Yazdır

Merkez faiz indirimini öne çekecek!

Tarih: 04 Nisan 2016 - 10:52

Alternatifbank Ekonomisti Serdar Şenol bugün açıklanan enflasyon rakamlarını değerlendirdi

Alternatifbank Ekonomisti Serdar Şenol, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Mart ayında görülen sert düşüşle birlikte, faiz tarafındaki indirim tercihini erkene çekmesi gerektiği algısını
hissedeceğini dile getirdi ve "Bu anlamda, piyasada 25-50 baz puan düzeyindeki faiz koridoru daraltım beklentilerinin 50-75 baz puan bandına doğru çekilmesi ihtimalini Mart TÜFE verisiyle artmış oldu.
Gelecek günlerdeki kur hareketleri 50-75 baz puanlık faiz koridoru daraltımının seviyesini belirleyecektir" dedi.

Serdar Şenol Foreks'e yaptığı açıklamada, Mart ayında TÜFE'nin piyasanın %0.55 ve kendilerinin %0.35 düzeyindeki beklentilerinin belirgin ölçüde altında kalarak aylık bazda %0.04'lük gerileme gösterdiğini vurgulayarak, "Böylece yıllık TÜFE %8.78'den %7.46'ya doğru, daha önce TCMB'nin de belirttiği şekilde oldukça sert bir gerileme göstermiş oldu. TÜFE'deki beklentilerin altındaki seyrinin neredeyse tek nedeni gıda fiyatlarındaki düşüş oldu. Bu nedenle, "I" çekirdek endeksinde sadece %9.72'den %9.51'e sınırlı bir gerileme görüldü" diye konuştu.

Şenol, TÜFE'nin beklentilerinden düşük kalmasındaki temel etkenlerin başında gıda fiyatlarındaki güçlü düşüş geldiğini dile getirerek, son iki yılda %2.15 düzeyinde olan ay Mart ayı gıda fiyat artışına karşın, bu yılın Mart ayında görülen %1.53'lük gıda fiyat düşüşünün TÜFE'deki gerilemenin de sebebi olduğunu bildirdi.

Diğer alt sektörler içerisinde giyim sektörü fiyatlarında bekledikleri üzere oldukça sınırlı, %0.35'lik bir artış olurken, sağlık hizmetlerinde %1.21'lik ve ulaştırma sektöründeki %0.79'luk artışların TÜFE'yi yükseliş yönünde baskılayan sektörler olduğunu kaydetti ve şunları söyledi:

"Bu anlamda ,TÜFE'deki beklentilerin altındaki seyrinin neredeyse tek nedeni gıda fiyatlarındaki düşüş oldu.

TÜFE'nin detayına geldiğimizdeyse, çekirdek göstergelerin genelinde gerileme eğilimin hakim olduğunu görmemekteyiz. Özellikle TCMB tarafında da temel gösterge olarak alınan "I" çekirdek endeksinde %9.72'den %9.51'e sınırlı bir gerileme görüldü. Manşet TÜFE'deki sert gerilemeye karşın, çekirdek TÜFE tarafında hareketlerin daha sınırlı kaldığını görmekteyiz. Bu durum, TCMB'nin aşırı iyimser olmasını bir ölçüde sınırlayabilecek olsa da, yine de manşet verinin gücü elbette oldukça belirleyici olacaktır.

ÜFE tarafındaysa, aylık bazda %0.40'lık gerçekleşmeyle yıllık bazda %4.47'den %3.80'e görülen gerileme madencilik ve tarım sektörü fiyatlarındaki görülen düşüşten etkilendi. Detayda rafine petrol
ürünlerindeki %10.4'lük ve ana metal sanayindeki aylık %2.17'lik artışlar imalat sanayi fiyatlarındaki artışta etkili olurken, diğer sektörlerde görülen fiyat gerilemeleri ÜFE'nin nispeten düşük kalmasına neden oldu.

TÜFE'nin Mart ayındaki belirgin gerileme ardından Nisan ayındaki gıda fiyatı düşüşü beklentimizi bir miktar sınırlanmakta. Fiyat hareketinin büyük kısmı Mart ayında olurken, Mart ayında yıllık gıda fiyatları %4.58'e kadar geriledi. Bu düzey 2012 yılı Kasım ayından bu yana en düşük gıda fiyatı seviyesi olurken,
gelecek aylarda aynı düzeylerde kalınmasını zor buluyor ve %8-9 bandındaki yıllık ortalamalara kademeli dönüşü bekliyoruz. Bu anlamda TÜFE'de yakın vadede görülen dip seviyeye Nisan ayında ulaşılmasını ve %7.30'lara doğru gerileme olabileceğini düşünüyoruz. Gıda fiyatlarındaki düşük seyrin kalıcı olmasını şimdilik beklediğimiz için yıl sonu için %7.9'daki TÜFE beklentimizi koruyoruz."

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/merkez-faiz-indirimini-one-cekecek/1006549