Türkiye Garanti Bankası A.Ş., 30 Haziran 2016 tarihli finansal tablolarını açıkladı. Banka’nın konsolide finansal tablolarına göre, 2016’nın ilk yarısındaki net kârı, 2 milyar 605 milyon 286 bin TL oldu. Garanti’nin, 287 milyar 247 milyon 695 bin TL aktif büyüklüğü ile ekonomiye nakdi ve gayri nakdi krediler aracılığıyla sağladığı destek 235 milyar 119 milyon 598 bin TL’ye ulaştı. Banka’nın özkaynak kârlılığı %16, aktif kârlılığı ise %1,8 seviyelerine yükseldi.
Konuyla ilgili bilgi veren Garanti Bankası Genel Müdürü Fuat Erbil, “2016 yılının ilk yarısını tüm paydaşlarımız için değer yaratarak başarıyla tamamladık. Garanti Bankası, kredilerle ekonomiye verdiği desteği artırırken, müşterilerinin güveniyle mevduatlarını sektörün üzerinde büyüttü. Yılbaşından bugüne 500 bin yeni müşteri daha Garanti’yi tercih etti. Türkiye’nin tüm illerindeki şube ağımızla, her gün 150 binden fazla müşteriyi karşılıyoruz. Sürdürülebilir büyüme stratejisiyle bilançosunu şekillendiren Garanti, 2016 yılında sağlam sermaye tabanını güçlendirmeyi sürdürdü, uluslararası standartlarla belgelediği operasyonlarında etkinliğini ve mükemmellik hedefini daha da artırdı. Tüm kanallardan kesintisiz olarak müşterilerimizin hayatında yer almak üzere çalışıyor, yenilikçi ve insan odaklı Garanti kültürünü ürün ve hizmetlerimize yansıtmayı sürdürüyoruz. Türkiye’deki en yüksek dijital müşteri sayısına sahip olan Garanti, sadece dijital kanallarından günde 1,3 milyon müşterisinin işlemlerini kolayca gerçekleştirmesini sağlıyor. Nisan ayında sunmaya başladığımız Görüntülü Kredi hizmetimiz ise insan dokunuşunu dijital platformlara taşıyor, her yerde şubedeymiş gibi bilgiye ve uzmanlarımıza erişim sağlıyor. Artan müşteri memnuniyeti ve bağlılığı, iş modelimizin temelini oluşturuyor.” dedi.
Garanti’nin, 10. yılını geride bırakan kadın girişimciliği çalışmalarına da değinen Erbil, “Kadın girişimcilerimizin yoluna ışık tutmak için kesintisiz desteğimizi sürdürüyoruz. Hayata geçirdiğimiz birçok projeyle, günümüzde ‘kadın bankacılığı’ olarak tanımlanan faaliyetlerin öncülüğünü üstleniyoruz. Aynı zamanda; her ölçekten ve sektörden erken aşama girişimler ile KOBİ’lerin gerekli yol ve kaynaklara ulaşmaları, müşterileriyle buluşmaları, dünya pazarlarına açılmaları için destek programları hazırlıyoruz. Girişim Hızlandırma Programı GarantiPartners platformuyla, girişimcilik ekosistemine önemli katkılar sağlamak için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Her alanda Garanti’yi sağlam adımlarla ileriye taşıyan, sektöre öncülük eden çalışma arkadaşlarıma ve bize güvenen tüm paydaşlarımıza teşekkür ederim.” dedi.
Erbil, ülkemizde son yaşanan gelişmelerle ilgili olarak ise şunları söyledi: “Ülkemizin tüm yaşananlardan çok daha güçlü bir demokrasi ve ekonomiyle çıkacağına inanıyoruz. Yaşadığımız olağanüstü günlerde, bankacılık sektöründe ve Garanti’de herhangi bir olumsuz durum meydana gelmedi. Garanti olarak içinde bulunduğumuz hassas dönemde üzerimize düşen sorumluluğun bilinciyle, ekonomimize destek vermeye devam edeceğiz.” dedi.
Garanti Bankası’nın 2016 Yılının İlk Yarısına Ait Konsolide Finansal Tablolarından
* Net kâr 2 milyar 605 milyon 286 bin TL oldu.
* Yasal mevzuat ve uluslararası uygulamalar doğrultusunda, vergi karşılıkları, kredi ve diğer karşılıklar dahil, toplam 2 milyar 339 milyon 559 bin TL karşılık ayrıldı.
* Aktif büyüklüğü 2015 yıl sonuna göre %2,7 artarak, 287 milyar 247 milyon 695 bin TL seviyesine ulaştı.
* 30 Haziran 2016 itibarıyla aktif kârlılığı %1,8 seviyesine yükseldi.
* Özkaynaklar 2015 yıl sonuna göre %6,7 artarak, 33,3 milyar TL seviyesine ulaştı.
* 30 Haziran 2016 itibarıyla özkaynak kârlılığı %16,0 seviyesine yükseldi.
* Nakdi ve gayri nakdi krediler aracılığıyla reel ekonomiye yapılan destek, 2015 yıl sonuna göre %6,5 artarak 235 milyar 119 milyon 598 bin TL’ye ulaştı.
* Toplam krediler ve TL krediler pazar payları 2015 yıl sonuna göre sırasıyla %11,8 ve %11,0 seviyesine yükselirken, YP krediler pazar payı %13,6 seviyesinde gerçekleşti.
* Konut kredileri pazar payı %14,5’e, bireysel krediler pazar payı %14,7’ye yükseldi.
* Müşteri mevduatı 2015 yıl sonuna göre %11,6 artarak 166 milyar 531 milyon 381 bin TL’ye ulaşırken, müşteri mevduatı pazar payı %12,3’e yükseldi.
* Sermaye tabanı daha da güçlenerek sermaye yeterliliği oranı %14,5 seviyesine yükseldi.
* Aktif kalitesini korudu. Takipteki kredi oranı sektör ortalamasının altında kalmaya devam etti.