Ramazan Bayramı ve arife gününü kapsayan 4 günlük bayram süresince banka ve kredi kartları ile 3,6 milyar liralık harcama yapıldı.
Bayram tatilinin 9 güne çıkarılmasıyla hem yurt içinde hem de dışında tatil yapan vatandaşlar konaklama, ulaşım, alışveriş ve yeme-içme ödemelerinde ağırlıkla banka ve kredi kartlarını kullandı.
Bankalararası Kart Merkezinden (BKM) edinilen bilgilere göre, bayram arifesi olan 4 Temmuz'da 1,7 milyar lira, 5-7 Temmuz tarihleri arasını kapsayan 3 günlük bayram tatilinde ise 1,9 milyar TL tutarında kartlı alışveriş yapıldı. Böylece 4 günlük bayram süresince kartlı harcama tutarı 3,6 milyar lira oldu.
Geçen yıl Ramazan Bayramı arifesinde 1,6 milyar TL, Ramazan Bayramı'nda ise 1,7 milyar TL kartlı alışveriş gerçekleşmişti. Verilere göre, bir önceki yıla kıyasla kartlı alışverişte arife gününde yüzde 6,2'lik ve Ramazan Bayramı'nda ise yaklaşık yüzde 11,8'lik artış oldu.
Yurt dışında kartla yapılan harcamalar yüzde 53,5 arttı
Ramazan Bayramı'nın hafta içine denk gelmesi ve tatilin 9 güne çıkarılması, kartlı ödemelerin tatil alanında yoğunlaşmasına neden oldu. Uzun süreli tatili fırsat bilenler tatillerini yurt dışında geçirmeyi tercih etti. Böylelikle yurt dışında yapılan kartlı ödemeler tutarı geçen yıla göre yüzde 53,5 artarak 112 milyon TL'den 172 milyon TL'ye yükseldi.
BKM’nin verileri, harcamalarda turizmin etkisini de ortaya koydu. Konaklama harcamaları geçen yıl 124 milyon TL olarak gerçekleşirken, bu yıl yaklaşık yüzde 43 artışla 177 milyon TL'ye ulaştı. Seyahat acentelerine kartlarla ödenen tutar 100 milyon TL'den 117 milyon TL'ye yükseldi. Araç kiralama harcamaları 13 milyon TL'den 16 milyon TL'ye, akaryakıt harcamaları ise 482 milyon TL'den 488 milyon TL'ye çıktı.
Ödemelerin 540 milyon lirası banka kartıyla yapıldı
Bayram harcamalarındaki artışın büyük çoğunluğu banka kartlarından geldi. Kart kullanıcılarının borçlanmadan ve yanlarında nakit bulundurmadan hesaplarındaki parayı harcamalarını sağlayan banka kartları ile geçen yıl bayramda yaklaşık 400 milyon TL alışveriş yapılmıştı. Söz konusu tutar, bu yıl yüzde 35 artışla 540 milyon TL’ye yükseldi.
Verilere göre, 2015 yılında bayram arifesi ve Ramazan Bayramı'nda kredi kartları ile 2,9 milyar TL ödeme yapılırken, söz konusu rakam bu yıl yaklaşık yüzde 6,9 artışla 3,1 milyar TL’ye ulaştı.
BKM Genel Müdürü Dr. Soner Canko, Türkiye'de kartlı ödemelerin yıldan yıla artış gösterdiğini ifade ederek, halihazırda Türkiye'de toplam tüketim harcamalarının yaklaşık yüzde 40'ının kartlarla yapıldığını ve bu oranın her geçen yıl yavaş da olsa arttığını kaydetti.
Canko, gelişmiş ülkelerdeki gibi ödemelerin büyük çoğunluğunun kartlarla yapıldığı, kayıt dışı ekonominin büyük ölçüde ortadan kalktığı ve vergi kaçaklarının son bulduğu bir ekonomiye sahip olunacak günlerin yakın olduğunu söyledi.