Yazdır

İstifa edenlere kıdem tazminatı müjdesi

Tarih: 30 Nisan 2016 - 14:03

Kıdem tazminatı almak isteyen çalışanlar işten çıkartılmayı beklemek zorunda değil. Hangi durumlarda istifa edilmesi halinde tazminat alınabiliyor? İşte o durumlar…

Artık işten kendi isteğiyle ayrılan vatandaşların da tazminat hakkı olacak. Yapılan son düzenlemelere göre, bazı durumlarda çalıştıkları işten istifa eden kişiler tazminat alma hakkına sahip olacaklar. Peki, bu durumlar nelerdir? Kimler istifa ettikten sonra tazminat alabilir? Star Gazetesi yazarı ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Resul Kurt bugünkü yazısında istifa eden çalışanın hangi durumlarda kıdem tazminatı alabildiğini yazdı.

İSTİFA EDEN KIDEM TAZMİNATI ALAMAZ AMA...
Kıdem tazminatına hak kazanabilmek için iş sözleşmesinin fesih nedeninin önemli olduğunu kaydeden Kurt, İstifa eden kıdem tazminatı alamaz. Fakat 15 yıl ve 3600 gün sayısını doldurup yaşını bekleyenler kıdem tazminatı alabileceğini yazıyor.

Kurt'un yazısının ilgili bölümü şöyle;

İşçinin işe başladığı tarihten itibaren hizmet akdinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenmektedir. Bir yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden ödeme yapılmaktadır.

1475 sayılı İş Kanunu, ödenecek kıdem tazminatının bir yıllık miktarını en yüksek devlet memuruna (Başbakanlık Müsteşarı) ödenen bir yıllık emeklilik ikramiyesi tutarı ile sınırlandırmıştır. Memur maaş katsayısına bağlı olan kıdem tazminatı tavan oranı sürekli değişmektedir. 1/1/2016 tarihinden itibaren işçilere ödenecek kıdem tazminatının yıllık tavanı olan 4.092,53 TL'nin üzerinde ücret alınması halinde en fazla her bir yıllık çalışması için bu tutar üzerinde kıdem tazminatı ödenebilecektir.

Yaş bekleyene ödenir mi?
Mevcut kıdem tazminatı düzenlemesinde, yaş dışındaki diğer emeklilik şartlarını tamamlayan kişiler, kıdem tazminatı alarak işyerinden ayrılma hakkına sahiptir. İş Kanunu'nda belirtilen (ve kıdem tazminatına hak kazanılan) nedenlerden biriyle iş sözleşmesinin sona ermesi halinde en az bir yıllık kıdemin bulunması durumunda işçinin işe başladığı tarihten itibaren hizmet akdinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir.

Bir yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden ödeme yapılır. Kıdem tazminatı ödenmesi gereken koşullardan birisi de, 08.09.1999 tarihinden önce çalışmaya başlayanlar için aylığa hak kazanma koşullarından yaş dışında en az 15 yıllık sigortalılık süresi ve 3600 prim ödeme gün sayısı koşullarını, 08.09.1999 tarihinden sonra çalışmaya başlayanlar için ise 60'ıncı maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin (a) ve (b) alt bentlerinde öngörülen yaş koşulu dışında kalan sigortalılık süresi ile prim ödeme gün sayısı koşullarını yerine getirdiklerinde kıdem tazminatı alabilir yazısı verilmektedir. SGK tarafından, 8.9.1999 öncesi sigortalı olanlardan, 15 yıl ve 3600 gün sayısını doldurup yaşını beklediğinize ilişkin ‘Kıdem Tazminatı Alabilir' yazısı verilmişse, kıdem tazminatınızı alınabiliyor. Yani, sigortalılık süresini ve pirim ödeme gün sayısını tamamlayan işçi, yaş koşulu sebebiyle emeklilik hakkını kazanamamış olsa da, anılan bent gerekçe gösterilmek suretiyle işyerinden ayrılabilecek ve kıdem tazminatına hak kazanabilecektir. İşçinin işyerinden ayrılmasının yaş hariç emekliliğe dair diğer kriterleri tamamlaması üzerine çalışmasını sonlandırması şeklinde gelişmesi ve bu durumu işverene bildirmesi gerekir.

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/istifa-edenlere-kidem-tazminati-mujdesi/1012535