Kurban Bayramı tatilini Ege kıyılarında geçirmek isteyen 4 kişilik bir ailenin gecelik konaklama harcaması 115 lira ile 2 bin 584 lira arasında değişiyor.
Bölgedeki çok sayıda turistik tesisin bayram tatili süresince yüzde 100 doluluğa ulaşması nedeniyle internet üzerindeki rezervasyonlarını kapatması dikkati çekiyor.
Bodrum, Marmaris, Fethiye, Kuşadası, Çeşme ve Ayvalık'taki turistik tesislerin internet sitelerinden yaptığı derlemeye göre yetişkin 2 çocuğu bulunan bir ailenin bayram döneminde bir gecelik konaklama maliyeti en yüksek 2 bin 584, en düşük ise 115 lira oldu.
Ege'deki tatil merkezleri en geniş fiyat aralığına sahip Muğla'nın Marmaris ilçesi oldu. Bodrum'da tek gecelik konaklama fiyatı 162 ila bin 986 lira, Fethiye'de 180 ila bin 200 lira, Çeşme'de 250 ila 892 lira, Kuşadası'nda ise 162 ila 645 lira arasında değişiyor.
Tatilciye en ucuz seçeneği sadece konaklama hizmeti verilen apart tesisler verirken herşey dahil sisteminin uygulandığı tesislerin gecelik fiyatları ortalama bin lira seviyesinde seyrediyor.
Çok sayıda tesiste bayram tatili süresince boş odanın olmaması dikkati çekerken bazı tesisler 4 günün altındaki rezervasyonları kabul etmiyor.
'ZAM YAPMADIK'
Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, AA muhabirine yaptığı açıklamada Ege kıyılarının yerli turistin öncelikli tercihi olduğunu söyledi.
Ayvalık'tan Fethiye'ye kadar olan kıyı şeridinde irili ufaklı bir çok turistik tesisin bulunduğunu, bunların verdiği hizmetlerin çeşitlilik gösterdiğini, geniş bir fiyat yelpazesinde tatil yapma imkanı sunulduğunu dile getiren İşler, şöyle konuştu:
"Diğer turizm bölgelerinde paket programlar ve her şey dahil sistem oldukça yaygın. Bu da fiyatı belli bir seviyenin üzerinde tutuyor. Ege'de ise irili ufaklı, pansiyonundan, butik oteline, oda kahvaltısından her şey dahiline kadar her keseye ve tercihe uygun zengin bir ürün yelpazesi var. Ege'nin, nüfusun yoğun olduğu yerleşim birimlerine yakın olması da talepte etkili oluyor. Yapımı devam eden İstanbul-İzmir otoyolu üzerindeki Osmangazi Köprüsü'nün hizmete girmesi dahi mesafeleri azaltması nedeniyle Ege kıyılarına ilgiyi artırıyor."
İşler, turizm sektörünün geçirdiği bu zor dönemde yerli turistin kıymetini daha iyi anladığını belirterek bir çok tesisin Ramazan Bayramı'nda sağladığı dolulukla ayakta kaldığına işaret etti.
Tatillerin 9 güne çıkarılmasının da bu dolulukta etkili olduğunu ifade eden İşler, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Geçen bayramda olduğu gibi bu bayram da yüzde 100 doluluk oranlarına yaklaştık. Bu bayramda daha fazla turist girdisi bekliyoruz. Ege Bölgesi'nde 5 milyona yakın seyahat hareketliliği bekliyoruz. Fiyatlar geçen senekiyle aynı, herhangi bir artış yapmadık. Bu da zaten TÜİK'in enflasyon fiyatlarına yansıyor."