Yazdır

Darbe girişiminden sonra Borsa İstanbul'da son durum

Tarih: 18 Temmuz 2016 - 09:32

Dolar 2,9420 liradan, euro 3,2540 liradan haftaya başladı. Borsa İstanbul ise %2.5 düşüşle 80 bin 755 puandan güne başladı

Geçtiğimiz haftayı merkez bankalarının ek teşvik uygulayacağı beklentileriyle dış piyasalara paralel yüzde 0.29 yükselerek 82.825 seviyesinden tamamlayan endeks  yeni haftaya başarısız darbe girişiminin etkisi ile yüzde 2.50 kayıpla 80.755 puandan başladı.

Açılışta, BIST 100 endeksi 2.069,47 puan azalırken bankacılık endeksi yüzde 1,97, holding endeksi yüzde 3,25 geriledi. Tüm sektör endeksleri düşerken en çok değer kaybeden yüzde 16,74 ile "madencilik" oldu.

DOLAR GÜNE NASIL BAŞLADI?

TL, dolar karşısında yüzde 1,8'ten fazla değer kazanarak haftaya 2,96 seviyelerinde başladı. Kurda, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in televizyonda yaptığı açıklamalar sonrası geri çekilme yaşandı. Dolar/TL bankalararası piyasada 2.93 seviyelerine kadar indi.

Türk lirası cuma günü, tankların Ankara ve İstanbul sokaklarına çıktığı ve darbe teşebbsüsü sırasında yüzde 4,6 değer kaybetmişti.

VOLATİLİTE KALICI OLMAYACAK

Analistler, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından piyasalarda volatilitenin arttığını ancak bunun kalıcı olmasının beklenmediğini ifade ediyor.

Analistler, darbe girişiminin ardından güçlenen demokrasi algısı ve tüm vatandaşların güç birliği ile girişimin sonuçsuz kalmasının, piyasalara olumsuz etkiyi sınırlayabileceğini belirtiyor. Şimşek, yaptığı açıklamada "Mesajımız çok açık ve net, panik yapmaya gerek yok, sakin olmak lazım. Çok hızlı bir şekilde işimizin başına döndük. Türkiye'de değişen tek şey varsa o da demokrasimiz daha da güçlendi." diye konuştu.

TCMB'den yapılan duyuruda ise finansal piyasaların etkin işleyişinin sürdürülmesi amacıyla bazı tedbirler alındığı belirtilerek, "Merkez Bankası tarafından bankalara gerekli likidite limitsiz olarak sağlanacaktır." ifadelerine yer verildi. Bankalara sağlanan gün içi likidite imkanının komisyon oranının sıfır olarak uygulanacağı kaydedilen duyuruda, piyasa derinliği ve fiyat oluşumlarının yakından izleneceği, gerekli görülmesi halinde finansal istikrarı korumaya yönelik ihtiyaç duyulacak tüm önlemlerin alınacağı vurgulandı.

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/darbe-girisiminden-sonra-borsa-istanbulda-son-durum/1052010