Yazdır

Büyük açılışa dünya liderleri geliyor

Tarih: 25 Ağustos 2016 - 19:54

Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu, yarın törenle açılacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla,  birçok özelliği bakımından Türkiye ve dünya mühendislik tarihi için büyük bir  kilometre taşı olma niteliğindeki Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre  Otoyolu yarın törenle açılacak.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Başbakan  Binali Yıldırım'ın da iştirak edeceği açılış töreninde, Bahreyn Kralı Hamed bin  İsa Al Halife, Bosna Hersek Başkanlık Konseyi Başkanı Bakir İzetbegoviç,  Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, KKTCCumhurbaşkanı Mustafa Akıncı,  Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Pakistan Pencap Eyaleti Başbakanı Şahbaz  Şerif, Sırbistan Başbakan Yardımcısı Rasim Ljajic, Gürcistan Başbakan Birinci  Yardımcısı Dimitri Kumsisihvili'nin yanı sıra çok sayıda ülkenin ulaştırma ve  ekonomi bakanları da hazır bulunacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın törene iştirak edecek Makedonya Cumhurbaşkanı  Ivanov ve Bosna-Hersek Başkanlık Konseyi Başkanı İzetbegoviç ile ayrıca ikili  görüşmeler yapması öngörülüyor.

Görüşmelerde, ikili ilişkiler ve bölgesel konular ele alınacak.

Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında İstanbul Boğazı'na inşa edilen köprü, dünyanın en geniş köprüsü unvanını alacak. Yatırım maliyeti 3 milyar dolar olan, 148 kilometre uzunluğundaki Odayeri-Paşaköy kesimi üzerindeki köprünün, gidiş ve geliş istikametlerinde 4’er karayolu şeridi ile ortada 2 demiryolu şeridi olmak üzere toplam 10 ulaşım şeridi olacak.

Köprü, raylı geçiş sisteminin aynı tabliyede olması nedeniyle de dünyada ilk olacak. Genişliği 59 metre, kule yüksekliği 322 metre olan köprü, bu konuda da bir rekor kıracak. Bin 408 metre açıklığa sahip ve toplam uzunluğu 2 bin 164 metre olan köprü, bu özelliğiyle de "üzerinde raylı sistem bulunan dünyanın en uzun asma köprüsü" unvanını alacak.

İstanbul’daki transit trafik yükünü hafifletmesi, trafikten kaynaklanan hava kirliliğini ve çevre sorunlarını ortadan kaldırması öngörülen köprüyle yılda yaklaşık 1 milyar 450 milyon doları enerji, 335 milyon doları iş gücü kaybı olmak üzere toplam 1 milyar 785 milyon dolarlık ekonomik kaybın önüne geçilecek.

Köprüyü de içeren Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nin devamı olan 169 kilometre uzunluğundaki Kurtköy-Akyazı ve 88 kilometre uzunluğundaki Kınalı-Odayeri kesimlerinde ise çalışmalara başlandı. 2018 sonunda, tamamlanması hedeflenen toplam 257 kilometre uzunluğundaki otoyollar ile Kuzey Marmara Otoyolu'nun tamamı hizmete açılacak.

İstanbulluların heyecanla beklediği, iki yakayı birbirine üçüncü kez bağlayacak köprüde, günlük 135 bin "otomobil eşdeğer" trafik geçişi için İdare garantisi bulunuyor. Avrupa'dan Asya'ya geçişte Otomobillerin 9,90, aks aralığı ve sayısına göre ağır tonajlı araçların 13,20 liradan başlayan ücretler ödeyeceği köprüde, Asya'dan Avrupa'ya geçişler ücretsiz olacak. Söz konusu ücretler, 2 Ocak 2017'ye kadar geçerli olacak. Köprünün bağlantı yollarının ücreti ise kilometre başına 8 sent (24 kuruş) olacak.

Araçlar, köprü dahil devamında hangi kavşaktan çıkarsa oradaki mesafeye bağlı olarak köprü ücretine kilometre çarpı 8 sent eklenecek. Ona göre otomatik hesaplama yapılacak. Avrupa Yakasında Odayeri'nden ve Mahmutbey gişelerine kadar bütün bağlantı yolları tamamlandı,Anadolu Yakasında ise Riva, Çamlık, Paşaköy ve Kurtköy'den çıkış ve girişler mümkün olacak.

Köprünün hizmete girmesiyle ağır vasıtaların geçişi artık Fatih Sultan Mehmet Köprüsü yerine Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden gerçekleşecek.

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/buyuk-acilisa-dunya-liderleri-geliyor/1113002