Frexit (Fransa'nın Avrupa Birliği'nden ayrılması), Quitaly (İtalya'nın Avrupa Birliği'nden ayrılması) gibi isimler eğlendirici. Gerçekler ise hiçte öyle değil.
İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmasına ilişkin referandumun ardından yorumcuların yüzlerini endişe edilmesi gereken bir sonraki ülkeye dönmesi, Avrupa projesinin varoluşsal bir krizini içine girdiğini işaret ediyor. Bloomberg anketine göre AB'nin 19 ulusun bir çok anlamda birbirine entegre olduğu kısmı için ekonomik ivme kaybı giderek yaklaşıyor.
Bölgede ekonominin 14. çeyreklik büyüme dönemine giriyor olmasına karşın işsizlik hala yüzde 10 seviyesinin üzerinde ve Almanya'dan Hollanda'ya kadar tüm bölgede popülist partiler yükselişte. Yavaş büyümeye ilişkin riskler siyasi pozisyonları aşırı uçlara itiyor. Buna karşın İtalya'nın çöken bankacılık sistemi ve birlikteki bütçe düzenlemelerine ilişkin reform dahil birçok sorun hala havada duruyor ve harekete geçmek isteyen tek kurum Avrupa Merkez Bankası (AMB) gibi görünüyor.
Paris'te Barclay's baş Avrupa ekonomisti Philippe Gudin, “Popülizm Avrupa'daki birlik için artık gerçek bir tehdit. Bu olumsuz tepki döngüsünden kurtulmamız için İşletmelere Avrupa'nın geleceğine ilişkin çok güçlü bir güven mesajı vermemiz gerekiyor. Fakat hala bir çözüm yok” dedi.
AMB'nin Euro Bölgesi 2016 yılı büyüme tahmini yüzde 1.6 ve 2017 tahmini ise yüzde 1.7. Bununla birlikte söz konusu tahminler Brexit referandumu öncesinde yapıldı ve yeni güncelleme Eylül ayında gelecek. (BloombergHT)