Merkezde Türkiye’nin ekonomisi, siyaseti, toplumu gibi çeşitli konularda çalışmalar yapılacak. Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, basın toplantısında, “Sakıp Sabancı’nın iki önemli vasiyeti vardı. Biri Sabancı Vakfı’nda fon kurulması, diğeri ise Sabancı Üniversitesi’nde fon kurulmasıydı. Sakıp Sabancı ailesi bu hediyesini Sabancı Üniversitesi kanalıyla verdi” dedi. Güler Sabancı, Sakıp Sabancı Kürsüsü ve Türkiye Çalışmaları Merkezi’nin Columbia Üniversitesi ve Sabancı Üniversitesi arasındaki ilişkilerin gelişmesine ve ortak bilgi üretimine katkıda bulunacağına inandıklarını vurguladı.
ADIYLA ANILACAK
Merhum Sakıp Sabancı’nın kızı Dilek Sabancı ise “Amerika’da ilk defa bağışçısının adıyla anılacak Türkiye çalışmalarını uluslararası arenada en kapsamlı şekilde yürütecek bir merkez kuruyoruz. Türkiye üzerine yapılacak tüm çalışmalar Sakıp Sabancı ismiyle anılacak. Babamdan kalan en önemli miras, ihtisasa, yeteneğe ve bilgiye saygı duyup takdir etmek” dedi. Columbia Üniversitesi Rektörü Lee C. Bollinger de “Bu hepimizin gururla taşıyacağı bir miras” ifadesini kullandı.
10 MİLYON DOLAR KAYNAĞA SAHİP OLACAK
Kürsü ve merkez için toplam 10 milyon dolarlık kaynak aktarılacak. Kaynak Columbia Üniversitesi’ne vakfedilecek. Kaynağın gelirleriyle kürsü ve merkez işletilecek. Kürsüde bir konu derinlemesine çalışılırken merkezde Türkiye üzerine birçok konu araştırılacak. Kürsünün başına atanacak ismi Columbia Üniversitesi, Türkiye Çalışmaları Merkezi direktörünü ise Sabancı Üniversitesi belirleyecek.