Yazdır

İş Bankası’ndan dünya çapında hamle

Tarih: 21 Eylül 2016 - 16:52

Türkiye İş Bankası, yurtdışı menşeli 13 farklı yerel ödeme sistemiyle işlem yapabilme olanağı sağlayan Sanal POS’u müşterilerinin kullanımına sundu.

İş Bankası Türkiye’deki üye işyerlerinin yurtdışı satışlarına önemli katkı sağlayacak yeni bir gelişmeye daha imza atarak elektronik ticaretle uğraşan İş Bankası üye işyerlerine, ALIPAY (Çin), IDEAL (Hollanda), GIROPAY (Almanya), EPS (Avusturya), QIWI (Rusya, Kazakistan, Ukrayna), SOFORT (Almanya, Avusturya, Hollanda, Belçika, İtalya, Fransa, İspanya), MYBANK (Belçika, Fransa, İtalya, Lüksemburg, Yunanistan), ENTERCASH (Almanya, Avusturya, Finlandiya, İsveç), BANCONTACT (Belçika), MULTİBANCO (Portekiz) , PRZELEWY24 (Polonya), TRUSTYPAY (Macaristan, Slovakya, Slovenya, Estonya, Letonya, Litvanya, Çek Cumhuriyeti), SAFETYPAY (Brezilya, Kolombiya, Kosta Rika, Meksika, Nikaragua, Panama,  Peru, Avusturya, Almanya, Hollanda) ile tahsilat yapabilme olanağı sağlıyor. Uzun yıllardır, üye işyerlerine sanal POS hizmeti veren, elektronik ticarette temel ödeme aracı olan Visa, MasterCard, American Express ve UnionPay logolu kredi kartı ve banka kartları ile alışverişe imkân sağlayan İş Bankası %23’lük pazar payı ile sektörde öncü konumda.

Sınır ötesi ticaretin Avrupa’da %43’ünün, Güney Amerika’da %55’inin, Asya’da ise %65’inin alternatif ödeme yöntemleriyle gerçekleştirildiğine dikkat çeken İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Yalçın Sezen; “Başta Avrupa olmak üzere dünyanın dört bir yanından yerel ödeme sistemlerini desteklememiz, elektronik ticaretle uğraşan firmalara önemli katkı sağlayacak ve işini hızla büyütmek isteyen girişimcilere dünyaya kendilerini tanıtma ve rekabette bir adım öne geçme olanağı yaratacaktır” dedi.

Yalçın Sezen sözlerini şöyle sürdürdü: “Perakendeden ulaşıma, turizmden teknolojiye birçok alanda üye işyerlerine ve girişimcilere güvenli e-ticaretin kapılarını açan İş Bankası, hizmete sunduğu yerel ödeme yöntemleriyle birlikte, tek bir sanal POS entegrasyonu ile en fazla sayıda elektronik ticaret ödeme yöntemi sunan ilk banka oldu. Böylece, üye işyerlerinin yurtdışına açılarak satış rakamlarını artırmaya yardım edecek bir adım attık. Dijitalleşmeyle birlikte her geçen yıl katlanarak büyüyen ve sınır ötesi bir hal alan elektronik ticarete ve dolayısıyla ülkemizin ihracatına kayda değer katkı sağlayacak bir girişimde bulunmuş olduk. Hayatın her alanında yoğun bir şekilde kendini hissettiren teknolojik gelişmeler ve dijitalleşme ile müşteri ihtiyaçlarının süratle değiştiğini, son 4 yılda elektronik ticaretin neredeyse 2 kat arttığı görüyoruz. Hizmete sunduğumuz bu imkânın, sektörde önemli bir kilometre taşı olacağına inanıyoruz. Sektörün ve müşterilerimizin taleplerini göz önünde bulundurarak, önümüzdeki dönemde de yeni ve farklı ödeme sistemlerini kullanıma sunacağız.”

YEREL ÖDEME SİSTEMLERİ HAKKINDA BİLGİ:

· 2004 yılında Ali Baba Group tarafından kullanıcılarının hizmetine sunulan “ALİPAY” Çin’de 300 milyondan fazla kişi tarafından kullanılmaktadır.  

· “IDEAL”, 2005 yılında Hollanda vatandaşlarının kullanımına sunulan ve Hollanda’da gerçekleştirilen online alışveriş işlemlerinde  %59 paya sahip olan ödeme sistemidir.

· 2006 yılında Almanya vatandaşlarının hizmetine sunulan “GIROPAY”, birçok Alman bankası tarafından desteklenmekte ve yaklaşık 35 milyon Almanya vatandaşınca kullanılabilmektedir.

· Yine 2005 yılında Almanya’da kurulan ve tüm Alman e-ticaret kullanıcılarının bugüne kadar en az %50’sinin alışverişlerinde kullandığı “SOFORT” herhangi bir bankada online bankacılık hesabı bulunan Alman vatandaşlarınca kullanılabilmektedir. Almanya’daki e-ticaret hacminin %66’sı yerel ödeme sistemleri üzerinden gerçekleştirilmektedir.

· Avusturya bankaları ve Avusturya Maliye Bakanlığı işbirliği ile geliştirilen “EPS” 3 milyondan fazla Avusturya vatandaşı tarafından e-ticaret alışverişlerinde tercih edilmektedir.

· 15 milyondan fazla kullanıcı ile Rusya’nın en yaygın elektronik cüzdanı “QIWI” ön ödemeli bir VISA hesabına bağlı oldukça esnek ve güvenilir bir ödeme yöntemi olup, Rusya’da internet kullanımının çok büyük oranlarda artmasıyla son yıllarda %20 ila %30 arasında büyüme oranları yakalamıştır.

· Avrupa genelinde 12 milyon kişiye hizmet veren “MYBANK” SEPA ödeme araçlarına dayalı bir çözüm olup, Belçika, Fransa, İtalya, Lüksemburg ve Yunanistan’ın yanı sıra önümüzdeki dönemde SEPA bölgesi içerisinde diğer ülkelerde de kullanılmaya başlayacaktır.

· 2009 yılında bu yana hizmet veren “ENTERCASH” banka transferleri vasıtası ile ödemelerin son derece popüler olduğu Almanya, Avusturya, Finlandiya ve İsveç’teki bankaların %98’iyle entegre olup, 100 milyondan fazla potansiyel kullanıcısı bulunmaktadır.

· 1989 yılında Belçika ulusal debit kart şeması olarak ortaya çıkan ve geçmiş dönemde MISTER CASH olarak da bilinen “BANCONTACT”, günümüzde Belçika pazarının tartışmasız lideridir. Ülke içerisinde yapılan harcamaların %86’sı Bancontact ile gerçekleştirilmektedir.

· 1985 Yılında kurulan ve online bankacılık hesabı olan her Portekiz vatandaşı tarafından kullanılabilen “MULTIBANCO” ile yılda yaklaşık 900 milyon adet işlem gerçekleştirilmektedir.

· Avrupa’da en hızlı büyüyen elektronik ticaret pazarlarından Polonya menşeli “PRZELEWY24” ülkedeki online bankacılık müşterilerinin yaklaşık %95’ine hitap etmekte olup, 8.000’den fazla elektronik ticaret işyerinde kullanılmaktadır. Yine Doğu Avrupa ülkelerinde yaygın bir şekilde kullanılan “TRUSTYPAY” yönteminin 200 milyondan fazla potansiyel kullanıcısı bulunmaktadır. 2007 yılında kurulan ve Latin Amerika’nın en önemli ödeme yöntemlerinden olan “SAFETYPAY” 100’den fazla banka tarafından desteklenmekte, 21 ülkeden 250 milyondan fazla kullanıcısı bulunmaktadır.

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/is-bankasindan-odeme-sistemlerinde-dunya-capinda-hamle/1120092