Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği (TÜKETBİR) Başkanı Bülent Tunç, "Ramazan ayını fırsat bilen spekülatörler, simsarlar, fiyat artışına neden olacak hiçbir etken olmamasına rağmen kırmızı et fiyatlarının 7-8 lira birden yükselmesini sağladı. Şu anda kasaplarda 40 liradan aşağı kıyma yok." dedi.
Tunç, yaptığı açıklamada, kırmızı et fiyatları üzerinden her ramazan ayında olduğu gibi bu yıl da oyunlar oynanmaya başlandığını, ortada hiçbir haklı gerekçe olmaksızın fiyatların afaki şekilde artırıldığını bildirdi.
Et ve Süt Kurumu'nun satış mağazalarında kıymanın kilogramı 32 liradan, kuşbaşının kilogramı da 34 liradan satılmasına rağmen, kasaplarda fiyatların birden yüzde 25 arttığını anlatan Tunç, üreticiler olarak buna anlam veremediklerini söyledi.
Bu fiyat artışından üreticinin cebine bir şey girmediğine, sadece aracıların kazandığına dikkati çeken Tunç, şöyle devam etti:
"Et fiyatları art niyetli kişiler tarafından bilinçli artırılıyor. Kırmızı et simsarları iş başında. Piyasayı istedikleri gibi değiştirmeye çalışıyorlar. Ramazan ayını fırsat bilen spekülatörler, simsarlar, fiyat artışına neden olacak hiçbir etken olmamasına rağmen kırmızı et fiyatlarının 7-8 lira birden yükselmesini sağladı. Şu anda kasaplarda 40 liradan aşağı kıyma yok. Bir hafta içinde yem fiyatları mı arttı? Kasabın, marketin kirası mı, işçilik maliyetleri mi arttı? Bunların hiçbirisi olmadı ama et fiyatları arttı."
"Üç kuruş fazla kazanacağız diye geleceğimizle oynamayalım"
Et ve Süt Kurumu'nun üreticinin hayvanını kilogram başına 23,30 liradan kestiğini ve fiyat düşmesi halinde de bu fiyatın garantisini verdiğini ifade eden Tunç, bir elin parmaklarının sayısını bile geçmeyecek bazı üreticilerin, spekülatörlerin oyununa alet olduğunu söyledi.
Fırsatçıların "et fiyatları zamlandı" havası oluşturmak için bazı büyük besicilerin hayvanlarını daha yüksek fiyattan kestiğini, diğer besicilerin de "bizim hayvanlarımız da bu fiyattan kesilir" düşüncesiyle Et ve Süt Kurumuna kesim yaptırmadıklarını anlatan Tunç, şunları kaydetti:
"Et fiyatlarının artmasının kesinlikle üreticiye bir faydası yok. Üreticinin uyanık olması ve oyuna alet olmaması gerekiyor. Biz fiyatları yükseltirsek bindiğimiz dalı kesmiş oluruz. Üreticideki 1 liralık artış tüketiciye 10 lira olarak yansıyor. Unutulmasın ki ithalat yetkisi bakanlıkta, dolayısıyla Et ve Süt Kurumunda. Eğer biz kurumun et ihtiyacını karşılamazsak ithalat kararı alınır ve ülkeye 10 liradan et girer. Biz bunu geçmişte yaşadık. 2010-2011 yıllarında 18 liraya kestirdiğimiz hayvanı ithalatın ardından 12 liraya kestiremedik, ama şunu da unutmamak lazım, ithalat olsa dahi tüketici eti ucuza yiyemez. Yine kasaplarda, marketlerde 40 liradan aşağı kıyma satılmaz. Burada olan üreticiye olur. Parayı aracılar kazanır. Zaten fiyatların yükseltilmeye çalışılmasındaki amaç da ithalatın önünü açtırabilmek. Bakanlık, üretici kazansın istiyor, her türlü desteği veriyor. Bu desteğe ihanet etmemek lazım. Üç kuruş fazla kazanacağız diye geleceğimizle oynamayalım. Tüm üreticilerin bu hassasiyette olmasını bekliyoruz."
"Vatandaşlar fiyat araştırması yapsın"
Vatandaşlara da et alırken fiyat araştırması yapmalarını öneren Tunç, Et ve Süt Kurumunun satış mağazalarından uygun fiyata et alınabileceğini söyledi.
Fiyatın düşük olmasının etin "kalitesiz" olduğu anlamına gelmediğine dikkati çeken Tunç, "Artık eskisi gibi merdiven altı kesim neredeyse yok. Kesimlerin tamamı Bakanlık kontrolünde yapılıyor. O nedenle vatandaşlar etlerini gönül rahatlığıyla alabilir." dedi.