Altınbaş Holding’in Kuzey Kıbrıs ve Ukrayna'da faaliyet gösteren Creditwest Bank, hedeflerini büyüttü. Kıbrıs'ta olası bir çözüm sonrasında burada faaliyet gösteren şirketlere ve bankalara Avrupa Birliği (AB) yolunu açacak. Ayfer Yıldız’ın Fortune Türkiye’deki haberine göre Creditwest Bank, ilk etapta Türklerin yoğun yaşadığı İngiltere başta olmak üzere Almanya, Fransa, Hollanda gibi AB ülkelerinde şubeleşmeyi planlıyor.
Bilindiği gibi Altınbaş Holding'in Creditwest markasıyla Türkiye merkezli bölgesel bir finansal network oluşturma stratejisi bulunuyor. Bu amaçla, holdingin Türkiye'de banka satın alma iştahı her fırsatta dile getiriliyordu. Ancak, şimdi Kıbrıs'taki çözüm sürecinin dünyaya açılmak için bir fırsat penceresi açtığı düşünülüyor. Çünkü, çözüm süreciyle birlikte finans sektörü de Avrupa finans sistemine entegre olacak.
Güney Kıbrıs'taki bankalar global kriz nedeniyle ciddi hasar almış durumda. Ayrıca, bir de güven kaybı yaşadılar. Bu durumun Kuzey'deki bankalar için avantaj yarattığı dile getiriliyor. Kuzey Kıbrıs'ta şu anda 22 banka faaliyet gösteriyor. Bunların yedisi Türkiye'de de faaliyet gösteren bankalar.
Altınbaş Holding İcra Kurulu Başkanı Cengiz Biçer, Avrupa'daki finansal sisteme en hazır bankanın Creditwest olduğunu belirterek, "Bizim 150 milyon TL'ye yakın özkaynağımız var. İlave kaynağa ihtiyaç olması durumunda ise grubun bunu karşılama gücü var. Sermaye sıkıntımız yok" diyor.
Turizm ve tarımda yatırım fırsatları Şu anda 14 şubesi bulunan ve 1,8 milyar TL aktif büyüklüğüne sahip olan Creditwest Bank'in pazar payı yüzde 10,5 seviyelerinde. Creditwest Bank Genel Müdürü Süleyman Erol da, son 10 yıldır pazar payı elde etmeye ve büyümeye odaklandıklarım belirterek, "Her sene yüzde 1 pazar payı kazanarak 10 yılda yüzde 10,5 paya ulaştık. Bugün itibariyle Kuzey Kıbrıs'ın en büyük özel bankasıyız" diyor. Diğer yandan, çözüm süreci sonrasında Avrupa'daki bankalarla rekabet edemeyecek bankalar arasında konsolidasyonlar yaşanabileceği belirtiliyor.
Öte yandan, Kuzey Kıbrıs'ta herkesin gözü kulağı çözüm sürecine yönelik gelişmelerde. Öğrendiğimize göre, birçok Türk yatırımcı da Kıbrıs'a giderek yatırım fırsatlarıyla ilgili araştırmalar yapıyor. Çünkü, Kıbrıs'ın AB üyesi olması sadece bankalar için avantajlar getirmeyecek. Başta turizm olmak üzere tarım ve eğitim konusunda da yatırımların artması bekleniyor. Ayrıca, geçen yıl hayata geçirilen ve asrın projesi olarak adlandırılan Kıbrıs Su Temini Projesi'nin adanın kaderini değiştireceği ifade ediliyor. 1,6 milyar TL'ye mal olan projeyle içme suyunun sağlanmasının yanı sıra şu anda nadasa bırakılmış birçok tarım arazisinin de verimli hale geleceği düşünülüyor. Projeyle Kıbrıs'ın 50 yıllık su ihtiyacının karşılanacağı belirtiliyor.
Ancak, tarım alanında da bir stratejinin belirlenebilmesi için yine çözüm süreci bekleniyor. Ayrıca, yatırım cazibesinin artırılabilmesi için mevzuat ve altyapı konusunda iyileştirmeler gerekiyor. Cengiz Biçer, Kıbrıs'ta yatırım yapmak isteyen yatırımcılara kredi vermeye hazır olduklarını kaydediyor.
Son beş yıldır durgunluk yaşanan Kıbrıs'ta çözüm süreciyle yeşeren umutlara Türkiye'den suyun da gitmesinin ekonomisine bir ivme sağlayacağı öngörülüyor. Creditwest Bank de bu süreçte finansal kaynaklarını yatırımların artırılmasında kullandırmak için hazırlıklarını tamamlamış.