Avrupa Komisyonu, Türkiye için büyüme beklentilerini yükseltti. Avrupa Komisyonu'nun 'Bahar Dönemi Ekonomik Görünüm' raporuna göre, bu yıl için büyüme beklentisi yüzde 3,4'ten yüzde 3,5'e, gelecek yıl için yüzde 3,5'ten yüzde 3,7'ye çıkarıldı.
Komisyon, Türkiye için yaptığı değerlendirmede, ekonomik aktivitenin düşük petrol fiyatları, genişlemeci para politikası ve asgari ücrette yapılan artırımın etkisiyle ılımlı şekilde büyümeye devam ettiğini belirtti.
Gelecek yıl düşük petrol fiyatlarının tüketici harcamalarına desteğinin azalmasını, ancak ihracak performansında normalleşmenin büyümenin güçlenmesi için yeterli desteği sunmasını beklediklerini ifade eden Komisyon, 2017 için ortaya koydukları yüzde 3,7 büyüme tahmini için ciddi riskler olduğunu da vurguladı.
Ücretlerde hızlanma, hanehalkı borçlanmasının güçlenmesinin tüketici harcamalarında öngörülenden daha keskin bir artış sağlayarak büyüme için yukarı yönlü risk oluşturabileceğini belirten Komisyon,
aşağı yönlü riskler olarak ise yurt içinde ve komşu ülkelerde güvenlik durumunda kötüleşmeyi işaret etti. Komisyon, en büyük risk olarak ise sermaye çıkışları yaşanması olasılığının göstererek, sermaye çıkışlarının keskin politika ayarlamasına ve iç talepte daralmaya yol açabileceğini ifade etti.
Avrupa Komisyonu, bu yıl için tüketici fiyat beklentisi yüzde 9,0'dan yüzde 8,6'ya, gelecek yıl için beklenti yüzde 8,5'ten yüzde8,0'e çekildi.
Raporda işsizlik oranı beklentisi bu yıl için yüzde 10,7'ten yüzde 10,8'e çıkarılırken, gelecek yılın beklentisi yüzde 10,8'den yüzde 10,9'a yükseltildi.
Avrupa Komisyonu, cari denge/GSYH'nin bu yıl yüzde -4,8, gelecek yıl yüzde -5,1 olacağını tahmin etti. Bir önceki tahmin sırasıyla yüzde -4,4 ve yüzde -4,7 seviyesindeydi.