Yazdır

TEB kadınların danışman bankası olacak

Tarih: 29 Temmuz 2016 - 13:25

TEB KOBİ Bankacılığı Pazarlama ve İş Geliştirme Direktörü Simla Ünal, "Kadınların danışman bankası olmak istiyoruz" dedi

“Türkiye’deki kadın patronların, dünyadaki kadın patronlara çok benzer sorunları var. Kadının iş sahibi olarak da tüketici olarak da gizli bir ekonomi potansiyeli var” diyen TEB KOBİ Bankacılığı Pazarlama ve İş Geliştirme Direktörü Simla Ünal, TEB’in KOBİ Bankacılığı'nda benimsediği ‘Danışman Banka’ anlayışını kadın patronların iş hayatındaki ihtiyaçlarını bütünlüklü bir hizmet anlayışıyla çözme hedefiyle 'Kadın Bankacılığı' alanına taşıdıklarını ifade ediyor.

TEB olarak 11 senedir her ölçekteki işletmeye hem finansal hem finansal olmayan destekler verdiklerini ifade eden Ünal, “KOBİ’lerin iş yapış şekillerini değiştirmelerine, uzun vadeli planlar yapmalarına destek olan eğitimler veriyor, koçluk çalışmaları yapıyor, bilgiye erişim fırsatları sunuyoruz. Bu deneyimimizi kadın patronların dünyasına taşımak istedik. Yola çıkış noktamız; ‘kadınların danışman bankası olmak’ oldu. Başlıca hedefimiz, büyüyen ekonomide kadın patronların yanında olmak ve Türkiye’de sayısı 200-300 bin civarında olan kadın patronları daha görünür kılmak” diyor.

Elbette işletme sadece finansman ihtiyacından oluşmuyor. Yeni pazarlar, yeni müşteriler, doğru yönetim yaklaşımları oldukça önemli konular. Çünkü sağlıklı ve hızlı büyüme için tüm bunları doğru bir şekilde hayata geçirebilmek gerekiyor. Bu bağlamda yapılan çalışmalar dört başlığa ayrılmış. Simla Ünal, bu çalışmalarla ilgili şu bilgileri veriyor.
- Finansmana erişim
- Bilgiye erişim
- Pazara erişim
- Mentorluğa erişim

FİNANSMANA ERİŞİM

Kadınların en büyük eksiği, finansmana erişim. Bu erkekler için de geçerli elbette. Ancak maalesef kadınların içinde bulundukları coğrafya, sosyal normlar, kültürel engeller nedeniyle finansmana erişimi zorlaşabiliyor. Kadınlar, daha işe başlarken bir dirençle karşılaşıyorlar. “Kadın başına ne yapacaksın”, “Parayı batırırsın” şeklinde yaklaşımlara maruz kalıyorlar. Aileyi ikna eden kadın, bu sefer de maddi kaynak bularak işi kurmak konusunda zorluk yaşıyor. Genellikle kendi üzerlerine gayrimenkulleri olmuyor. Bankadan kredi istediğinizde teminat önemli bir hale geliyor. Teminat veremeyince de krediye ulaşılamıyor.

Kadın, başından itibaren belki bir erkeğin çok da fazla yaşamadığı zorluklarla yola çıkmış oluyor. Bu nedenle finansmana erişim sorununu ana sorunların başına koyduk. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan (EBRD) 50 milyon Euro’luk bir kaynak aldık. İş Hayatındaki Kadınlar Programı altında kurgulanmış olan bu kredinin özelliği, 125 bin TL’ye kadar maddi teminatsız kredi veriyor olmamız. Böylece kadınların teminat sorunu, çok ciddi anlamda azalıyor. EBRD’den aldığımız bu kaynağı satmaya geçen Temmuz ayında başladık. Şu ana kadar yaklaşık 4 bin 100 kadının 49 milyon Euro tutarında krediden faydalanmasını sağladık. Bu krediyi daha da ilerletiyor, artırıyor olacağız. Kredi Garanti Fonu da kadınların kredilerden faydalanmasını sağlıyor.

BİLGİYE ERİŞİM
Hedef kitlemiz, kadınlar olmakla birlikte önceliğimiz kadın patronlar. Bu da şu anlama geliyor. Yüzde 51’den daha fazla hissesi ya da yüzde 20 ile 51 arası ortaklığı olup şirketi imza ile temsil eden yani aktif ortaklık yapan kadınlar. Kağıt üzerinde işletmelerin yüzde 40’ı kadınlarınmış gibi görünüyor. EBRD araştırmasına göre, Türkiye’de kadın işletmeleri yüzde 10 civarında. Dar ama büyüyebilecek bir kitle. Daha önce işletmelere sunduğumuz ürünleri, kadının ihtiyaçlarına adapte ettik. TEB Kadın Akademisi programımız var. Bu akademi, kadınlar için dizayn ettiğimiz bir eğitim platformu. Bu kapsamda iki tane atölye yürütüyoruz. Atölyelerden birisinde işletme yönetimine ilişkin daha teknik konuları, diğerinde ise liderlik, iş ve yaşam dengesine dair konuları ele alıyoruz. Her ay farklı bir ilde yarım gün boyunca 300-400 kadın patronu bir araya getiriyoruz. 2006 yılından beri www.tebkobitv.com adresinde yayın yapan internet televizyonumuz var. Buna ek olarak Kadın Patronun Ekranı adı ile bir kadın kanalı açtık. TEB KOBİ Destek Hattı’mızı arayarak da işle alakalı her konuda uzmanlardan cevap alabilmek mümkün.

PAZARA ERİŞİM
Bence pazara erişim, çok ciddi bir sorun. Yeni müşteri bulmak, büyükler arasından sıyrılabilmek, erkek egemen bir dünyada kendine yer açabilmek kadınlar için daha da zor. Uluslararası bir Sivil Toplum Kuruluşu olan WEConnect International’ın kurumsal üyesi olduk. WEConnect International, dünyanın en büyük kadın tedarikçi platformu. Müşterilerimizi WEConnect’ten haberdar ederek onların hem üye olmalarını hem de bizim gibi üye olan büyük ve kurumsal firmalara mal ve hizmet satmalarına aracılık etmelerini sağlıyoruz. Örneğin, TEB olarak ihale açıldığı zaman bu platforma da bir teklif gönderiyoruz. Belki de normal şartlarda bu ihaleden haberdar olamayacak bir kadın işletmesinin bu platform üzerinden teklif gönderme şansı oluyor. Kendilerini görünür kılıyor ve öğreniyorlar.

MENTORLUĞA ERİŞİM
İş dünyasında iletişim çok önemli. Başarmış insanların başkasına da yardımcı olabileceğini biliyoruz. Kadınlar, bu tip çalışmalara çok yatkınlar. Cherie Blair Foundation for Women isimli vakfın mentorluk programında Türkiye’deki ilk iş ortağı olduk. Bu kapsamda, bir yıl süren mentorluk programı ile kadınlara iş hayatındaki ya da işletmeleriyle ilgili hedefleri konusunda destek veriyoruz .
KOBİ Danışmanlığı Programı kapsamında müşteri temsilcilerimizi iki yıl süren özel bir eğitimden geçirdik. Firmanın mevcut fotoğrafını çekerek işletme analizi yapabiliyor, öneriler sunabiliyorlar. Bu çalışmayı kadınlara da yapmaya başladık.

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/teb-kadinlarin-danisman-bankasi-olacak/1106574