Yazdır

Küresel piyasalara petrol dopingi

Tarih: 20 Nisan 2016 - 20:36

ABD ve Avrupa hisseleri, petrol fiyatlarının kayıplarını geri alarak 41 doların üzerine çıkmasının ardıdnan yükseldi

Petrol fiyatlarının ABD'den gelen üretim rakamlarının düşmesi ve OPEC üreticilerinin gelecek ay tekrar toplanacağına dair spekülasyonun etkisiyle sıçramasıyla, ABD hisse senetleri Standard & Poor's 500 Endeksi'nin beş ayın zirvesine ulaşmasıyla birlikte yükseldi.

S&P 500 dün Aralık ayından beri ilk defa 2,100 seviyesini aştıktan sonra, bugün kazançlarını yüzde 0.2 genişletti. Avrupa hisseleri işlemin son saatine yakın kayıplarını çevirerek yükseldi. Küresel hisse senetleri, Çin Merkez Bankası (PBOC)'nın para politikasını gevşetmede iştahının azaldığı yönündeki işaretlerle güniçinde düştü. Dolar dokuz ayın en düşüğünden yükseldi. Japonya devlet tahvillerindeki kazançlar faizleri rekor seviyede aşağılara çekti. ABD petrolü ise varil başına 41 doları aştı.

Eppstein, Almanya'da MPPM EK işlem müdürü Guillermo Hernandez Sampere, "Petrol fiyatları fenomen olmaya devam ediyor." dedi ve "Petroldeki volatilite, arz ve talebin iyi ayarlanmamış olmasından dolayı son bulmayacak. Bunun bir güç oyunu olduğunu kabul etmeliyiz." diyerek görüş bildirdi.

Stoxx 600, Londra'da gün içinde yüzde 0.5 kadar düştükten sonra, saat 16:30 itibariyle yüzde 0.5 yükseldi ve 350.99 seviyesine ilerledi. Standard & Poor's 500 Endeksi dün yükseldiği 2,100 seviyesinin üzerinde tutundu.

Yatırımcılar ayrıca Perşembe günkü Avrupa Merkez Bankası (AMB) toplantısını beklemeye devam ederken, ekonomistler Mario Draghi'nin faiz oranlarına dokunmayacağından neredeyse emin ve yakın tarih hisse senetlerinin yüksek volatiliteli olacağını gösteriyor.

Küresel hisse senetleri bu yıl, düşen yuan ve petrol fiyatlarının Ocak ayının ilk yarısında hisse değerlerinde 7 trilyon dolarlık erimeye yol açan bir satış dalgası getirmesinin ardından, Çin ekonomisinde ve petrol fiyatlarındaki istikrar işaretlerinin etkisi ile, bu yılın en düşük seviyesinden yüzde 15 yükselten ralliyi genişletti. Şanghay hisse senetlerindeki geri çekilme, Çin Merkez Bankası'nın araştırma bürosu şefi Ma Jun'un, gelecekteki politika faaliyetlerinin, büyümeyi desteklemenin devamına olan ihtiyacı gözlerken, makroekonomik risklerin ortadan kaldırılmasına dikkat edeceğini kaydetti. Küresel finans piyasaları için diğer bir sorun ise, büyük üreticilerin haftasonu üretimin dondurulması konusunda anlaşmaya varamamasının ardından petrol fiyatlarında yükselişe neden olan Kuveyt'teki grevin sona ermesiydi.

R&A Research & Asset Management şef yatırım yetkiisi Otto Waser, "Bu noktada önemli bir yukarı yönlü tetikleyici bulmak zor," dedi ve "Merkez bankaları yapacağını yaptı, bu nedenle oradan artık olumlu bir şey beklemiyoruz. Kar trendleri Avrupa'da büyük bir olumlu piyasayı destekleyecek denli pozitif değil" şeklinde görüş belirtti.

MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi Salı günü Aralık ayından bu yana en yüksek seviyesinin yakınında seyretti. Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 2.1 düştükten sonra ABD stok verilerinin düşük gelmesiyle yüzde 1.7 yükseldi ve varil başına 41.78 dolara yükseldi

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/kuresel-piyasalara-petrol-dopingi/1010298