Yazdır

Krediler büyümese de kârlarda artış var

Tarih: 25 Nisan 2016 - 10:03

Borsada bankacılık sektöründeki olumsuz havanın biraz da olsa dağıldığı görülüyor. Kredi tarafında bankalar neredeyse hiç büyümedi ama FED'in faiz konusundaki güvercin adımları, bankacılık hisselerim ilk çeyrekte destekledi.

Bankaların ilk çeyrekte kârlarım geçen yıla göre yüzde 10 artırdığı tahmin ediliyor. İkinci çeyreğin de ilk çeyreğe paralel bir çizgide geçeceği öngörülüyor.

Bankalarda 2016 birinci çeyrek bilanço dönemi, Akbank ile 22 Nisan'da başladı. Bu hafta diğer bankalar bilançolarını açıklamaya devam edecek. Bu açıklamalar mayısın ikinci haftasına kadar sürecek.

Yılbaşından bu yana BtST-100 Endeksi yüzde 20,3 oranında prim yaparken, aynı süreçte Bankacılık Endeksi de BİST-100'e paralel olarak yüzde 20,6 oranında kazandırdı. Sanayi ağırlıklı hareket eden endeks, böylece son dönemde bankacılık endeksinden de destek buldu.

Bankalar kredilerin neredeyse büyümediği, mevduat maliyetlerinin yüksek seyrettiği ve tahsili gecikmiş alacakların arttığı bir çeyrek geçirdi. Fakat FED'in faiz konusundaki güvercin tavrı sonrasında bankalar da bu bahar havasına ayak uydurdu. 15 Şubat'tan bu yana bankacılık hisseleri dolar bazında ortalama yüzde 26 kazandırdı. Bankaların ilk çeyrek kârlarında ise 2015 ilk çeyreğine göre ortalama yüzde 10'luk yükseliş bekleniyor. Yılın ikinci çeyreğinin de ilk çeyrek paralelinde geçmesini bekleyen uzmanlar, özellikle parasal gevşemeden daha fazla olumlu etkilenen bankaların tercih edilebileceğini belirtiyor.

ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR

Öncelikle ilk çeyrekte bankacılık sektörünün kredi büyümesi bakımından zayıf bir çeyrek geçirdiği görülüyor. Toplam krediler bu dönemde sadece yüzde 1,6 büyüme gösterirken, toplam mevduat büyümesi de yüzde 2,7 seviyesiydi.

İlk çeyrekte öne çıkan noktalara gelince... Global Menkul Değerler Araştırma Müdürü Sevgi Onur, bankaların net faiz marjlarında çeyrek-sel bazda yaklaşık 10 baz puanlık bir daralma olduğunu belirtiyor. Onur, ücret ve komisyon gelirlerinde bir azalma yaşandığına dikkat çekiyor. Onur, "Bununla beraber 353 milyon TL temettü geliri, 651 milyon TL'lik yüksek ticari zararın yanında, kredi ve mevduatlarda yavaşlama da ilk çeyreğin öne çıkan başlıklarıydı" şeklinde konuşuyor.

Sevgi Onur, takip ettikleri bankalar içinde İş Bankası ve YKB'nin en kuvvetli sonuçları açıklamasını beklediklerini ifade ediyor. Öte yandan Global Menkul Değerler'e göre kamu bankaları Vakıfbank ve Halkbank'ta kârlılıkta çeyreksel bazda yüzde 19 ve yüzde 8 daralma bekleniyor.

GETİRİŞİ YÜZDE 26

Banka hisselerinde 15 Şubat'tan bu yana devam eden çıkış dolar bazında ortalama yüzde 26'ya ulaştı. Bankacılık Endeksi, bu dönemde BtST-100 Endeksi'nin hafifçe üzerinde yer alırken, MSCI-GOÜ Bankacılık Endeksi'nin ise yüzde 8,5 üzerinde getiri sağladı.

Ak Yatırım Araştırma Müdürü Hakan Aygün, "FED'in faiz indirimi konusunda Merkez Bankası'nın elini rahatlatan kararının ardından, banka hisselerinin kısa vadede getiri sağlamaya devam etmesi olası" diyor. Aygün, reel faizlerin düşük seyretmeye devam etmesinin bankacılık hisselerini desteklediğini belirtiyor. "TL üzerindeki baskının azalması ve cari açıktaki düzelmenin düşük petrol fiyatına bağlı olarak en azından ağustosa kadar süreceği beklentisi de banka hisselerini destekleyen diğer noktalar" diyen Aygün, banka değerlenmesinde kullandıkları sermaye maliyeti oranını 50 baz puan azalttıklarını belirtiyor. Ak Yatırım'ın tahmin dönemi için sermaye maliyeti oranı yüzde 14,5-15 aralığına çekilmiş bulunuyor.

YIL SONUNA GÖRE OLUMLU

2015 yıl sonuna göre bankalara daha olumlu baktıklarını söyleyen Yatırım Finansman Bankacılık Analisti Gökay Böbek, ölçülü devam eden faiz indirimlerinin bankaların net faiz marjı görünümünü olumlu etkilemesini beklediklerini kaydediyor. Böbek, "Ayrıca TL'deki dalgalanmanın azalması ve turizm sektörü kredilerine gelen düzenlemenin de katkısı ile aktif kalitesinin olumlu etkilenebileceğini düşünüyoruz. Ancak toplamda 75 baz puan inen gecelik faiz oranlarının kredi büyümesini canlandıracağı konusunda emin değiliz" diye konuşuyor. Gökay Böbek, bankalarla yaptıkları görüşmelere dayanarak, faiz indirimi sürecinin devamı ve ortalama fonlama maliyetinde daha belirgin düşüş olmasının kredi faizlerindeki düşüş için gerekli olduğu izlenimini aldıklarını belirtiyor.

Gökay Böbek, bu noktada değerlemede kullandıkları risksiz faiz oranında 125 baz puanlık indirimin neticesinde, bankacılık sektörü hisse hedef fiyatlarını ortalama yüzde 13 yukarı çektiklerini de söylüyor.

AKBANK ÖNE ÇIKIYOR

2016 yılı ilk çeyrek kâr beklentilerinde, geçen yılın ilk çeyreğine göre ortalama yüzde 10'luk bir yükseliş söz konusu. Aracı kurumların banka kâr tahminlerine bakıldığında Akbank'ın diğer bankalar göre daha fazla ön plana çıktığı görülüyor. Akbank, cuma günü bilançosunda beklentilerin hafif üzerinde 1 milyar TL kâr açıkladı.

Burgan Yatırım Bankacılık Analisti Duygun Kutucu da net faiz marjının sektör ortalamasının üstünde olabileceğini düşündükleri Akbank'ın ve yanı sıra YKB'nin de kâr büyümesinde öne çıkacağını ifade ediyor. Duygun, ayrıca, "VISA'nın satışının ikinci çeyrekte gerçekleşebileceği belirtiliyor. Bu satışın da ikinci çeyrekte banka kârlarına katkısı olacak" derken, ikinci çeyreğin de ilk çeyreğe benzer özellikler göstereceğini belirtiyor.

"PARASAL RAHATLAMA OLUMLU YANSIYACAK"

Hakan Aygün/Ak Yatırım Araştırma Müdürü

Yapı Kredi Bankası, Garanti Bankası, Halkbank ve TSKB için 'Endeksin Üzerinde Getiri' önerilerimizi koruyoruz. Bu değerlendirme, bu bankaların parasal rahatlamadan olumlu etkilenecekleri ve değerlemelerinin halen cazip olduğu görüşümüzü yansıtıyor. İş Bankası'nda fiyat oynaklıklarına neden olan haber akışı kaynaklı, Vakıfbank ile Albaraka'da ise değerleme kaynaklı 'nötr' görüşlerimiz korunuyor. Son olarak yüksek çarpanlarını destekleyen bir finansal düzelme beklentim 'Endeksin Altında Getiri' görüşümüz devam ediyor.” (Mustafa Gündoğdu/Ekonomist Dergisi)

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/krediler-buyumese-de-karlarda-artis-var/1011309