Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, “İflas erteleme uygulamasındaki haksızlıkların giderilmesi için Adalet Bakanlığı ile birlikte çalışıyoruz. Öncelikle ele aldığımız çalışma tamamlanınca Başbakanlık’a sunacağız” dedi
Son dönemde iş dünyası ve bankalar tarafından sık sık eleştirilen iflas erteleme uygulamasını yeniden düzenlemek için çalışmalar hızlandı.
Düşünce platformu ‘Fikir Sofrası’ tarafından Malatya’da bir konakta düzenlenen “Rekabetçi Gümrük ve Ticaret Uygulamaları” konulu toplantıya katılan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci bu konuyla ilgili çalışmayı Adalet Bakanlığı ile birlikte yaptıklarını, öncelikle olarak ele alıp Başkanlık’a sunacaklarını söyledi. Tüfenkci amaçlarının iş dünyasının sıkça rahatsızlığını dile getirdiği iflas erteleme uygulamasındaki haksız noktaları gidermek olduğunu açıkladı.
Tüfenkci, küresel ticarette rekabet ortamının giderek ısındığını ifade ederek, Türkiye’nin dünya ticaret pastasından daha fazla pay alabilmesi için bir takım yapısal reformlara ihtiyaç duyduğunu belirtti.
Bakan Tüfenkci, dış ticaretin kolaylaştırılması noktada bir çok desteklemeler yapıldığının altını çizerek, “Bununla ilgili teşvik mekanizmalarından tutun da pazarlarda kalıcı yer edinebilmek için reklam harcamalarına kadar birtakım doneleri de iyi oturtmamız lazım. Bununla ilgili Ekonomi Bakanlığı ile birlikte yeni dış ticaret (teşvik) paketlerini de önümüzdeki günlerde inşallah sizlerle paylaşmış olacağız” ifadelerini kullandı.
ÇEKE İTİBAR GELECEK
Toplantı sonrasında katılımcıların sorunlarını dinleyen ve soruları yanıtlayan Bülent Tüfenkci çek yasasına son halini verdiklerini ve konuyu Bakanlar Kurulu’na getirmeye hazır olduklarını söyledi. Tüfenkçi sözkonusu düzenlemenin algısı kötüleşen çeke yeniden itibar kazandıracağını ifade etti. Çek yasası ile ilgili değişiklikler dün yapılan Ekonomik Koordinasyon Kurulu toplantısında da ele alındı.
İş dünyasının bir süredir çekle ilgili sorun yaşadığını kaydeden Tüfenkci, “Aslında rakamsal istatistiklere baktığınızda karşılıksız çıkan ödenmeyen çek sayısında bariz bir artış yok. Ancak iş dünyasında çeke karşı bir olumsuz algı oluştu. Kimse kimseden mecbur kalmadıkça çek kabul etmemeye çalışıyor. Bu da ticarette bazı tıkanmalara neden oluyor. Bunu dikkate alarak iş dünyasının uzun süredir talep ettiği çek düzenlemesine ilişkin detayları netleştirdik konuyu Bakanlar Kurulu ve Meclis’e getirmeye hazırız” dedi.
KAREKODLU ÇEK
Yeni düzenlemede özellikle iki konunun öne çıkacağını ifade eden Tüfenkci “Karekodlu çeklerde artık çek kabul edecek kişi çeki keşide edenin geriye dönük tüm ödeme performansını görebilecek. Bu performansı 5 yıl geriye dönük olarak çek alacak kişiyle paylaşacağız. Sorgulamanın ardından çekin kabul edilip edilmeyeceğine alıcı karar verecek. Karekod da zorunlu olacak” dedi.
Karşılıksız çek veren hiçbir yöneticinin veya şirket ortağının daha sonra şirkette yönetici olamayacağını belirten Bakan Tüfenkci çekte yer alması gereken bazı temel bilgilerin de MERNİS sistemi üzerinden karşılaştırmasının yapılabileceğini böylece çek alacak kişinin çeki kesen kişinin çek düzenleme yetkisinin olup olmadığını da sorgulayabileceğini belirtti. Bakan Tüfenkçi özellikle bu iki konunun çözülmesi ile birlikte çeke yeniden itibar kazandırılmış olacağını, ticaretin de önünün açılacağını ifade etti.