Yazdır

Piyasalar için çok kötü oldu!

Tarih: 05 Mayıs 2016 - 08:55

Dolar/TL, dün akşam Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu arasında gerçekleşen görüşmenin ardından yükseldi

Dolar, AK Parti'de olağanüstü kongre beklentisiyle dün gece 3'e yaklaştıktan sonra 2.95'in hemen altında güne başladı. TL'nin dolar karşısında geçen haftadan beri değer kaybı yüzde 6'yı aştı. Milliyet ekonomi yazarı Güngör Uras bugünkü köşesinde bu gelişmeleri değerlendirdi. İşte Uras'ın o yazısı;

Dolar 2.80 TL’nin altına inmişti. Ucuz doların zevkini alamadan bir de baktık ki, dolar fiyatı tırmanıyor.

Bizde “iç politika sakin”se ve de “dolar girişi” iyiyse, dolar fiyatı ucuzluyor.

- Ülkeye döviz girişi hızlanmıştı. Dolar fiyatı ucuzlamıştı.

- Derken, dolar fiyatı hızla gerilediği gibi, hızla tırmanışa geçti.

N’oldu da tırmanışa geçti?
(1) TL çok hızlı yükselmiş, dolar fiyatı aşağıya çok hızlı inmişti. Dünya piyasalarındaki olumsuz hareket, fiyatta küçük de olsa dolar fiyatında düzeltmeye yol açtı.

(2) İç politikadaki çalkantılar piyasayı korkuttu. Dolara talep arttı.

Döviz girişi arttı

Doların ucuzlamasındaki en büyük etken ülkeye döviz girişinin artmasıdır.

- Ocakta 353 milyon dolar döviz çıkışı olmuştu. Şubatta döviz girişi başladı. 22 Nisan’a kadar ülkeye 4 milyar doları aşan döviz girdi.

- 1 milyar 672 milyon dolar döviz hisse senedi satın almak için getirildi.

- 2 milyar 382 milyon dolar döviz ile yabancılar Devlet İç Borçlanma Senetlerinden satın aldılar.

- 4 ayda 4 milyar 54 milyon dolar döviz girişi oldu.

Bizim piyasamız küçük. Üç, beş milyar dolar döviz girişi piyasayı mutlu ediyor. Nereden geldiği belli olmayan döviz de eklenince, döviz bollaşıyor. Dolar fiyatı geriliyor. Dolar fiyatı, dövizin çıkış yaptığı ocakta 3.01 TL olmuştu. Döviz girişi başlayınca ortalama dolar fiyatı şubatta 2.94 TL, martta 2.89 TL oldu. Nisanı 2.84 TL ortalama fiyatla kapattık.

Döviz piyasasını izleyen İktisatçı Dr. Alaattin Aktaş diyor ki, “TCMB’nin faiz indirimine soyunması, bankayla ilgili tartışmaların gündemden kalkması da yabancı yatırımcıların yatırımlarının artmasında etkili oluyor”.

Bilindiği gibi, şimdilerde yurtdışında faiz sıfırlarda dolanıyor. Türkiye’ye döviz getirenlerin tek riski kur riski. Dövizi getirdiklerinde bozdurdukları fiyat ile çıkarken bozdurdukları fiyat farkı.

Yabancıların Türkiye’ye getirdikleri dövizin ortalama yüzde 9-10 getirisi var. Demek ki doları getirdiği tarih ile götürdüğü tarih arasında dolar fiyatı yüzde 9-10 artmamışsa, riski yoktur. Kazancı vardır. Kabaca, doların yakında 3.20 TL’nin üzerine çıkmayacağını tahmin eden yabancı dolarını getirmeye devam ediyor. Edecek. Tek tehlike var: Yabancılar kur riskinden ve buna ek olarak politik riskten ürkmezlerse...

İstikrar önemli

Güçlü tek parti iktidarının faziletini politik istikrar olarak bellemiştik. Hükümetin programını aksatmadan yürütmesini bekliyorduk. Komşu ülkelerdeki sıcak gelişmeler, dış politikadaki sorunlar, Doğu Anadolu’da terörle mücadelenin faturası, şehirlerde patlayan bombalar bile piyasa tarafından satın alınmış risklerdi. Ama beklenmedik bir gelişme oldu. İç politikada çalkantı başladı. İşte bu çok kötüdür. Sadece dolar fiyatı için değil, ekonominin bütünü için kötüdür.Temennimiz, iç politikada en kısa sürede tekrar istikrar ortamının, güvenin oluşmasıdır.

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/piyasalar-icin-cok-kotu-oldu/1031095