Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yönelik merakla beklenen ekonomi paketi dün Başbakan Binali Yıldırım tarafından Diyarbakır'da açıklandı. Başbakan Yıldırım burada konut, ulaştırma, sağlık, spor, eğitim, tarım ve hayvancılık alanında yapılacak projeleri ayrıntıları ile açıkladı. Her yıl 200 bin kişinin istihdam sahibi olacağına ifade eden Yıldırım, 4 yılda kamu ve özel sektörün toplam 140 milyar liralık yatırım yapacağını da ifade etti. Bölgenin kaderini değiştirecek hamleler Başbakan Yıldırım tarafından şu sözlerle anlatıldı:
KAPSAMLI BİR DESTEK: Doğu ve Güneydoğu'da kapsamlı bir destek yatırım haritası hayata geçiriyoruz. 23 ilimize yatırım yapmak isteyen işadamları, esnaf, çiftçi, genç ve kadınlarımıza önemli haberlerimiz var.
7 MERKEZ İÇİN 10 MİLYARLIK YATIRIM: Terörden zarar gören 7 merkez için 10 milyarlık yatırım yapıyoruz. Sadece Diyarbakır Sur için 1.9 milyarlık, Şırnak, Cizre, Silopi için ise 7.5 milyarlık yatırım yapacağız.
Toplam 7 bölgede, 36 bin küsür konut yaparak, hak sahiplerine teslim edeceğiz. Konut sahipleri bu sürede kirada olacak. Kiralarını da biz ödeyeceğiz. Ayrıca vatandaşlarımızın zararlarını ödüyoruz, eşya kayıplarına karşı 255 milyon liralık ödeme yapacağız. Batman'da 15 bin, Diyarbakır'da 33 bin, Malatya'da 25 bin seyirci kapasiteli toplam 3 tane stadyum yapıyoruz. Bunlar için 214 milyon lira harcanıyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da toplam 23 ilde toplam konut sayısı 67 bin olacak. Ayrıca 15 hastane yapıyoruz. Toplam yatak kapasitesi bin 640 olacak. 51 yeni karakol yapılacak.
HER YIL 80 FABRİKA KURULACAK: 23 ilimizde cazibe merkezleri oluşturuyoruz. Cazibe merkezlerimizi 5 ana kümeye ayırdık. Örneğin; Ardahan Kars Ağrı, Iğdır, Kars merkezli oluyor. Bu yatırımcılarımıza neler getiriyoruz? Yatırım yerini bedava veriyoruz. Herkese yapacağı işe göre yer verdiğimiz gibi, ihtiyacı olan fabrikayı da devlet yapıp teslim edecek. Sabit yatırım için para harcamayacak.
SIFIR FAİZLİ KREDİ GELİYOR: Makina için sıfır faizli kredi veriyoruz.Teminat desteğini de kredi garanti fonundan karşılayacağız. Yeter ki yatırımcı gelsin üretim yapsın iş versin aş versin bölge de Türkiye de zenginlesşin. Hedefimiz bu. Bu destekler 2027'ye kadar (işletme kredisi desteği) 10 yıl devam edecek. 1 yıl ödemesiz, 4 yıl vadeli, 5 yıl 5 yıl şeklinde olacak. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya üretim tesislerini taşımak isteyenlere de destek veriyoruz. Çağrı merkezleri için de 20 ila 25 bin civarında istihdam yaratılacak ve gençlerimiz çok güzel ortamlarda iş bulacaklar. Anahtar teslim binalar yapılacak.
100 ADET AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİ YAPILACAK
Yıldırım sağlık alanındaki yatırımları da şu sözlerle aktardı: "24 ilde 100 ağız ve diş sağlığı merkezimiz hızla devam edecek. Toplam tutarı yaklaşık 3 milyar lira. 280 milyon lira harcayarak toplum sağlığı merkezi açıyoruz. 769 milyon lira harcayarak 660 tane ilave yeni merkez açacağız. Böylelikle bin 10 merkez için 1.1 milyar lira harcayacağız. Sağlık çalışanları sizlerin yaşayacağız konutları da unutmadık. 253 milyon lira 3 bin 800 lojman ve hekim evi yapacağız. Devlet hastaneleri, ilçe hastaneleri, 112 acil, ağız diş sağlığı, fizik tedavi, kalp sağlığı ve sağlık ocaklarını tamamlıyoruz."
BÜTÜN YATIRIMCILARA KAMU ALIM GARANTİSİ
Gençler için sekiz girişimci merkezi kurduklarını belirten Başbakan Binali Yıldırım, "Mal ve hizmetlerin tanıtımını bizzat biz yapacağız. Merkezlerin her birine fuar merkezi inşa edeceğiz. Devletin ihtiyaç duyduğu her türlü alım buradaki fabrikalardan yapılacak. Bütün yatırımcılara kamu alım garantisi vereceğiz. Polis, asker, sosyal güvenlik kurumlarının ihtiyaçları var, bu ürünleri bu bölgelerde üretenlere diyoruz ki sen yap alıcısı biziz kardeşim. Eskiden fabrika kuruluyor, makina da koyuluyor, pazarlama sorunu sebebiyle 2 ay çalışıp kapanıyor. 1.3 milyar bunların maliyeti, toplamı ise 16 milyar lira" şeklinde konuştu.
TARIMA 3.7 MİLYAR LİRA
Tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin gelişmesi için 3.7 milyar liralık bir yatırım yapmayı planladıklarını da belirten Yıldırım, şunları söyledi: "Bölgeye yıllık 380 milyon lira tarım ve hayvancılık desteği vereceğiz. Ulaştırma, enerji ve altyapı yatırımlarına da hız vereceğiz. 6 bin 900 km'lik yeni elektrik üretim hattı, 2.700 km'lik doğalgaz yatırım hattı yapacağız. Bunlar için 3.1 milyar liralık yatırım yapmış olacağız. Doğalgaz aramaları için 900 milyon bütçe ayırdık. Terörle hasar gören elektrik tesisleri için harcama yağacağız. Karayolları için 8.5 milyar lira harcayacağız. GAP için 475 km, DAP için 400 km'lik demiryolu yapıyoruz."
200 BİN İLAVE İŞ ALANI
Başbakan Yıldırım, her yıl 10 fabrika kuracaklarını belirterek, "Bu da senede 80 fabrika demektir. 200 ila 800 kişi civarında bir istihdam olacak. Her yıl 200 bin ilave iş alanı oluşturacağız. Ayrıca tarım sektörindeki ihtiyaçlara yönelik çiftçilerin sözleşmeli çalışma yapmasını sağlayacağız" dedi.