Yazdır

Akkuyu'ya flaş vergi indirimi

Tarih: 11 Ağustos 2016 - 06:44

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Putin'in mutabık kaldığı Akkuyu'ya stratejik yatırım statüsü projeye pek çok avantaj sağlayacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le görüşmesinden sonra Akkuyu’ya stratejik yatırım statüsü verileceğini açıklaması, gözlerin projeye çevrilmesine neden oldu. Mithat Yurdakul'un Milliyet'teki haberine göre bu statü, projeye pek çok avantaj sağlayacak. Yüzde 90 vergi indirimi, kredide devlet desteği ve prim desteği, Akkuyu’nun yararlanacağı bazı avantajlar arasında olacak.

Rus uçağı krizinin ardından iki ülke ilişkilerinin normalleşmesi kapsamında Rusya’ya giden Erdoğan, Putin’le görüşmesinden sonra “Özellikle Akkuyu Nükleer Santrali’ne stratejik yatırım statüsü vereceğiz, bu noktada adımı atıyoruz” dedi.

Dev projeler potada

Stratejik yatırımlar, bazı özel stratejik yatırım teşviklerinden yararlanması nedeniyle önem taşıyor. Bu tip teşviklerin bazı şartları var. Stratejik yatırım, üretim yapısının dönüşümüne katkı sağlayan, döviz çıkışını engelleyen ve çoğunluğu ithalat ile karşılanan üretimi ikame eden yatırım olarak tanımlanıyor. Bir yatırımın stratejik yatırım teşvikinden yararlanabilmesi için en az 50 milyon TL sabit yatırım tutarı, yurtiçi üretim kapasitesinin aynı ürünün ithalatından az olması, asgari yüzde 40 katma değer sağlanması, toplam ithalat değerinin en az 50 milyon dolar olması gibi şartlar aranıyor. Akkuyu ebatında yatırımlar, ithal ikamesi ve yatırım büyüklüğü nedeniyle stratejik yatırım adayı olarak görülüyor. Stratejik yatırım teşviği teknik bazı prosedürleri de aşmak zorunda. Buna göre, teşvikten yararlanacak işletmenin yurtiçi üretim kapasitesi ve ithalat bilgileri, resmi kurumlar tarafından teyit ediliyor. Stratejik teşvik için, satış tutarı ile maliyet arasındaki farkın, toplam girdi maliyetine oranının yüzde 40 olması gibi teknik detaylar bulunuyor.

Stratejik yatırım teşviği, tüm yatırım desteklerinden daha avantajlı konuma sahip. Stratejik yatırım teşviği, her teşvik bölgesinde alınabiliyor. Stratejik yatırımlar için KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, vergi indirimi, sigorta primi desteği, arazi tahsisi, kredi faizi desteği, stopaj desteği ve bazı şartlarda KDV iadesi sağlanıyor. Bu kapsamda yüzde 90 vergi indirimi almak mümkün. Teşvik kapsamında, iç kredide destek yüzde 5, döviz kredisinde ise yüzde 2.

Türk Akımı’nda tarih verdiler

Erdoğan’ın Rusya temaslarında bir olumlu haber de Türkiye üzerinden Avrupa’ya Rus gazı taşıması hedeflenen Türk Akımı konusunda oldu. Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Erdoğan- Putin görüşmesi sonrasında, Türk Akımı projesinde ilk hattın 2019’un ikinci yarısında inşa edilebileceğini belirterek, “Türkiye Enerji Bakanlığı ile projenin geliştirilmesi noktasında yakın temasta olacağız” dedi. Bir süredir akıbeti belirsiz olan Türk Akımı’nın taşıma kapasitesi yılda 63 milyar metreküp olacak. Türkiye’nin bu projeden yılda yaklaşık 14 milyar metreküp doğalgaz alması ve kalan 49 milyar metreküpün Avrupa’ya ihraç edilmesi hedefleniyor. Deniz altına 900 kilometre boru döşenerek hayata geçecek proje ile Türkiye’nin doğalgaz tedariğinin garanti altına alınması hedefleniyordu.

Prim devletten KDV’si de iade

Sigorta primi işveren hissesi desteği 6. bölgede 10, diğer bölgelerde 7 yıl süreyle devlet tarafından karşılanıyor.
Sigorta primi işçi hissesi desteği ile gelir vergisi stopaj desteği ise 10 yıl süreyle sadece 6. bölgede veriliyor. Stratejik yatırım teşviği kapsamında, 500 milyon TL ve üzeri yatırımların bina-inşaat harcamaları için KDV iadesi alınabiliyor.

Sinop teşvikten yararlanacak mı?

Sinop’ta kurulacak nükleer santral için ise fizibilite süreci devam ediyor. Teknik ve ekonomik verimlilikle ilgili raporun Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na sunulması, bundan sonra resmi yatırım sürecinin başlaması bekleniyor. Santralin hangi teşvik kapsamına alınabileceği ise bu süreçlerden sonra netleşecek. Teşvikte fizibilite de önemli yer tutacak.

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/akkuyuya-flas-vergi-indirimi/1109569