Yılın ilk beş ayında belirsizliğin yüksek olduğu bir sürecin yaşandığını ifade eden TEB (Türk Ekonomi Bankası) Genel Müdürü Ümit Leblebici, “Hem dışarıdaki ekonomik gelişmeler, FED’in faiz politikası, Avrupa Merkez Bankası’nın eksi faiz politikası ve sınırımızda Suriye’de olanlar bankacılık sektörünü de yakından etkiledi. Bu belirsizlik ortamında en büyük çıpa yine reform paketleri oldu” dedi.
Merkez Bankası’nın sıkı para politikası bu sürecin kontrollü geçilmesine yardımcı olduğunu belirten Leblebici, “Bankacılık sektörü hem likiditesini ayarlamaya hem de oluşabilecek risklere karşı daha dayanıklı olabilmek için kredi büyümesinde çok agresif olamadı” dedi. Leblebici Milliyet'ten Kadife Şahin'e önemli açıklamalarda bulundu. İşte o röportaj;
- İlk 5 ayda sektörde neler oldu?
Sözünü ettiğim gelişmeler hem bizim hem de diğer bankalar için çok da beklenmeyen gelişmeler değildi. Bankacılık ilk 5 ayını beklentilerine paralel yaşadı diyebiliriz.
Global bankacılık sektörüne baktığımızda, regülasyonların uyum baskısıyla inovasyon ve müşteri deneyimini dengeleyebilen markaların farklılık yaratarak öne çıkacaklarını tahmin ediyoruz. Buna bağlı olarak bankaların da, müşteri deneyimini iyileştirmek ve memnuniyetini artırmak amacıyla müşterin ihtiyaç ve beklentilerini daha iyi analiz edip bunları karşılamaya yönelik adımlar atmayı sürdürmesi gerekiyor.
Alternatif dağıtım kanallarının gelişmesi ve dijital bankacılık hizmetlerinin yaygınlaşmasıyla birlikte, bu alana yatırım yapmak da giderek önem kazanıyor.
Öte yandan, küresel piyasalarda, artan riskten kaçınma eğilimiyle birlikte yılbaşında gelişmekte olan ülkelerden sermaye çıkışlarının hız kazandığını ve yurtiçi piyasalarda volatilitenin arttığını görüyoruz.
Hedef iyi banka olmak
- TEB’in planları nedir?
Biz TEB olarak daha farklı bir bankacılık yapmaya çalışıyoruz. Önceliğimiz “iyi banka” olmak. Müşterisine iyi, çalışanına iyi, toplumuna iyi, ortaklarına iyi bir banka olmak için çalışıyoruz. Sadece mevduat toplayıp kredi veren bir banka konumundan çıkıp değer yaratan bir banka olmamız gerek. Katma değer yaratmak girişim evleri ile kadın bankacılığı ile oluyor. Bugüne kadar girişim bankacılığı, melek yatırımcılık, finansal okuryazarlık alanlarında önemli çalışmalarımız oldu. 2016 yılında, geçtiğimiz yıl başlattığımız kadın bankacılığı çalışmalarımıza ağırlık vereceğiz. “İyi banka”yı yaratmak hedefiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
‘Reformları kararlılıkla uygulayalım’
- Türkiye açısından beklentiniz nedir?
Fed’in yakın zamanda faiz artırımına gidebileceği yönündeki sinyalleriyle birlikte son dönemde küresel piyasalar daha temkinli bir seyir izliyor. Yılın geri kalan kısmında da Fed’in politika duruşu ve Çin’deki gelişmeler küresel piyasalar açısından temel belirleyici olmaya devam edecek.
Her durumda global sermaye geçtiğimiz 4-5 seneye kıyasla yatırımlarında çok daha seçici olacağa benziyor. Burada Türkiye’nin reform programını uygulamaya kararlılıkla devam etmesi, doğru maliye ve para politikalarını uygulaması ve finans sektörünün bilançosunun sağlıklı olmaya devam etmesi çok önemli. Türkiye doğru politikalar uyguladığı takdirde, ekonominin sağlam yapısıyla bu dönemi de atlatacaktır diye düşünüyorum.