Yazdır

BTK'ya da mahkeme kararı olmadan dinleme yetkisi

Tarih: 18 Ağustos 2016 - 06:05

KHK ile kapatılan TİB’in tüm yetkileri Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) verilirken BTK önce dinleme yapıp, sonra mahkeme kararı çıkarabilecek

Olağanüstü hal kapsamında önceki gün yayımlanan kanun hükmünde kararnamelerle (KHK), uzun yıllardır tartışma olan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) kapatıldı. TİB’in bütün yetkileri, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) aktarıldı. Hacer Boyacıoğlu'nun Hürriyet'teki haberine göre BTK’ya da milli güvenlik, kamu düzeni gibi durumlarda önce tedbir alma, sonra mahkemeye gitme hakkı tanındı. Söz konusu yetki, TİB’e de verilmişti. Resmi Gazete’de dün çıkan iki OHAL kararnameleriyle TİB’deki görevli daire başkanlarının görevi sona erdi.

TİB’de görev yapan ve terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulu’nca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olmadığı değerlendirilen personel, BTK’ya aktarılacak. TİB’e verilen tüm dinleme görevleri, BTK bünyesinde tek bir merkezden yürütülecek.

Anayasanın 22’nci maddesinde sayılan (milli güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlık ve genel ahlakın korunması veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması sebeplerinden) biri veya birkaçına bağlı olarak, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Başbakanlık, alınması gereken tedbirleri belirleyecek ve uygulanmak üzere BTK’ya bildirecek. Kurum Başkanı, Başbakanlığın gerekli gördüğü tedbirlere ilişkin kararını derhal işletmecilere, erişim sağlayıcılara, veri merkezlerine ve ilgili içerik ve yer sağlayıcılara bildirecek. Bu kararın gereği, derhal ve kararın bildirilmesi anından itibaren en geç iki saat içinde yerine getirilecek. Bu karar, 24 saat içinde sulh ceza hakiminin onayına sunulacak. Hakim kararı 48 saat içinde açıklayacak. Aksi halde karar kendiliğinden kalkacak. Gerçek kişiler ve firmalar, kurumun bu madde nedeniyle talep ettiklerini, tabi oldukları mevzuat hükümlerini gerekçe göstererek yerine getirmekten kaçamayacak.

2010 KPSS NE OLACAK

KARARNAMEYE göre 2010 yılında yapılan Kamu Personel Seçme Sınavı’nda (KPSS) genel yetenek ve genel kültür sorularını veya cevaplarını hukuka aykırı şekilde elde edenlerin atamaları iptal edilecek. 10-11 Temmuz 2010 tarihinde yapılan KPSS’deki genel yetenek ve genel kültür test sonuçlarına göre veya bu sonuçlar da esas alınarak atanan personelin atama işlemlerinin geçerliliği devam edecek. Ancak hukuka aykırı bir şekilde sınav öncesinde ya da sınav sırasında sınav sorularını veya cevaplarını hukuka aykırı şekilde elde ettiği tespit edilen kişilerin atamaları iptal edilecek.

SAVAŞ HALİ PROTOKOLÜ

ASKERİ hastaneler Sağlık Bakanlığı’na devredildikten sonra savaş gibi durumlarda kimlerin görev alacağı belirsiz kalmıştı. Kararnameye göre Savaş hali ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yurtdışı görevleri nedeniyle askeri sağlık teşkili kurulması ile buralarda görevlendirilecek Sağlık Bakanlığı personeline ilişkin usul ve esaslar, Milli Savunma Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında yapılacak protokollerle belirlenecek. GATA’nın Sağlık Bakanlığı’na bağlanması nedeniyle bu kurumda çalışanların özlük haklarına ilişkin düzenlemeler de KHK’larda yer aldı.

MASAK’A 30 GÜN SÜRE

KARARNAMEYLE Mali Suçları Araştırma Kurulu’na (MASAK) işlemleri erteleme için verilen süre 7 günden 30 güne çıkarıldı. Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulu’nca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, bunlarla irtibatı olduğu değerlendirilen kişi, kurum ve kuruluşlar ile ilgili olarak MASAK işlemleri OHAL süresi boyunca 30 gün erteleyebilecek.

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/btkya-da-mahkeme-karari-olmadan-dinleme-yetkisi/1111185