Merkez Bankası 22 Eylül’de faiz için kararı için bir kez daha toplanacak. Para Politikası Kurulu’nda (PPK) 25 baz puan daha indirim yapılabileceği tahmin ediliyor. Merkez Bankası koridorda yine indirime giderse kesintisiz yedinci kez indirim yapılmış olacak. Ancak indirimin işe yarayıp yaramayacağı merak konusu. Piyasa uzmanları, faizlerin indirilmesinin zor olduğunu belirtirken, bunun en önemli nedeninin bankaların geçmişe göre kârlılıkta zorlanması, batık krediler olduğunu dile getiriyor.
YENİ ÜYE KATILACAK
PPK’ya bu hafta 2 Eylül tarihinde Merkez Bankası başkan yardımcılığına atanan Emrah Şener de katılacak. 23 Ağustos’ta yapılan PPK toplantısında faiz koridorunun üst bandı olan yüzde 8.75’de 25 baz puan indirim yapılarak yüzde 8.5’a inmişti. Faiz koridorunun alt bandı ise yüzde 7.25 olarak sabit kalmıştı. Merkez Bankası’nın toplantısından önce 21 Eylül tarihinde ABD Merkez Bankası’nın (FED) toplantısı var. Merkez Bankası, PPK toplantısından önce FED’in ne yapacağını görme fırsatını yakalayacak. Şartlarda bir değişiklik olmazsa Merkez Bankası’nın 25 baz puan indirim yapacağı tahmin ediliyor.
FAİZLERE YANSIYACAK MI?
Mart ayından itibaren yapılan indirim oranı 225 baz puan oldu. Buna karşılık bir süredir üst bantta yapılan indirimin neden kredi faizlerine yansımadığına ilişkin tartışma devam ediyor. Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, bayramdan önce bir araya geldiği bankacılara mevduat faizindeki yarışa son vermeleri çağrısında bulunmuştu. Ekonomist Haluk Bürümcekçi, kredi faizlerinin neden istenildiği oranda inmediği konusunda, sistemik sorunlar olduğunu belirterek, bankaların yaşadığı kârlılık sorununun cömert olmalarına engel olduğunu söyledi. Batık kredilerin de arttığına dikkat çeken Bürümcekçi, bankaların bu nedenle ihtiyatlı gittiğini söyledi. Mevduatın önemli bir kaynak olduğunu vurgulayan Bürümcekçi, mevduat faizlerindeki yarış için, “Bitecek gibi değil” dedi. Sadeleşme bitse bile zorunlu karşılıklardaki adımların devam etmesini beklediğini kaydeden Bürümcekçi, “Zorunlu karşılıklarda atılacak adımlarda daha alan var” dedi.
ÜST BANT İNDİRİMİ NİÇİN ÖNEMLİ?
Merkez Bankası’nın faiz koridoru ve politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı üzerinden piyasalara yön veriyor. Sadeleşme adımları çerçevesinde faiz koridorunu daraltıyor. Erdem Başçı’nın görev süresinin dolduğu ve indirim sürecinin başladığı mart ayında üst bant yüzde 10.75’di. Yapılan indirimlerle yüzde 8.5’a geldi. Faiz koridorunun üst bandı tüketici, ticari krediler için kıstas oluşturuyor. Burada yapılacak indirimin tüketici ve ticari kredi faizlerine indirim olarak yansıması bekleniyor. Ancak son 6 aydır üst bant faizinde yapılan indirim kredi faizlerine istenildiği oranda yansımıyor.
PİYASA NE BEKLİYOR?
İki indirim için daha yeri var
KAPITALFX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, beklentilerinin gecelik borç verme faizinde 25 baz puan indirim olduğunu belirterek, “Biz Merkez Bankası’nın iki faiz indirimi için daha yerinin olduğunu düşünmekteyiz; bir sonraki ay yüksek ihtimalle bir indirim daha olacak. Ancak enflasyonun bulunduğu mevcut seviyeler itibarıyla bu bile riskli. Riskli olan ‘tek politika faizini yüzde 8 veya daha aşağısında belirlemek.’ Enflasyon seviyelerinin ve belirlenmesi düşünülen tek politika faizi seviyelerinin risk olmasının nedeni ise faizi enflasyondan arındırdığımızda reel getirinin negatif olması. Bu, olumsuz bir konjonktürde Türk finansal varlıklarına yönelik iştahı azaltacak ve kırılganlık unsuru olacaktır” dedi.
FED artırmaz, Merkez indirir
DESTEK Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdürü Murat Tufan da, FED’in faiz artırımına gitme ihtimalinin düşük olduğunu savunarak, “Önümüzdeki hafta Japonya Merkez Bankası, ABD Merkez Bankası ve yurtiçinde MB’nin alacağı faiz kararı yurtiçi piyasalara yön verecek. Enflasyon oranının yüzde 8.79 seviyesinden 8.05’e gerilemesi ve çekirdek enflasyonda yaşanan gerileme, Merkez Bankası’nın sadeleştirme sürecine devam etmesine imkan veriyor. Bu bağlamda perşembe günü yapılacak toplantıda MB’nin faiz koridorun üst bandında 25 baz puan faiz indirimi gerçekleştirdiğini görebiliriz. Aynı zamanda toplantı metninde yer alan ifadeler de takip edilecek. Sadeleştirme sürecinin devam edip etmeyeceğini toplantı metninde yer alan ifadeler belirleyebilir. Öte yandan çarşamba günü FED’in vereceği mesajlar da MB’nin sadeleştirme politikasının sürecini etkileyecektir” dedi. (Hürriyet / Neşe Karanfil)