Türkiye Finans’ın azınlık hissedarlarındanBoydak Holding‘in yönetim kurulu başkanı Mustafa Boydak, bankacılıktan çıkabileceklerini açıkladı. Boydak’ın Ekonomist’e yaptığı bu açıklamanın ayrıntılarına girmeden önce, bankaya ilişkin kısa bir özet yapmak istiyoruz.
Katılım bankacılığı, 1980’lerin başında Körfez Bölgesinden gelen yabancı sermayedarlarla Türkiye’de hizmet vermeye başladı. Kayserili Boydak Ailesi, 1991’de kurulan Anadolu Finans’ın hisselerini 1998’de satın alarak sektöre giriş yaptı. Boydak Ailesi’nin sahibi olduğu Anadolu Finans ile Ülker Ailesi’nin kontrol ettiği Family Finans 2005‘te birleşti ve Türkiye Finans Katılım Bankası adını aldı.
İki hissedar, Suudi The National Commercial Bank (NCB) ile ortaklık görüşmelerini 2008’de sonuçlandırdı ve yüzde 60 hisse satıldı. Bu satış finans sektöründe en yüksek çarpanla yapılan satış olarak kayda geçti.
Ülker Ailesi’nin hisseleri, sermaye artırımlarına katılmayınca yüzde 10.6 seviyesine geriledi. Ülker, bir süreden beri bu hisseleri satmak istiyor. Ancak bugüne kadar uygun fiyat bulunamadı ve satış da gerçekleşmedi.
Diğer Türk ortak Boydak Ailesi de bankalardaki yüzde 22.34’lük hisseyi satma kararı aldı. Bankanın yönetim kurulu başkan yardımcısı Mustafa Boydak, “Hisselerimizi satmayı düşünüyoruz ve finans sektöründen çıkabiliriz” diyor. Suudi ortakla yapılan görüşmeler için “Henüz erken aşamadayız” diyen Boydak, “Hisselerimizi satmamız, finans sektöründen çıkmamız, karşı tarafın bize uygun bir fiyat teklif etmesiyle olabilir” diyerek satış koşulunun ‘uygun fiyat’ olduğunun altını çiziyor. Bankayla ilgili bir diğer gelişme de genel müdür Osman Çelik’le ilgili. Çelik, hafta başında üç yıldan beri vekaletle yönetilen Hazine Miisteşarlığı’na atandı. Çelik’ten boşalan yere de, 27 Haziran tarihinden itibaren Abdüllatif Özkaynak, vekaleten atandı. Türkiye Finans’ta Ağustos 2011’den bu yana görev yapan Özkaynak, bankada finans ve stratejiden sorumlu genel müdür yardımcısı olarak görev yapıyordu.