Desenli karo çini yer döşemeleri tekrar popüler olmaya başladı. Son yıllarda özellikle kafe ve pastane tarzı işletmelerde kullanılmaya başlayan desenli karolar artık otel ve evlerimizin de en özel yerlerinde kullanılıyor. Sanayi kentimiz Kocaeli, söz konusu ürün konusunda da adından söz ettirmeye başladı. Kocaeli Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Mezunu Hüseyin Manto adlı genç girişimci, desenli karo çinilere olan ilginin artmasını fırsat görerek 1 yıl önce Kandıra İlçesi’nde Karoantoloji adında bir imalathane kurdu. Söz konusu imalathanede tamamen el yapımı ve doğal ürünlerle hayata geçirilen desenli karolar hem ülkemiz, hem de yurtdışından büyük ilgi görüyor.
Karoantoloji Genel Müdürü Hüseyin Manto desenli karo çini üretiminin 1960’lı yıllardan sonra hızlı sanayileşme ise ülkemizde üretiminin unutulmaya başlanmasına neden olduğunu belirterek, “ Günümüzde ise birkaç atölye dışında eski ustaların desenlerinin ve tekniklerinin izinden giderek desenli karo üreten kalmadı. Kaybetmeden değerinin bilemeyiz cümlesi bu malzeme içinde geçerli, şu anda her şeyde olduğu gibi bu malzemede yavaşta olsa bir geri dönüş ve ilgi var” diye konuştu.
Karoantoloji olarak karolarını Türkiye’nin her bölgesine gönderebildiklerini söyleyen Hüseyin Manto, “ Sıklıkla satış yaptığımız iller İstanbul, İzmir, Antalya, Ankara, başta olmakla birlikte her bölgeye satış yapmaktayız. Yakında Berlin’e ihracatımız olacak. Ürünlerimize www.karoantoloji.com web sayfamızdan da ulaşılabiliyor” dedi.
Kullanım alanları hızla artıyor
Desenli karoların kullanım alanını belli bir portföye ayırmanın mümkün olmadığı bilgisini veren Hüseyin Manto, “Ürünlerimizin kullanım alanları hızla artıyor. Artık bir çok insan evinin her köşesine ve hatta masa gibi ev eşya ve aksesuarları yapmakta kullanmakta, bunun yanında Türkiye şu anda birçok restorasyon çalışması var eski yapıların restorasyonunda kullanılmakta, özel renk ve desen çalışmaları yapmamızda dolayı çok kişi çalışma ortamını (ofis vbz.) kendisini iyi his edeceği renklerle donatarak, daha yaratıcı ve verimli bir çalışma ortamı yaratmış oluyor, bir çok kafe, restoran, AVM, hotelde kullanılmakta. Özel bir zemin markalaşma süreçlerinde el emeği ile üretilen bir ürün firmalara katkısı beklendiğinde yüksek olmakta. Kısacası özel, sanatsal, doğal, estetik ve sağlık olmasını istenilen her projede kullanılabiliyor” dedi.
Ömrü 100 yıldan fazla
Karo çini ile seramik arasında önemli farklar bulunduğuna dikkat çeken Hüseyin Manto sözlerini şöyle sürdürdü: “Aynı alanda kullanılmasına karşın ebat, görüntü ve teknik olarak çok farklı malzemeler. Seramik karodan daha ince bir malzemedir ve görünen üst kısmı sırlı bir yapıdadır bunun için ömrü daha kısadır. Bununda birlik desenli karoların yüzey kısmında 5 mm bir boya katmanı bulunmakta zamanla ufak tefek aşınsa da 100 yılda daha fazla bir ömrü olmakta ve zamanla daha da parlayan bir malzemedir. En önem diğer bir farkı desenli karolar çevreci ve doğal bir yapı malzemesi olması.”
Desenli karolar çevreci bir ürün
Desenli karoların seramik gibi sertleşmesi, mukavemet kazanması prosesinde, pişirme fırınlarında değil oda sıcaklığında bir ortamda yapıldığını söyleyen Hüseyin Manto, böylece herhangi bir yakıt tüketimi ve yakıt artığının çevreye olumsuz etkisinin olmadığının altını çizdi. Çinilerde hammadde olarak herhangi bir kimyasal kullanılmadığını belirten Manto, “Seramikte üst yüzeyin sertleşmesi için kuvars kullanılmakta, kuvars kansorejen maddeler arasındadır. Ürünün uzun ömürlü olması bile ekonomik olarak ciddi bir katkıdır. Avrupa birçok kentinde yapılarda yıllar önce döşenen karolar korunmasına rağmen, maalesef ülkemizde birçok yerde sökülüp yerine seramik ve parke yapıldı, dolayısı ile hem ekonomik, hem de enerji anlamında ciddi bir sarfiyat oluyor” dedi.
Müşterinin çizdiği desen de üretilebiliyor
Karoantoloji olarak müşterilerin kendileri için özel olarak istediği herhangi bir deseni kendi kalıp atölyesinde yaparak üretme şansları olduğunu söyleyen Hüseyin Manto, “Mevcut desenlerimizi de müşterilerimiz kendileri renklendirebilmekte, sınırsız bir renk seçeneğine sahipler. Genellikle 20x20 cm formunda yapılıyor olmasına karşın 30x30 cm, altıgen, sekizgen, herhangi bir formda üretim yapabiliyoruz. Müşterileriler desenleri seçtikten sonra uygulayacakları yere tasarım programı aracılığı ile döşeyebilmekteyiz, böylelikle aşağı yukarı nasıl bir görsel oluşacağı konuşunda fikirleri oluşmakta, döşendikten sonra beğenmezseler ise renklendirmesini değiştirebilmekte veya farklı desen seçebilmekteler. Modern mimari yönelikte çalışmalarımız farklı geometrik desenler tasarlıyoruz, müşterilerimizin, iç mimar ve mimarların kendi çizdikleri desenleri de üretebilmekteyiz” diye konuştu.