Yazdır

AB ile 300 milyar dolar ticaret hedefi

Tarih: 26 Nisan 2016 - 06:47

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek Gümrük Birliği reform programının gerçekleşmesi durumunda Türkiye AB ticaretinin 300 milyar dolara çıkabileceğini vurguladı

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Eğer Gümrük Birliği'ni kamu alımlarını, hizmetleri ve tarımı içerecek şekilde genişletirsek Türkiye'nin AB ile potansiyel hizmet ve mal ticareti çok rahat şekilde 300 milyar dolar seviyesine çıkabilir" dedi.

Şimşek, Türkiye-Avrupa Birliği (AB) Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyaloğu'nun ilk toplantısında yaptığı konuşmada, hem Türkiye'den hem de Avrupa'dan iş alemi liderleri ile bir araya geldiklerini ifade etti. AB'den yüksek düzeyli katımının olmasını önemsediğini belirten Şimşek, "Neden bu toplantıları yapıyoruz? AB'ye tam üyelik süreci Türkiye'nin en önemli stratejik hedefidir. Bugün değil, uzun bir süredir böyledir ve bundan sonra da böyle kalacaktır. Hedefimiz, Avrupa ailesi ve bütün değerleriyle birlikte tam üyeliktir. Bugünkü toplantı aslında şu anlamda çok önemli; AB-Türkiye ilişkileri hiç bir dönemde olmadığı kadar güçlü momentuma sahip" diye konuştu.

EN KAPSAMLI REFORM

Şimşek, son altı ayda Türkiye ile AB arasında lider düzeyinde üç zirve yapıldığını, ilişkilerin çok boyutlu olduğunu ve sadece göçmen kriziyle sınırlı olmadığını vurguladı.

AB sürecinin, Türkiye'nin menfaatine olduğuna dikkati çeken Şimşek, şöyle devam etti: "Türkiye hukuk devleti ilkesini iyi işletip, demokratik standartlarını ileriye taşıyıp, kurumların kalitesini artırıp, ondan sonra da AB ile yakınsama sürecini başarıyla uyguladığı zaman ya da bunun işaretleri ortaya çıktığı zaman Türkiye'ye çok ciddi yatırım akışı oluyor. Türkiye'nin risk primi düşüyor. Dolayısıyla AB süreci bir anlamda Türkiye'nin en kapsamlı reform programıdır.”

Şimşek, AK Parti hükümetleri döneminde satın alma gücü paritesiyle kişi başına milli gelirin, Avrupa'nın yaklaşık 3'te 1'inden yüzde 55'i civarına ulaştığı ve Türkiye'nin AB ile yakınsama anlamında arayı 20 puandan fazla kapattığı bilgisini verdi. Şimdi hedefin bu arayı daha fazla kapatmak olduğunu vurgulan Şimşek, şöyle konuştu: "Bunun tek yolu var. O da reform. Bu da Avrupa ile daha fazla bütünleşmektir. Türkiye, AB'nin en büyük 6. tedarikçisidir. Avrupa'ya ihracat yapan en büyük ülkelerden birisiyiz. AB'nin en büyük 4. pazarı Türkiye'dir. Eğer Gümrük Birliği'ni kamu alımlarını, hizmetleri ve tarımı içerecek şekilde genişletirsek, bu konuda kararlıyız, Türkiye'nin AB ile potansiyel hizmet ve mal ticareti çok rahat şekilde 300 milyar dolar seviyesine çıkabilir. Biz etle tırnak gibiyiz. Birbirimizden ayrılamayız."

ÖNCELİKLİ GÜNDEM VİZE SERBESTİSİ

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) tam üyelik sürecine ilişkin, “Katılım müzakerelerinin duraksaması her iki taraf için de maliyetli oldu. Dolayısıyla katılım müzakerelerinin hızlandırılması kararını memnuniyetle karşılıyoruz. Tüm fasıllarda müzakerelerin açılması ve kapanmasını istiyoruz” dedi. Hisarcıklıoğlu, Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyaloğu toplantısında ilk toplantısında Türk iş dünyasının vize serbestisini öncelikli gündem maddesi kabul ettiğini anlatarak, “Vize AB ve Türkiye iş dünyaları arasındaki işbirliği önündeki en temel engellerden biridir. Bu hem AB için kayıp hem de Türkiye için kayıp. Türkiye’nin yaklaşık 260 milyar dolarlık ithalat yapan bir ülke olmasına rağmen Avrupa iş dünyasının temsilcileri vize engeliyle karşı karşıya kalıyorlar. Aynı bizim Avrupa’ya çıkışta vize engeliyle karşı karşıya kaldığımız gibi” dedi. Türk ulaştırma şirketlerinin sürekli bir biçimde Avrupa Birliği ile taşıma kotası sorunları yaşadığını anlatan Hisarcıklıoğlu, AB’li yetkililerin hem Dünya Ticaret Örgütü’nde (WTO) hem de G20’de korumacılığın getirdiği sıkıntıları vurguladıklarını, buna karşın taşıma kotalarına karşı çıkmadıklarını kaydetti. Hisarcıklıoğlu AB’nin Türkiye’nin Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması’na (TTIP) eklemlenmesi için destek olması gerektiğini yineledi.

GÖÇMENLER İÇİN ÜÇLÜ ÇALIŞMA ÖNERİSİ

ŞİMŞEK, şu anda Suriyeli göçmen sorunun önemli olduğunu, bu çerçevede AB ile yapılan anlaşmaya harfiyen uyulduğunu ve illegal geçişlerde çok büyük düşüşler sağlandığını, göçmen meselesi, Türkiye’yi ve AB’yi aşan küresel bir sorun olduğu için bu konuda küresel yaklaşımlar ve çözümler gerektiğini söyledi. Şimşek, “OECD’nin, göçmenlerin entegrasyonu konusunda deneyimi var. Birlikte üçlü Türkiye, AB ve OECD çalışalım. Geçmişte yapılan hataları tekrarlamak istemiyoruz. Bunu Avrupalı dostlarıma söylüyorum. Türkler ilk Avrupa’ya gittiğinde misafir işçiler olarak görüldü. Daha uzun süre kaldılar. O bakış açısı onların entegrasyonunda maalesef yeterince başarı sağlanmamasına yol açtı. Bugün ‘Suriye’de bu sorunlar çözülsün’ diye düşünüyorsak da yine de onların eğitimi ve gelecekleri için hep birlikte çalışacağız. İş birliği yapmamız lazım, yoksa bu Türkiye’yi de aşan küresel bir tehdit olarak dünyanın karşısına çıkıyor” diye konuştu.

KRİTERLER OLUŞSUN VİZE KALKACAK

AVRUPA Komisyonu İş, Büyüme, Yatırım ve Rekabetçilik konularından sorumlu Başkan Yardımcısı Jyrki Katainen, “Türkiye bütün kriterleri yerine getirirse AB de vize serbestisini sunmak yönünde kararlı. Bu kriterler sadece Türkiye’nin değil, bütün ülkelerin yerine getirmesi gereken kriterler” dedi. Katainen, bu etkinliğin bir dizi yüksek seviyeli diyaloğun ilk adımı niteliğinde bulunduğunu belirterek, “Söz konusu diyalog karşılıklı ilişkilerin tekrar canlandırılması yönünde atılan önemli bir adım. Çok önemli çünkü birbirimize bağımlıyız. Türkiye’nin ekonomik sağlığı AB’yi etkiliyor, AB’nin ekonomisi de Türkiye’yi yakından etkiliyor. Bu nedenle ekonomik işbirliğimizi ve ticari ilişkilerimizi derinleştirmemiz ve güçlendirmemiz lazım” diye konuştu. Katainen, iki taraf arasındaki iş birliğinin geliştirilmesi için atılan adımları önemli bulduğunu ifade ederek, “Göçmen meselesi önemli ve zorlu bir mesele. Herhangi bir ülke bunu tek başına çözemeyecek” dedi.

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/ab-ile-300-milyar-dolar-ticaret-hedefi/1011500