Ak Parti'nin hakkında fezleke bulunan milletvekillerinin tümünün dokunulmazlıklarının kaldırılmasını öngören geçici Anayasa değişikliği önerisi bugün TBMM Anayasa Komisyonu'nda ele alınacak. Namık Durukan'ın Milliyet'teki haberine göre dokunulmazlık sürecine aktif katılım kararı alan HDP, 10 hukukçu milletvekilini görevlendirdi. HDP yönetimi, programı olmayan bütün milletvekillerinin, anayasa değişiklik teklifinin görüşüleceği komisyona katılmasını istedi.
Dokunulmazlık tartışmalarının odağında bulunan HDP, anayasa değişiklik teklifinin görüşüleceği komisyona çıkarma yapacak. Dokunulmazlıkların sadece HDP'ye yönelik kullanılacağını ileri süren parti yönetimi, Anayasa Komisyonu'ndaki görüşmeleri önemsiyor. Parti yönetimi çeşitli etnik ve dini inançları temsil eden 10 hukukçu milletvekilinin çalışmalara etkin şekilde katılmasını kararlaştırdı. HDP'li milletvekilleri, verecekleri değişiklik önergeleri ile dokunulmazlıkların kürsü dokunulmazlığı ile sınırlandırılmasını, diğer alanlardaki dokunulmazlıkların kaldırılmasını sağlamaya çalışacak. Ayrıca önemli bir programı bulunmayan diğer HDP'li milletvekilleri de komisyonun çalışmalarına aktif şekilde katılacak ve teklif üzerinde konuşmalar yapacak.
HDP, komisyon görüşmelerinde hükümetin mevcut önerinin anayasaya ve hukuka aykırı olduğunu vurgulayacak. Dokunulmazlıklara, "evet" oyu vereceğini açıklayan CHP'nin komisyondaki tutumunu da yakından izleyecek olan HDP, buna yönelik manevralar yapacak. CHP'nin bu konudaki tutumunu açıktan eleştirmek yerine CHP'lileri hükümetin tuzağına gelmemeleri konusunda ikna yöntemini komisyon süresince deneyecek. Komisyonda ortaya çıkan eğilime göre HDP, genel kurul aşamasına göre çalışmalarını yoğunlaştıracak.
İki eğilim öne çıktı
Komisyon sonrası süreç için nasıl hareket edileceği de HDP'de kapsamlı şekilde tartışılıyor. Dokunulmazlığın Genel Kurul’a inmesi durumunda dokunulmazlığa yönelik iki görüş öne çıktı. Komisyon sürecine aktif katılım sağlama yönünde irade gösterecek olan HDP, Genel Kurul aşamasında görüşmelere katılmamayı ya da katılıp çok sert bir muhalefet yapmayı düşünüyor. HDP'nin iki görüşten birini hayata geçirmesi CHP'nin komisyondaki tutumuna göre geliştirecek. HDP yönetiminde, CHP'nin komisyonda öneriye destek vermesi halinde Genel Kurul çalışmalarına katılmama, CHP'nin öreye destek vermesi halinde ise Genel Kurul çalışmalarına katılarak aktif bir muhalefet yürütme düşüncesi ağır basıyor.
Darbe süreci Meclis'e uzandı
HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, dokunulmazlıklar ve TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın laikliğe ilişkin soylemine yönelik açıklama yaparak gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Anayasa Komisyonu'nda yapılacak görüşme ve tartışmaların dokunulmazlıklar değil rejim değişikilğine ilişkin olduğunu belirten Baluken, "Uzun süredir saray eliyle Türkiye'de bir darbe sürecinin işletildiğini ve otoriter bir başkanlık sistemi adına rejim değişikliği yapılmak istendiğini görüyoruz. Sokakta, alanlarda, toplumsal yaşamın bütün dinamiklerinde hayata geçen darbe süreci Meclis'e kadar uzanmıştır. HDP olarak darbe sürecine karşı nasıl direniş gösterdiysek, Meclis'te aynı direnişi göstermeye devam edeceğiz" dedi.
Tesadüfi konuşmuyor
Kahraman'ın "laiklik" söyleminin Ak Parti'nin rejim değişikliği arayışının ortaya koyduğunu ifade eden Baluken, şöyle devam etti:
"Kamuoyu alması gereken mesaji almıştır. Meclis Başkanı'nın tesadüfi ve bilinçsiz olarak konuşmadığını biliyoruz. Bugüne kadar tüm pratiklerin Erdoğan ve sarayla birlikte olan bir Meclis Başkanı asla çıkıp kamuoyu önünde bu şeklide bilinçsizce Türkiye'nin en hassas olduğu konuda açıklama yapma durumunda olmaz. Ancak kamuoyundaki tepkiler gördükten sonra kazı çevirerek yanmasın gayreti göstermiştir. Açık ve nettir ki, Meclis Başkanı'nın yapmış olduğu açıklama ve yarın (Bugün) Anayasa Komisyonu'nda yapılacak olan halk iradesini tasfiye etme süreciyle birlikte saray ve AKP açısından rejim değişikliği ile ilgilidir.Mmacun tüpten çıkmıştır. Bizlere düşen otoriter, baskıcı arayışlarda karşı halkımızla birlikte; Türkiye demokrasisini kurtarmaktır. Biz bu sürecin tamamının demokrasiye dokunmak olarak görüyoruz, halk iradesini tasfiye etmek olarak ifade ediyoruz. Ortada dil sürçmesi varsa, Meclis Başkanı istifa etmelidir. Bu kadar sorumsuzca davranan Meclis Başkanı istifa ettirilmelidir."
İslami koşullar
Baluken, anayasanın İslami koşullara göre yapılmasına yönelik operasyonun birinci aşamasının HDP'li vekiller üzerinden sürdürüleceğini bunun rejimin değiştirilmesine alıştırma olacağını söyledi. Baluken, "Rejim değişikliği ile ilgili toplumun genel reaksiyonlarını bastırmak, muğlaklaştırmak, belli bir kıvama getirdikten sonra da salam yöntemiyle bir dilimi kestikten sonra diğer dilimlere geçerek, rejim değişikliğini hayata geçirmek isteyeceklerdir. Bunu başardıkları zaman ne demokrasi ne de laiklik kacaktır" diye konuştu.