Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan ve Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen FETÖ/PDY çatı iddianamesinin en dikkat çeken bölümlerini örgütün mali kaynakları ile usulsuz para transferi, kazanç ve himmet başlıkları oluşturuyor. MASAK raporlarına da yer verilen iddianamede, FETÖ/PDY’nin, Türkiye’de 71 ilde toplam 3 bin 257 dernek, vakıf ve şirket ile faaliyet yürüttüğü ve STK’ları vasıtasıyla uluslararası para aklama organizasyonlarına imza attığı belirtiliyor.
50 defa havale
İddianamede FETÖ’nün mali işlemlerini 2 bin 356 şirket ve 347 şahıs firması üzerinden yaptığına dikkat çekilerek, yurtdışına çıkarılan meblağlara ilişkin şu bilgilere yer veriliyor;
“Post işlemleri ile ‘Brookliyn Amity Scholl’un Jpmorgan Chase Bank ve TD Bank’taki hesaplara doğrudan para transfer ederken, 12 Kasım 2010 ve 14 Nisan 2015 arasında 50 kez gerçekleştirilen toplam havale tutarı 17 milyon 929 bin 727 dolar olarak tespit edildi. Wellsprıng Cultural and Educatıonal Foudatıon’a ise 015400**** vergi kimlik numarası üzerinden para transferi yapan FETÖ, bu hesaba 05 Ağustos 2004 ile 27 Nisan 2015 tarihleri arasında toplam 4 milyon 260 bin 496 dolar gönderdi. Aynı hesaba üçüncü kişiler tarafından gönderilen miktar ise 491 bin 70 dolar olarak kayıtlara geçti. Texas Gulf Foundatıon isimli kuruluşun Türkiye’deki hesaplarına 24 Haziran 2013 ve 25 Eylül 2014 tarihleri arasında 4 milyon 580 bin 550 dolar para transfer edildi. Aynı hesaplara üçüncü kişiler tarafından gönderilen tutar ise 1 milyon 489 bin 723 dolar. Colegıos De Educatıon Medıterraneo SL isimli kuruluştan vergi kimlik numarası alınarak yurt dışındaki Banco De Sabadell Bankası hesabınaa ise üçüncü kişiler tarafından 11 Eylül 2014 ile 27 Ocak 2015 tarihleri arasında sekiz işlemde toplam 652 bin euro para havale edildi.
Kasa Mustafa Özcan
İddianameye göre örgütün mali yapısını Mustafa Özcan ve İsmet Aksoy yönetiyor. Kaynak Holding’den sorumlu olması ve Bank Asya’daki etkinliği nedeniyle Naci Tosun da mali yapıyı yöneten etkin şüpheliler arasında. İddianameye göre; “Şüpheli Mustafa Özcan örgütün kasası, menkul ve gayrimenkul mallarını yöneten kişi. Tespit edilen ihtiyaçların alımı, harcama tutarlarının belirlenmesi, yurt dışında faaliyet gösteren okulların Otomobil, malzeme gibi ihtiyaçları, toplu kesilecek kurbanlara ödenecek para miktarı gibi bütün konularda işlemler onun onayından sonra gerçekleşiyor.”
Ünlü yazarlar satmıyor
Örgütün elebaşı Fethullah Gülen’in yazdığı Kitaplardan aldığı telif haklarına da değinilen iddianamede ayrıca şu bölümler dikkat çekiyor:
“FETÖ, Türkiye’den topladığı himmet parasını yurt dışına çıkarmada ve sisteme sokmakta telif ödemelerini de kılıf olarak kullanmaktadır. Gerçekte F. Gülen’in hiçbir kitabına kimsenin para verip satın almamasına rağmen sanki piyasada büyük bir kitap satışı yapılmış gibi gösterilip F. Gülen’e telif ücreti ödendiği tespit edilmiştir. Kitaplara Kültür ve Turizm Bakanlığı telif hakları genel müdürlüğünden toplam 26.870.608 adet hazır kitap bandrolü alındığı bildirilmiştir. Dünyanın önde gelen yazarlarının satamadığı bir oran olan 26 milyon 870 bin 608 kitabın dünya rekoru olduğu, bandrol başvurusu yapılan kitapların basılıp basılmadığının tespit edilemediği, bandrol sayısının klonlanmasının yurt dışına gönderilen Fetullah Gülen’e tahsis edilen örgüt parasını gizlemek için gerçekleştirildiği, tespit edilmiştir. Fetullah Gülen namına yatırılan telif ücreti gibi gösterilen paralar, ABD’deki örgüt merkezinin masraflarını karşılamakta sarf edilmektedir.”
Kitapları çöpten çıkıyor
Çorum’da kent merkezine 20 kilometre mesafede ormanlık alana atılan şüpheli iki çanta, polis ve Jandarmayı harekete geçirdi. Olay yerine gelen jandarma ekipleri, İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünden bomba imha uzmanı istedi. Şüpheli valiz ile poşet, çevrede güvenlik önlemi alınmasının ardından fünye ile patlatıldı. Patlatılan çantanın içinden Fetullah Gülen’e ait kitap ve CD’ler çıktı. FETÖ’ye ait yasa dışı dokümanları kimin attığı araştırılıyor.
DÜNYA GENELİNDE EN ÇOK SATAN KİTAPLAR
Bu alanda birinci sırayı 450 milyon satışla J.K. Rowling’in “Harry Potter” serisi oluşturuyor. En çok satanlar listesinde yer alan diğer eserler şöyle:
- Steinbeck “Gazap Üzümleri” 10 milyon.
- George Orwell “Bin Dokuz Yüz Seksen Dört” 25 milyon.
- Gabriel García Márquez “Yüzyıllık Yalnızlık” 30 milyon.
- Dan Brown “Melekler ve Şeytanlar” 39 milyon.
- Rhonda Byrne “The Secret” 19 milyon.
- Collins “Açlık Oyunları” 10 milyon.
Milliyet