Dünya Bankası, ham petrol fiyatına ilişkin 2016 tahminini varil başına 37 dolardan 41 dolara yükseltti.
Dünya Bankası, "Emtia Piyasaları Görünüm Raporu"nun Nisan 2016 sayısını yayımladı.
Her üç ayda bir yayımlanan raporda, ham petrol fiyatlarının dolardaki zayıflama ve piyasadaki arz fazlasındaki gerileme paralelinde artacağı belirtildi.
Arz fazlasının azalmasında Irak, Nijerya ve ABD'deki üretimin gerilemesinin etkili olduğu vurgulanan rapordaki projeksiyonlara göre, Dünya Bankası, ham petrolün varil fiyatının bu yıl 41 dolar seviyesinde dengelenmesini bekliyor. Bu rakam, ocak ayında yayınlanan bir önceki raporda 37 dolar olarak belirlenmişti.
Emtia Piyasaları Görünüm Raporu'nun hazırlayanlardan Dünya Bankası Kıdemli Ekonomisti John Baffes, yukarı yönlü revizyona ilişkin "Bu yıl enerji emtiaları için piyasalardaki arz fazlası döneminin ardından gelen dengelenmeyle birlikte biraz daha yüksek fiyatlar öngörüyoruz" ifadelerini kullandı.
Buna karşın, petrol fiyatlarının yeniden düşme olasılığı olduğuna dikkati çeken Baffes, "Eğer OPEC üretimi kayda değer seviyede artırır ya da OPEC üyesi olmayan ülkelerin üretimi beklendiği hızda düşmezse, enerji fiyatları daha da gerileyebilir" değerlendirmesini yaptı.
Öte yandan, Dünya Bankası, ham petrolün yanı sıra kömür ve doğalgazı da içeren genel enerji emtialarına yönelik 2016 beklentisi, fiyatların 2015'e kıyasla 19,3 azalacağı yönünde. Kuruluş, ocak ayında bu oranı yüzde 24,7 olarak öngörmüştü.
Raporda, ayrıca değerli metal ve tarım gibi enerji harici emtia gruplarının da bu yıl içinde yüzde 5,1 değer kaybına uğrayabileceğine işaret edilirken, bunda özellikle gelişen ve yükselen ekonomilerdeki yavaşlamanın önemli rol oynadığı kaydedildi.
Dünya Bankası'nın güncel tahminlerine göre, değerli metallerin fiyatı bu yıl yüzde 10,2 yerine yüzde 8,2 gerileyecek.
"Kalkınma projeleri sekteye uğradı"
Raporda vurgulanan bir başka nokta, emtia fiyatlarındaki düşüşün doğal kaynaklara yönelik kalkınma projelerini olumsuz etkilemesiydi.
Petrol ve değerli metal fiyatlarının 2011'deki seviyelerine kıyasla yüzde 50-70 arasında gerilediğine işaret edilen raporda, Dünya Bankası Kalkınma Beklentileri Grubu Direktörü Ayhan Köse'nin şu görüşlerine yer verildi:
"Bu projelerde yaşanan gecikmeler, bu tür aksaklıkların üstesinden gelemeyecek ülkeleri olumsuz etkileyecek. Daha şeffaf, daha verimli kamu ve makroekonomik uygulamalar bu tür aksaklıkların etkilerini yumuşatabilir. Ülkeler, yeni doğal kaynak kalkınma projelerini başlatmak için fiyatların yeniden yükselmesini bekleyebilir."
Emtia Piyasaları Görünüm Raporu'nun bir sonraki sayısı haziran ayında yayımlanacak.