
Hatta öylesine cazip hale getirilmeli ki yabancılar da Türk Bayrağı çekmeyi istemeli… Bu aynı zamanda ülkenin imajını değiştirecek, reklamını yapacak bir girişim olur.
Düşünsenize Cote d'Azur, Miami, Monako, Sardinya, İbiza, Cenova, Amalfi gibi dünyanın en zenginlerinin buluştuğu marinalarda onlarca Türk Bayraklı yat demirlemiş. Sadece bu sayede Türkiye'nin marka değerini milyar dolarlar harcayarak başaramayacağınız kadar yükseltirsiniz.
Peki, yeni kanunu açıklayacaklar bu açıdan bakarlar mı? Sanmam! Onların derdi sadece Türk teknelerini kayıt altına alıp onları tırtıklamak gibi görünüyor.
Bir de Türk armatörlerin sahip olduğu gemiler var. Tonaj olarak yüzde 72'si yabancı bayraklı… Onları ne yapmalı? Oraya da el atmalı.
Murat Muratoğlu/Sözcü