Bakan Soylu, Ankara 1. Organize Sanayi Bölgesi Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Eğitim Şantiyesi'ni ziyareti sırasında kıdem tazminatı düzenlemesiyle ilgili konuştu.
Soylu, kıdem tazminatının önemli bir uzlaşı alanı olduğunu ve bu konunun sosyal tarafların uzlaşısıyla sonuçlanacağını söyledi.
Çalışmaları tamamladıklarını ancak daha hükümete sunmadıklarını ifade eden Soylu, "Hazırladığımız kıdem tazminatı düzenlemesini hükümetle ve kamuoyuyla paylaşmak için belirli bir takvim var. Hükümete bunu sunduğumuz andan itibaren ki bunun çok yakın zaman dilimi içerisinde olabileceğini düşünüyoruz, tüm paydaşlarımızla masaya oturacağız" dedi.
Türkiye'de her 100 kişinden 86'sının kıdem tazminatı alamadığını dile getiren Soylu, görevlerinin, tüm çalışanların kıdem tazminatını almasını sağlamak olduğunu belirtti.
Kıdem tazminatı düzenlemesi kapsamında farklı ülke uygulamalarının da incelendiğini anlatan Soylu, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Türkiye'nin taleplerini ve ihtiyaçlarını karşılayabilecek, tarafların söylediklerine bir şekilde cevap verebilecek, bugüne kadar ortaya çıkmış problemlerin çözümünü esas alan ve birçok ülke uygulamalarından aldığımız bilgi ve tecrübeden yararlandığımız bir modeli oluşturmaya çalıştık. Bunu toplumsal kesimlerin tamamıyla paylaşacağız. Çünkü bu konuda sessiz yığınlar var. Kıdem tazminatını alamayanlar var, 'Hakkım ne olacak' diyerek tedirgin olanlar var. Bunların hepsinin gönlüne su serpeceğiz."
'İŞSİZLİK KONUSUNDA HEDEFLERİMİZ VAR'
Soylu, bir basın mensubunun "işsizlik oranının Mart'ta yüzde 10,1 seviyesinde gerçekleştiğini" anımsatarak, bu konudaki değerlendirmesini sorması üzerine, şunları kaydetti:
"Türkiye'nin birinci çeyrek büyüme rakamı yüzde 4,8. OECD ortalaması ise 1,8. Türkiye, demokrasinin kendisine verdiği güçle birlikte istikrar denilen bir gemiyle yolculuğuna devam etmektedir. Bizim için istikrar gemisi önemlidir. Etrafımızda birçok olay olmasına rağmen, terörle ülkenin istikametini bozmak istemelerine rağmen bakın herkes işini yapıyor. Bu konuda Türkiye'nin hedefleri var, istikameti var. Siyasal ve demokratik yolculuğunun yanında ekonomik bir yolculuğu da var. Bu yolculuk da devam ediyor. SGK'nın aktif sigortalı sayısında Ocak ile Nisan arasında yaklaşık 400 bin kişilik bir artış söz konusuydu. İstihdam oranımız da yüzde 46,1'e yükseldi, burada da yüzde 1'lik artış oldu. Aynı zamanda iş gücü kapasitemiz de tekrar yüzde 51'in üzerine çıktı. Bu da bizim için çok iyi gösterge. Kısacası, işine bakan bir Türkiye var."