Petrol, 2009 yılından bu yana görülen en güçlü çeyreklik kazancının ardından politika yapıcıların Brexit'in olumsuz etkilerini sınırlandırmak için harekete geçeceği yönündeki spekülasyon ile yükseldi.
Petrol vadeli kontratları, 30 Haziran'da sona eren üç aylık dönemde yüzde 26 artmasının ardından New York'ta Cuma günü yüzde 1.4 değer kazandı. Küresel piyasalar beklenmedik bir şekilde sonuçlanan 23 Haziran'daki Brexit referandumundan bu yana kargaşa içerisinde bulunuyor. ABD'de petrol arzı ardı ardına altıncı haftada da daraldı ve üretim Eylül 2014'ten bu yana görülen en düşük seviyesine geriledi.
Küresel petrol arzındaki bozulmalar ve ABD üretimindeki düşüş, bu yılın başından bu yana petrol fiyatlarının yüzde 75'in üzerinde artış kaydetmesinde etkili oldu. Kanada, orman yangınlarının kontrol altına alınması ardından olağan üretim seviyesine geri döndü ve Nijerya, militanlarla ateşkes anlaşmasına vardı. Brexit referandumu ardından merkez bankalarından gelen taahhütlerin ardından küresel piyasalardaki çöküş hız kesti. Uluslararası Arası Enerji Ajansı (UEA) ve OPEC, petrol piyasasında arz talep dengesine doğru gidildiğini tahmin ediyor.
Stamford, Connecticut'ta Tradition Energy kıdemli analisti Gene McGillian, Brexit arkasından gelen kaybın yarısından fazlasını geri aldık. Piyasa şu anda tutunma sürecinde, 50 dolar seviyesinin birkaç dolar altında ve üstünde işlem yapıyor. Dikkatler tekrar temel göstergelere kayacaktır” dedi.
ABD petrolü (WTI) Ağustos vadeli kontratları, Perşembe günü yüzde 3.1 gerileyerek 48.33 dolar seviyesine gerilemesine karşın bu hafta yüzde 2.8 tırmandı.
Altın 2 yıldır böylesini görmedi