Başbakan Binali Yıldırım'ın Güneydoğu çıkarmasının ardından hızlanan bölgenin yeniden ayağa kaldırılması sürecinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı öncü olarak harekete geçiyor. Bakan Faruk Çelik'in talimatıyla Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Tarım Sektörü Eylem Planları'na dönük çalışmalar bakanlığın ilgili birimleriyle sürdürülürken, bu kapsamda yapılacak çalışmalar da netleşmeye başladı.
DAMIZLIK ÇİFTLİKLERİ KURULACAK
Hükümet, yıllardır PKK terör örgütünün saldırıları nedeniyle büyük zarara uğrayan çiftçi için ilk etapta Ardahan ve Kars'ta 4 yeni hayvan merkezi kurmayı planlanıyor. Doğu ve Güneydoğu'da hayvancılık sektörünü geliştirmek için buzağı desteklerinde yeniden düzenlemeye gidilecek. Doğu Anadolu başta olmak üzere Türkiye'nin 22 ili yetiştirici bölge ilan edilecek ve 20 damızlık hayvan çiftliği kurulacak. Küçükbaş hayvanlar için de damızlık çiftlikleri kurulması planlanıyor. Üreticiler kesim için besleyeceği hayvanları buralardan alacak. İlk etapta 50 bin damızlık hayvanla projeye başlanacak, ardından damızlık hayvan varlığı sayısı 300 bine çıkarılacak. Damızlık hayvanların artırılmasıyla Türkiye'deki et fiyatı sorununa da kökten çözüm getirilmiş olacak.
MERALAR ISLAH EDİLECEK
Yüzde 40'ı Doğu ve Güneydoğu'da bulunan ancak PKK tehdidi nedeniyle yıllardır kullanılamayan mera, yaylak ve kışlakların yeniden ıslah edilmesi çalışmalarına da hız verilecek. Bu kapsamda yaklaşık 4 milyon hektar mera yeniden çiftçiye kazandırılacak. Hayvancılıkla geçimini sağlayan vatandaşların maliyetlerini düşürmek için meraların ıslahlaştırılması için toplam 2 milyar lira harcanacak. Bu şekilde çiftçilerin hayvancılık üretim maliyetlerinde yüzde 25 tasarruf sağlanacak. Aynı şekilde mandıralar da modernize edilecek.
DAMLA SULAMA YAYGINLAŞTIRILACAK
Bölgede kaçak elektrik kullanımı nedeniyle orantısız su tüketimine de çözüm üretilecek. Hem hükümet hem elektrik dağıtım firmaları hem de çiftçinin zarara uğradığı eski modelden kazankazan modeline geçilecek. Tarımda damla sulamanın yaygınlaştırılması için destek modelleri başta olmak üzere çiftçilerin bilinçlendirilmesine yönelik çalışmalar yapılacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Şanlıurfa kent merkezinde 100 milyon lira harcayarak kuracağı atık su arıtma tesisiyle suyun verimli kullanılması için projeler geliştirecek. Böylece 800 bin kişinin atık suyu da temizlenerek doğaya kazandırılacak. Mardin ve Kızıltepe ovalarının sulanması için de dev sulama kanalları oluşturulacak.
PROFESÖRLER SAHAYA İNECEK
Üniversitelerin Ziraat Fakülteleri'nde görevli akademisyenler de tarım ve hayvancılığı yeniden canlandırmak için sahaya inerek çiftçilere yerinde eğitim verecek. Çiftçileri doğru su ve gübre kullanımı hakkında bilgilendirecek hocalar, bilimsel üretim noktasında çiftçileri teşvik edecek.
Barış Şimşek/SABAH