Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, ‘Kapatıyoruz’, ’Tahliye nedeniyle taşınıyoruz’, ’Son indirim’ gibi aldatıcı gerekçelerle tüketiciyi kandırma girişimlerine ‘Dur’ diyecek yeni bir düzenlemeye gitti. Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkında Yönetmeliği’ne göre, perakende ticarette indirimli veya promosyonlu satış kampanyalarının süresi, iş yeri açılışı, devri, kapanışı, adres veya faaliyet konusu değişikliğinde 3 ayı, tasfiye durumunda ise 6 ayı geçemeyecek.
Başı sonu belli olacak
Vatan gazetesinin haberine göre indirimli veya promosyonlu satış kampanyalarının tanımı yapılırken, işyerinin devri ve kapanışı ile adres ve faaliyet konusu değişikliği durumlarında, kampanyanın başlangıç tarihi il müdürlüğüne bildirilecek. Perakende işletmeler başlangıç ve bitiş tarihi belli olmayan indirimler yapamayacak. İndirimli veya promosyonlu satış kampanyasının fiyat etiketi gibi araçlar dışında, afiş, pankart ve benzeri araçlarla ilan edilmesi halinde bu araçlarda, kampanyanın başlangıç ve bitiş tarihine kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde yer verilecek. İnternet sitesinde yapılan ilanlarda da kampanyanın başlangıç ve bitiş tarihi belirtilecek.
Festival süresi 60 gün
Mahalli idareler ve kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, perakende işletmelerin katılımıyla, yılın belli dönemlerinde, ilçe, il, bölge veya ülke düzeyinde alışveriş festivali düzenleyebilecek. Alışveriş festivalinin başlangıç ve bitiş tarihleri ile festival programı en az bir ay önceden yazılı olarak bildirilecek. Festival süresi 1 yıl içinde 60 günü geçemeyecek.
İlde vali yetkili
-İşletmeler başlangıç ve bitiş tarihi belli olmayan indirimler yapamayacak.
-Bir malın sürekli indirimli satılabilmesi için, üretiminin sonlanması, çeşitli nedenlerle ihraç edilememesi, biçim, renk, büyüklük gibi nitelikler bakımından eksiklikler içermesi, teşhirde kullanılmış olması gibi nitelikleri taşıması gerekecek.
-Çalışma gün ve saatlerinin il düzeyinde belirlenmesine vali, ülke düzeyinde belirlenmesine Bakanlık yetkili olacak.
-Büyük mağaza ve zincir mağazalar üretici veya tedarikçiden aktivite primi ilereklam, dergi, anons, raf tahsisi, kasa önü bedeli gibi prim ve bedel talep edebilecek.
-Mağaza markalı ürünlerin ambalajında, üreticinin ad ya da markasına yer verilecek
-30 gün içinde bozulabilen ürünlerin parası 30 gün içinde ödenecek.
Raf parası yasal hale geldi
Tedarikçilerin şikayet konusu yaptığı raf parası uygulaması da yeni düzenlemeyle yasal hale geldi. Buna göre, büyük mağaza ve zincir mağazalar ile bayi işletme ve özel yetkili işletmeler, üretici veya tedarikçiyle yaptıkları sözleşmede prim ve bedelin türü ve oranı ile verecekleri hizmetin süre veya sayısını belirtmek ve bu süre ve sayıda hizmet vermek koşuluyla, ürün talebini doğrudan etkileyen tanıtım ve konumlandırma gibi hizmetleri nedeniyle üretici veya tedarikçiden aktivite primi ile reklam, dergi, anons, raf tahsisi, gondol ve kasa önü bedeli gibi prim ve bedel talep edebilecek.
Çalışma günü ayarı
Üreticiler veya tedarikçiler ile perakende işletmeler arasındaki alım satım işlemlerinden kaynaklanan ödemelerin sözleşmede öngörülen tarihte yapılması esas olacak.
Çalışma gün ve saatlerinin ilçe veya il düzeyinde belirlenmesine, meslek kuruluşlarının müşterek teklifi üzerine yetkili idarenin görüşü alınmak suretiyle vali, bölge veya ülke düzeyinde belirlenmesine üst meslek kuruluşlarının müşterek teklifi üzerine Bakanlık yetkili olacak. Çalışma gün ve saatlerinin belirlenmesinde mesleğe, mevsime ve turizme özgü şartlar ile yöresel şartlar, milli ve dini bayramlar gibi hususlar gözetilecek.