Yazdır

Üçüncü Havalimanı ne zaman bitecek?

Tarih: 16 Mayıs 2016 - 12:05

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, üçüncü havalimanı ve yeni yapılacak yatırımlar için önemli bilgiler verdi

2015 yılını 3.8 milyar dolarlık ciroyla kapatan Limak Holding, bu yıl 4.6 milyar dolarlık ciroya ulaşmayı ve 3 milyar dolarlık yatırım planlıyor. Ancak şirket yeni yatırımlarda temkinli hareket etmeyi düşünüyor. Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, önceden planlanmış ve başlamış yatırımların ardından yeni yatırım kararlarında daha hesaplı olacaklarını ifade ediyor.

Özelleştirme ihalelerinin en büyük oyuncularından olan ve 2015 yılını 3,8 milyar dolarlık ciroyla kapatan Limak Holding, bu yıl için kendine 4,5 milyar dolarlık ciro hedefi koydu. Şirket, bu yıl enerji, çimento ve havacılık sektörlerindeki yatırımlarına 3 milyar dolarlık bütçe ayırdı. Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, yeni yatırım kararlarında ise daha dikkatli ve hesaplı olacaklarını söylüyor. Özdemir, 2016 yılında henüz kaybedilmiş bir şey olmadığını ve daima bardağın dolu tarafını gören bir gaip olduklarını da ifade ediyor.

Nihat Özdemir, Ekonomist’ten Sibel Atik’in sorularını şöyle yanıtladı:

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun istifasının ardından iş dünyasında gözler yeni kurulacak hükümette. Son yaşanan sürecin ekonomiye etkisi ne olur?

Politik olarak belli sıkıntılar yaşadık. Rusya, Suriye, terör olayları Türkiye'yi olumsuz etkiledi. Fakat bunları atlatacağımızı düşünüyorum. Ekonomideki göstergeler iyi, faizler düşüyor.

2016 yılını nasıl bir yıl olarak düşünüyorsunuz?

Hepimizin ümidi 2015'teki duraklamanın bu yıl olmayacağı ve işlere konsantre olacağımızdı. Fakat Rusya ile gerilim, Suriye ve terörden dolayı moralimiz bozuldu. Ama terör sadece Türkiye'nin sorunu da değil. Biz birlik ve beraberlik içinde teröre karşı durarak, bir an evvel doğudaki olayların sonlanmasını istiyoruz. İnşallah bunları aşarsak iyi olacak. 2016 yılını kaybetmememiz lazım.

2016'daki bu gidişata karşılık grubunuzun yatırım planlarında bir revizyon oldu mu?

Biz neticede bu olaylar olmadan bu yatırımlarımıza karar verdik. Yatırımlarımızı da hızla toparlamaya bakıyoruz. Yeni yatırımlar konusunda ise düşünüp öyle başlayacağız. Kömür santrallerimizde kapasite yatırımları yapacaktık fakat şimdi daha dikkatli olacağız. Yeni adımlarda daha iyi hesaplar yapacağız. 2016 yılında henüz kaybedilmiş bir şey yok. Biz daima bardağın dolu tarafını gören bir grubuz. Genç nüfusumuz ve dünyaya yayılan bir karakterimiz var. Eğer bu yıl toparlamayı yaparsak, Türkiye 2018'de kopar gider.

Bu yıl grubun cirosunu nereye taşımak istiyorsunuz?

Limak olarak geçen yılı 3,8 milyar dolar ciro ile kapattık. Bu yıl ise ciro hedefimiz 4,5 milyar dolar. Başta elektrik dağıtım olmak üzere enerji, havacılık, çimento gibi alanlarda 3 milyar doların üzerinde yatırım planlıyoruz.

Üçüncü Havalimanı'nda ilk faz planlandığı gibi 2018'de bitecek mi?

Bu yatırımımız programında devam ediyor. Bu kışı iyi değerlendirdik. Kışın yağışlar ve iklim şartlan bize yardım etti ve planladığımızın üzerinde bir hızla ilerledik. 20l6'nın kalan kısmını da iyi değerlendirmek üzere çalışıyoruz.

Üçüncü Havalimanı'nda sitemde bulundunuz. Altyapı konusundaki siteminiz nasıl karşılık buldu?

Evet, bağlantı yolları ve altyapı konusunda işlerin yavaş gittiğini ifade ettim. Fakat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçen hafta başında dört bakan ile gelip şantiyemizi gezdi. Hep beraber gerekli müdahaleler yapılarak, eksiklikler giderildi.

Eksiklikler nasıl giderildi?

Toplantıda Ulaştırma, Enerji, Orman ve Şehircilik bakanları yer aldı. Altyapıya dair çalışmalar devam ediyor. Projedeki aksaklıklar incelendi ve gerekli talimatlar verildi. Havalimanının 6,5 milyar dolarlık ilk fazıyla birlikte bağlantı yolları da 2018 yılında bitmiş olacak.

Peki en büyük yatırım alanı enerjide gündeminizde neler var?

Enerjide yatırımlarımız sürüyor. Hamitabat Doğalgaz Santrali yatırımımız 2017 başında devreye giriyor. Sakarya nehri üzerindeki HES yatırımımız sürüyor. Üretime devam eden yatırımların yanı sıra güneş enerjisine de giriyoaız. Konya Çumra'da 13,5 megavatlık lisans aldık ve bürokratik işlemler devam ediyor. 1-2 hafta içinde süreçleri tamamlayıp yatırıma geçeceğiz.

Güneş enerjisinde nasıl bir yatırım programıyla ilerliyorsunuz?

20 milyon dolarlık yatırım olacak. Biz güneşte istikbal görüyoruz. Bu nedenle kapasitemizi de artırmayı planlıyoruz. Bunun için uygun araziler bulmamız gerekiyor. Tarıma uygun olmayan arazilere bakıyoruz.

Enerjide üretimin yanı sıra dağıtım ayağında da varsınız. Orada yenileme yatırımları sürüyor mu?

Uludağ, Çamlıbel, Boğaziçi ve Akdeniz olmak üzere yurtiçinde dört bölgede enerji dağıtımı yapıyoruz. Bu dağıtım bölgelerine yönelik yatırımlarımız sürüyor. Yatırımlar şebekelerin yenilenmesi, modernleştirilmesi ve teknik kaybın azaltılmasına dönük olarak yapılıyor. Bu doğrultuda dört bölge için bu yıl 1 milyar TL yatırım söz konusu.

"Atatürk Havalimanı 2018'de kapanmalı"

Atatürk Havalimanı'nın 2021 yılına kadar devam eden sözleşmesine rağmen iki havalimanının nasıl işleyeceğine ilişkin bir belirsizlik var. Bu süreç nasıl işleyecek?

Biz20l8'de Üçüncü Havalimanı'nı açacağız ve Atatürk Havalimanı'nın durumuna devlet karar verecek. Neticede devletin diğer şirketle yaptığı bir sözleşme var. Ama bizim havalimanımız açıldığı gün diğerinin kapanması gerekiyor. Bizim sözleşmemiz bunu öngörüyor. Ama devletimizin Atatürk Havalimanı konusunda ne karar vereceğini bilemiyorum.

Düşen fiyatlar ve arz fazlalığı sizi nasıl etkiledi? Nasıl önlemler aldınız?

Enerjide hem üreticiyiz hem de ticaret ve dağıtım yapan dikey entegrasyonu tamamlamış bir grubuz. Ummadığımız şekilde elektrik fiyatları düştü. Bizleri tedirgin etti. Fiyatlar düşük olsa da bizim santrallerimizin önemli bir kısmı Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) kapsamında. Dahil olmayanları da YEKDEM'e aldık. En fazla etkilenecek santrallerimiz Hamitabat ve Yeniköy-Kemerköy santrallerimiz-di, onların da satışlarını yaptık. Bu şekilde sorunu finansal sıkıntıya düşmeden atlatacağız.

Çimento sektöründe yurtdışının yanı sıra Kilis'te de bir yatırımınız var. Kilis'te son yaşananların ardından yatırımınız nasıl yürüyor?

Çimento sektörüne çok önem veriyoruz. Bu alanda yurtdışında devreye aldığımız yatırımların yanı sıra yurtiçinde de iki fabrika için yatırımlarımız başladı. Gaziantep'teki çimento fabrikamızı Kilis'e taşıma kararı aldık. Kilis'te daha modern ve kapasitesi yüksek bir tesis olacak. Günde 5 bin ton klinker kapasitesiyle üretim yapacak. İkinci fabrikayı da Ankara'da kuracağız. Bu fabrika da 5 bin ton klinker kapasiteli olacak ve 2017'de devreye girecek.

Peki roketlerin düştüğü Kilis'te yaşanan olaylar yatırımınızı sekteye uğrattı mı?

Yatırım devam ediyor. Devreye aldığımız yapı malzemesi olan bims ve parke fabrikamız çalışıyor. Bizim fabrikamız sınıra 2 km uzaklıkta fakat karşımızda IŞİD yok PYD var. Dolayısıyla olumsuz bir etki olmadı henüz. Kilis merkeze 9 km uzakta olan fabrikamızda 200 kişi çalışıyor. Ama neticede çalışanlarımız açısından ve yatırımcı olarak gelişmeleri dikkatle izliyoruz.

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/ucuncu-havalimani-ne-zaman-bitecek/1033274