Yazdır

Merkez'in adımı faizde sonuç vermeye başladı

Tarih: 08 Haziran 2016 - 07:49

Merkez Bankası'nın bankalara para arzını sadeleştirme yöntemi sonuç vermeye başladı

Merkez Bankası'nın bankalara para arzını nasıl yönetceğini sadeleştirmeye yönelik adımı nihayet, reel ekonomi için borçlanma maliyetlerinin düşmesi ile birlikte sonuç vermeye başladı.

Politika yapıcılarının bankalara haftanın her günündeki ihalelerde eşit miktarda para alabilme imkanı tanımasıı ve böylelikle düzensiz bir sistemden uzaklaşılmasının dördüncü gününde, bankalar için kısa vadeli fonlama maliyetleri 67 baz puan düşerek yüzde 9.48'e indi. Bu durum, bankaların faiz indirimlerinden tam olarak yararlanmasını önleyen engelin kaldırılması ile birlikte, gecelik lira swaplarında faizi gösterge gecelik borç verme faizine yaklaştırdı.

Nisan'da görevi devralan Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, para politikasının sadeleştirilmesi konusundaki planlar üzerinde duruyor ve para politikasını yatırımcılar ve bankalar için anlaması daha kolay bir hale getirmeye çalışıyor. Yeni likidite programının yanında, Merkez Bankası ayrıca geçen hafta, kısa vadeli borçlanmalarda teminat olarak kabul ettipi döviz depo miktarını yüzde 39 artırarak 5 milyar dolra çıkardı.

Türk Ekonomi Bankası stratejisti Erkin Işık, "Merkez Bankası geçen hafta likidite koşullarında istenmeyen sıkılaşmayı gidermek için bazı tedbirler aldı ve bu tedbirlerin etkileri başlamış görünüyor," dedi ve "Swap oranları lokal bankalar iiçin kısa vadeli fonlanmada önemli, bu nedenle düşüş, Merkez Bankası faiz indirdiği sürece önemli" şeklinde konuştu.

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/merkezin-adimi-faizde-sonuc-vermeye-basladi/1043436