Ankara’nın yaşadığı 20 saatlik sıcak görüşme trafiği siyasetin gölgesinde hareket eden piyasaları sert dalgalandırdı. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesiyle başlayan, görevini bıraktığını açıklaması ile sona eren süreçte piyasalar iki uçta gitti geldi. Siyasetin birebir yansıması en çok kur üzerinde hissedilirken, dolar/TL’de 2,98’i gören vatandaş satışa geçti. Hem şirketler kesiminden hem de bireysel taraftan gelen satış Davutoğlu’nun ılımlı mesajları ile birleşince gece satan yabancı, yeni seviyelerden yine alıma geldi. Yerli yatırımcının 1.5 milyar dolarlık döviz satışı yaptığı tahmin ediliyor.
Aslında haftaya başladığımızda piyasada her şey rutin bir seyir içindeydi. Hatta yılın en düşük enfl asyon oranını gören piyasada dolar/TL 2.80’in altına indi. Fakat enflasyonun yarattığı yalancı bahar kalıcı olmadı. Çünkü hem baz etkisinden dolayı enflasyonun yılın geri kalanında dalgalı bir seyir izleyecek olması ve küresel piyasalarda risk iştahının terse dönmesi moralleri bozmaya başladı. Piyasa için asıl hareket ise, Ankara’da tansiyonun yükselmesiyle geldi. Çarşamba günü önce kademeli ataklarla Türkiye piyasalarının kapanışıyla 2.8740 TL’de bıraktığımız dolar, Erdoğan-Davutoğlu görüşmesinin ardından ‘ipler koptu’ yorumları ile uluslararası piyasalarda yükselişe geçti. Hacimsiz işlemlerde dolar/TL en son New York kapanışında 2.9760’a kadar yükseldi. TL’nin böylece dolar karşısında geçen haftadan beri değer kaybı yüzde 6’yı da aşmış oldu.
Ilımlı ton sakinleştirdi
En son 28 Ocak’ta gördüğü seviyelere yeniden dönen, adeta son 3.5 ayı geri saran dolar/TL’de bu seviyeyi gören yerliler ise satışa geçti. Davutoğlu’nun ılımlı açıklamaları ve Cumhurbaşkanı Ekonomi Danışmanı Cemil Ertem’in yorumları da piyasanın sakinleşmesini destekledi. Dolar/TL yeniden 2.90’ın altına gerilerken 77 bin seviyelerine kadar gerilemiş oldu. Bono piyasasında yabancı kağıdı olarak tabir edilen, 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvil ise bir gün önce ortalama bileşik faizi yüzde 9.51 seviyesinden kapanmıştı. Güne 30 baz puan yükselişle yüzde 9.95 bileşik seviyelerinden başlayan ardından çift haneyi test eden 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz kademeli olarak yüzde 9.70’in altına geriledi.
Türkiye’nin risk priminin arttığının bir göstergesi olan Türkiye’nin 5 yıllık CDS’leri de 267 baz puan ile 4 haftanın zirvesine yakın seyrediyor. Önceki seansta yüzde 2’den fazla kayıpla 79,382.62 puandan kapanan Borsa Bileşik Endeksi ise güne yine yüzde 2 kayıpla daha başladı. Endeks gün içinde 77 bin 519 puana kadar geriledi. Davutoğlu’nun açıklamaları endeksin yeniden 80 bine doğru hareketlenmesine neden oldu.
Yurtdışı da sakin değil
Türkiye piyasaları hareketli ama yurtdışı da sakin değil. Asya borsaları son günlerde açıklanan ekonomik verilerin küresel ekonomik büyüme endişelerini dindirememesiyle üst üste yedinci seansta gerilerken, yatırımcılar tahvillere olan taleplerini devam ettirdi. Bugün açıklanacak tarım dışı istihdam ise Fed’in faiz artırım kararı açısından önemli. Verinin gelişen piyasaları desteklemesi, Fed’in faiz artırmadan geçmesi için büyüme açısından çok muğlak bir sonuç açıklanması gerek.
S&P değiştirmez Moody's'den negatif açıklama
Ekonomistler, Standard & Poor’s’un (S&P) bugün yapacağı Türkiye değerlendirmesinde kredi notu ve görünümünde değişiklik beklemiyor. Ekonomistler, kuruluşun, Türkiye’nin “BB+” olan kredi notunu ve “negatif” olan görünümünü teyit edeceğini öngörüyor. Halk Yatırım Başekonomisti Banu Kıvcı Tokalı, S&P’nin Türkiye’ye yönelik notunun üç yıldan daha fazla bir süredir aynı seviyede kalmasına ve görünüm notunun negatif olmasına karşın, bugünkü açıklamada herhangi bir değişiklik beklemediğini söyledi. Finansinvest Başekonomisti Burak Kanlı ise S&P’nin mevcut durumda zaten Türkiye’yi yatırım yapılabilir seviyenin bir kademe altında bir notta tuttuğunu belirterek, bu notun veya görünümün değişmesini beklemediğini ifade etti. Öte yandan Moody’s, yeniden ortaya çıkan siyasi belirsizliği kredi notu açısından negatif olarak değerlendirdi.
Piyasa için ekonomi yönetimi kritik
➢ AK Parti’nin yeni kongre tarihi 22 Mayıs. Dolayısıyla 22 Mayıs’a kadar dünyayı takip eden Ankara’dan gelen haberlerle ani ataklar yaşayan bir piyasa göreceğiz. Teknik seviyeler yerine siyasi gündeme ilişkin beklentiler yön verici olmaya devam edecek.
➢ Olağanüstü kongrede atanacak yeni liderin kim olacağına dair spekülasyonlar piyasalarda önemli fiyatlamalar yaratabilir. Şimdilik 5 adayın adı geçiyor ama piyasada şimdilik en büyük şansı Bekir Bozdağ’a veriyor.
➢ Piyasa açısından önemli olan ekonomi yönetiminin değişip değişmeyeceği. Cumhurbaşkanı Ekonomi Danışmanı Cemil Ertem ‘değişmeyecek’ mesajı verdi. Dolayısıyla piyasa bu devir teslime ilk etapta bir değişim olarak bakacak.
➢ Piyasa hükümet düşmedi diye sevindi ama süreç sancılı gelişir ve ekonomi yönetimi de değişirse kur hızlı dalgalanır.
➢ Bu arada dokunulmazlık görüşmeleri, yeni Anayasa çalışmaları ve olası bir erken seçimle ilgili önümüzdeki süreçte birden fazla senaryo oluşturulması da gündeme gelecek.
➢ Şimdilik hiç bir aracı kurum yıl sonu beklentilerini değiştirmedi. Yıl sonu kur beklentileri ağırlıklı 3.20 TL düzeyinde. Kurun şimdi 3.0 TL’yi geçmemesi de önemli bir rahatlama noktası. Ama kurda en yakıcı senaryo ne dediğimizde 3.70 TL telaffuz ediliyor.
Yeni kabinede kimlerin yer alacağı önemli
Gedik Yatırım Portföy Yönetim Müdürü Eral İlhan Karayazıcı, yurtiçi piyasaların hafta bütününde Ankara kaynaklı belirsizlik ve kulisler ile negatif ayrışmaya sahne olduğunu söyledi. Karayazıcı, şunları söyledi: “Bir nevi ufuktaki kötü haberin resmen gerçekleşmesi ile beklenti refl eksi yaşandı ve en azından borsa kayıplarını geri aldı döviz kurları % 1 kadar geriledi. Bundan sonrası yeni kabinede ekonomi yönetiminde kimlerin yer alacağına, erken seçim senaryolarına ilişkin papatya fallarına ve yurt dışında da 2 haftadır devam eden satıcılı seyrin sürüp sürmeyeceğine bağlı. Son 10 işlem gününde 10474 puandan 9840 puana gerileyen DAX endeksinde 9.500 puanı taban adresi olmaya aday buluyor bu referanstan hareket ile BIST 100 endeksinde 75.500 - 76.000 bandının dolar/TL’de 3,00 - 3,03 bandının yukarı geçilmesi için yeni negatif manşetlere ihtiyaç olduğunu düşünüyorum.”
Belirsizlikler piyasadaki toparlanmayı geciktirebilir
İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu, siyasi arenada oluşan belirsizliklerin piyasalarda sert dalgalanmalara neden olduğunu belirtti. Turşucu, şunları söyledi: “Başbakan Davutoğlu’nun siyasi istikrarı koruyucu mesaj içeren açıklamaları ve olağanüstü kongre’nin fazla uzatılmadan yakın bir tarihte yapılacak olması piyasalarda rahatlama sağladı. Piyasalar bundan sonra yeni başbakanın ve yeni hükümette kimlerin yer alacağını bekleyecek. Bu belirsizlikler bir süre daha piyasaların toparlanmasını geciktirebilir. Piyasa dostu olan isimlerin kabinede devam edip etmeyeceği veya yerine gelecek isimler piyasalarda dalgalanma yaratacak konular. Endeks şimdilik 77500 seviyesini destek yapmış görünüyor. Ancak bu noktadan gelecek tepkiler zayıf kalabilir ve 81000 bölgesinde satışlar görülebilir. Dolar/TL’de ise gerilemenin 2.80 bölgesine devam etmesi zor görünüyor.”