Radikal gazetesinin basılı yayınına son vermesinin ardından online olarak yayınlanan 'radikal.com.tr'de 25 Mart günü yayın hayatını sonlandırdı.
İnternet sitesinde 25 Mart gününden sonra siteye yeni ve köşe yazısı girişi yapılmamıştı fakat bugün 6 Nisan'da gazete yazarları veda yazılarını yayınladı.
Gazete yazarlarından Cengiz Çandar ise Radikal'deki son köşe yazısında yalnızca Radikal'e değil mesleğe de veda ettiğini duyurdu.
İşte Çandar'ın yazısındaki o satırlar:
"Türkiye'de demokrasinin serencamı ile Radikal'in yaşamı birbirine paraleldir. Radikal kapatıldıktan sonra bizlere "veda" yazısı yazma fırsatı tanınması iyi oldu. Noktayı birkaç isme "teşekkür" edemeden koymak istemezdim doğrusu.
Doğan Grubu içinde 10 yıla yaklaşan çalışma hayatım ReferansGazetesi'nde 2006 yılının son günlerinde başlamıştı. Sıfatım "başyazar" idi. Referans'ta yayımlanan yazılarım, aynı gün, Hürriyet'in internet sitesinde de yayımlanıyordu.
Radikal'de yazmaya ise 2008'de başladım. Referans, 2010'da kapanana dek, aynı yazı, hem Referans, hem Radikal ve hem de Hürriyet'te yayımlandı. Galiba, Türkiye'nin basın tarihinde bu konumdaki ilk kişi oldum.
Yazıların üzerindeki imza benimdi. Ama yazıların okurlara ulaşmasında benim kendilerine her daim şükran duyguları beslemeye devam edeceğim çalışma arkadaşlarımın katkıları vardı. 2006 ve 2016 yılları arasında yazılarıma emek vermiş olan Gökçe Aytulu, Muhittin Danış, Ali Topuz, Cüneyt Muharremoğlu ve Bahadır Özgür'e teşekkür ediyorum ve kendilerinden haklarını helâl etmelerini diliyorum.
"40 YILLIK GAZETECİLİK HAYATIM NOKTALANDI"
Bu "veda yazısı" ile birlikte, 40 yıllık aktif gazetecilik hayatım da noktalanmış oluyor.
40 yıl sürmüş olan meslek hayatımın sona erdiğini, benim için simgesel anlamı olan bir günde öğrendim. Rahmetli babamın doğum günü, annemin ise ölüm günü olan günde.
Radikal'e yazımı yazmış ve göndermiştim ki, karım, "Radikal kapatılmış" dedi. Başımı kaldırıp baktım; o an "twitter"da okuduğunu söyledi şaşkınlık içinde.
"Olmaz öyle şey" demedim. Bir süredir öyle bir Türkiye'de yaşıyor olmuştuk ki, böyle bir şey de pekalâ mümkündü, benim bunu 40 yıllık meslek kariyerime hiç yakışmayacak bir biçimde öğrenmem de...
Nitekim, gerçekten de Radikal'in kapanmasına karar verilmiş."
CENGİZ ÇANDAR KİMDİR? Köşe yazarlığına son yazısı ile bugün itibariyle veda ettiğini açıklayan Cengiz Çandar, 1948 yılında Ankara'da doğdu. Talas Amerikan Okulu ve Tarsus Amerikan Koleji'nin ardından 1970 yılında Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun oldu. Doğu Perinçek'in önderi olduğu Aydınlık ve TİİKP saflarında '68 kuşağı gençlik hareketlerine katıldı ve 12 Mart dönemi öncesinden Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğrenci Derneği Başkanı olmasından ötürü Askeri yönetim tarafından arananlar arasına girdi. Yurtdışına kaçtı. Filistin direnişi çerçevesinde Şam'da, Beyrut'ta ve daha sonra sırasıyla Cenevre, Paris ve Amsterdam'da yaşadıktan sonra 1974 yılında çıkarılan Af Yasası sonrasında Türkiye'ye döndü. 1976'da Vatan Gazetesi'nde dış haberler şefi ve dış politika yorumcusu olarak gazeteciliğe başladı. Türk Haberler Ajansı, Cumhuriyet, Hürriyet, Güneş, Sabah ve Yeni Şafak ve Referans'ta çalıştı. 1 Eylül 2008'de Radikal gazetesinde yazmaya başladı. 80'li yılların ilk yarısının önemli bir bölümünü Lübnan'da, defalarca gittiği İran ve Ortadoğu'nun diğer merkezlerinde geçirdi. 80'li yılların ikinci yarısında Doğu Avrupa'ya ve eski Sovyetler Birliği'ne yöneldi. 1991'den 1993'teki ölümüne dek Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın özel danışmanı olarak görev yaptı. 1993-95 Bosna-Hersek başta olmak üzere Balkanlar'a yöneldi. Aynı yıllarda Yeni Demokrasi Hareketi kurucu üyeliği yaptı. 1995 yılında Abdi İpekçi Barış ve Dostluk Ödülü'nü aldı. 1997-1999 arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde Orta Doğu tarihi ve Orta Doğu politikası dersleri verdi. 1999-2000 yıllarını Washington'da ABD'nin önemli araştırma merkezlerinde geçirdi. 11 Eylül 2001 saldırıları Çandar'ın düşünce çizgisinde herhangi bir değişikliğe sebep olmadı. Bu tarihten sonra da Çandar, yazılarında demokrasi konusunu vurgulu şekilde dile getirmeye devam etti. Amerikan dış politikalarını tarafsız bir şekilde kimi zaman eleştirdiği kimi zaman desteklediği gözlendi.