Yazdır

Bu hafta piyasada neler bekleniyor?

Tarih: 22 Ağustos 2016 - 08:25

Vatan ekonomi yazarı Ali Ağaoğlu bugünkü köşesinde Ftich'in Türkiye kararına ve bu haftaki piyasa beklentilerine yer verdi. Piyasalar hangi verileri takip edecek, Merkez faizi ne kadar indirir? İşte Ağaoğlu'nun o yazısı;

Piyasalar bu hafta merkez bankası başkanlarının katılacağı Jackson Hole toplantısına kilitlendi. Fed Başkanı Yellen’in vereceği mesajlar merakla bekleniyor. Yarın bizde de PPK toplanacak. 25 baz puanlık indirim gelebilir.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch “yatırım yapılabilir” notumuzu korudu, görünümü durağandan “negatife” indirdi. Yapılan açıklamada darbe girişiminin etkilerinin sınırlı kaldığı ancak politik istikrar konusundaki belirsizliği artırdığı, terörist saldırılar sonrasında büyüyen güvenlik endişeleri nedeniyle turizm gelirlerinde bu yılın ilk yarısındaki yüzde 41’lik düşüşe değinilmiş.

Rusya ile yakınlaşmanın kayıpların telafisine katkı sağlayacağı ama güvenlik konusunda kayda değer iyileşmeler olmadan kayıpların tamamen geri kazanılmasının zor olacağı belirtilmiş. (Van, Bitlis, Elazığ ve son olarak da Gaziantep’teki saldırılar bu konuda işimizin ne denli zor olduğunu unutturmuyor.)

Fitch ev ödevi verdi

Emsallerimizden daha yüksek büyüme oranımız (Fitch’in 2016 beklentisi yüzde 3.4) ve 2016’da GSYH’ye oranla yüzde 4.3’e gerilemesi, 2018’de yüzde 6’ya çıkması beklenen cari açık ve yıl başından bu yana artan Merkez Bankası rezervleri ile bütçe disiplinine vurgu yapılmış.

Aşağıdaki faktörlerin tek başına veya birlikte yaşanması durumunda not indirimi gelebileceği hatırlatılmış:

-Uzayan veya derinleşen politik istikrarsızlık, güvenlik açığı veya ekonomik performansı veya ekonomik kredibiliteyi etkileyebilecek jeopolitik gelişmeler,

-Yurt dışı fonlama imkanlarında yaşanabilecek sorunların ekonomiye olumsuz etkilerinin ortaya çıkması,

-Azalan borç/GSYH oranının trendinin değişmesi veya dış ekonomik dengelerin bozulması. Diğer yandan;

-Daha öngörülebilir, istikrarlı yerel politik ve güvenlik ortamın

-Ekonominin yapısal sorunlarına çözüm getiren reformların hayata geçirilmesinin de görünümün “durağana” yükseltilmesine katkıda bulunacağına değinilmiş.

Her iki durum içinde geçerli olan temel varsayımlarının; mali istikrarda devamı konusundaki kararlılık ve kilit ticari partnerlerle olan ilişkilerin kalıcı olarak bozulmaması (Bunu AB ile olan ilişkilerin devamı olarak algılamak hatalı olmaz) olduğu da açıklamada yer alıyor.

Bir darbe girişimini atlatmış, bombaların patladığı bir ülkede her şey eskisi gibi demekte zorlanan Fitch; görünümü düşürerek hepimize bir “ev ödevi” vermiş oldu. Açıklamada özellikle güvenliğe yapılan vurgular önümüzdeki dönemde hepimizi derinden etkileyecek konular.

Fitch’in bu kararı; Moodys’in negatif izlemeye aldığı notumuzu kırması için bir yol açmış olabilir. Önümüzdeki günler de bunu daha sık konuşuyor olabiliriz.

Kısa vadede piyasalar “notumuz kırılmadı” düşüncesiyle kararı ılımlı bir havada karşılamayı tercih edeceklerdir. Ancak art arda patlayan bombalar bu ılımlı havayı bozabilir. Orta vadede not konusundaki risklerimiz artıyor. Başta ekonomi yönetimi olmak üzere politika yapıcılarımız; ev ödevini doğru dürüst yapmak için çok daha fazla çalışmak zorundalar.

Enflasyon zorlayacak

Bu hafta özellikle ABD’den gelecek konut satışları, işsizlik başvuruları verileri hafta sonu Jackson Hole toplantısı haberleriyle yoğun bir hafta olacak. İçeride Merkez Bankası’nın yarın yapacağı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı önemli olacak.

Piyasa beklentisi 25 baz puanlık bir indirim daha gelmesi yönünde. Son açıklanan enflasyon verisi sonrasında böylesi bir indirim anlamlı mı? Bence değil. Temmuz ayında yüzde 1.6 artan aylık TÜFE sonrasında yıllık tüketici enflasyonu yüzde 8.79’a yükselmiş durumda. Yüzde 8.75’lik politika faizine neredeyse denk bir rakam.

Özellikle son ayda artan petrol fiyatlarının da göz önüne aldığımızda önümüzdeki aylarda enflasyonun düşeceğine dair umutlu olmak hayli zor. Merkez Bankası belki de son kez 25 baz puanlık bir indirim yapıp “sadeleştirmenin” sonuna gelindiğini, bundan sonraki indirimleri verilere bağlı olacağını açıklayabilir. Borç verme tarafında bir indirim olsa da olmasa da bunun piyasalara etkisinin sınırlı olacağını tahmin ediyorum. Eğer beraberinde yeni bir zorunlu karşılık indirimi gelecek olursa bunun kısa vadede bankacılık sektörüne desteği olacaktır.

Gecikme kimseyi üzmez

Fed Başkanı Janet Yellen, hafta sonu (25-27 Ağustos), geleneksel ve daha önceki toplantılarda önemli mesajların verildiği Jackson Hole buluşmasında konuşacak. Merkez Bankası başkanları ve önemli politika yapıcılarının bir araya geldiği toplantıda Yellen, Eylül’deki olası bir faiz artışı için mesaj verir mi? Kasım’da yapılacak ABD Başkanlık seçimleri öncesinde herhangi bir faiz artışı beklenmiyor. Geçtiğimiz Haziran’da faiz artışı bekleyen birisi olarak zaten geç kalmış olan faiz artışlarının biraz daha gecikmesinin kimseyi, özellikle de piyasaları üzmeyeceği kesin. Yine de Aralık için mesajlar verip vermeyeceğine bakılacak. Toplantı öncesi, haftanın son gününde özellikle parite tarafında oynaklıklar artabilir. Hazırlıklı olmakta fayda var.

Liranın kaderi pariteye bağlı

Geçtiğimiz hafta dolar/TL kurunun gerilemesindeki en önemli etken euro/dolar paritesiydi. 2.9450 seviyesinin aşağı yönde kırılarak 2.9150’lere gelinmesinde paritenin 1.1366’lara kadar yükselmesi önemli rol oynadı.

Sepet kur olarak bakıldığında 3.12 seviyelerinde sınırlı da olsa yatay/yukarı bir seyir izlendiğini görmek mümkün. Bu hafta PPK’dan 25 baz puan indirim veya faizlerin sabit kalması kararı çıkması durumunda (50 baz puanlık bir indirim kur üzerinde yükseltici bir etki yapacaktır) paritedeki hareketler yine belirleyici olacaktır.

Paritede 1.1345 önemliydi, kapanış 1.1321 ile bu seviyenin altında kaldı. Eğer bu hafta içinde günlük kapanışlar 1.1350’nin üzerine çıkarsa dolar/TL’de (Fitch’in ilk andaki olumsuz fiyatlaması geçtikten sonra) 2.9250’lere yeniden inilebilir. Ancak benim tahminim dolar/TL kurunda aşağı yöndeki potansiyelin azaldığı, gelecek olumsuz haberlerin kur üzerinde yukarı yönlü etki yapacağı yönünde. 2.9530-70 ilk direnç bölgesi, bu seviye yukarı geçilirse 2.9830 seviyesi test edilebilir.

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/bu-hafta-piyasada-neler-bekleniyor/1112022