Faktoring sektörünün yasal düzenlemelerle birlikte daha şeffaf ve yatırımcı çeken bir hale gelme yolunda ilerlediğini belirten Garanti Faktoring Genel Müdürü Hulki Kara, "Dünya örneklerine baktığımızda finansman kaynağı ve özellikli ürünleri ile geniş kullanım ağı bulan faktoring ürünleri hem dev ve çok uluslu şirketler hem de KOBİ’ler tarafından tercih ediliyor" dedi. Kara, "Türkiye'deki trende baktığımızda da buna paralel bir gelişim görmekteyiz. Bundan sonraki süreçte hem "e-devlet" hem de sanayi ve ticaretteki dijital dönüşümü takip ederek çağın gerisinde kalmayacak düzenlemeleri yapmamız gerekiyor. Sektör de bu gelişmeleri yakından takip ediyor ve Birlik nezdindeki çalışma gruplarında uyum sağlamak için projeler geliştiriyor" şeklinde konuştu.
Faktoring sektörü Türkiye'de nasıl bir gelişme gösteriyor?
Faktoring sektörü, özellikle yasasının çıktığı 2012 sonundan itibaren kurumsallaşma ve sektörün sağlamlığının, güvenilirliğinin artması yönünde önemli adımlar attı. 2015 sonu itibariyle 120 milyar TL işlem hacmine 26,7 milyar TL aktif büyüklüğüne ulaştı. Müşterilerine hem yurt içi hem de yurt dışı ticaretlerinde finansman, garanti ve tahsilat hizmeti veriyor. Sektör, yıllar itibariyle bakıldığında işlem hacmi ve aktif büyüklüğü gibi rakamlarda bir artış olmasının yanında en küçüğünden en büyüğüne her ölçekteki firma tarafından tercih edilir bir konuma gelmiştir. Geçen yılsonu itibariyle yaklaşık 100 bin müşteriye hizmet verilmiştir. Sektörün bilinirliği arttıkça bu sayının artacağını düşünüyoruz.
Sektörün sorunları nedir?
Her ne kadar etkisi giderek azalsa da sektörle ilgili bilgi eksikliği nedeniyle negatif algı olduğunu görüyoruz. Bunun yanında ürünlerimiz ve bu ürünlerin avantajları da tam olarak bilinmiyor. Bu da pazarın büyümesi ve gelişmesi açısından bir engel oluşturuyor. Ancak hem çatı organizasyonumuz Finansal Kurumlar Birliği hem de sektör oyuncuları bilinirliği artırmak için ellerinden geleni yapıyorlar.
Sektör, ticaretin finansmanı ve garanti altına alınması için müşterilerine çözüm üretmektedir, bazı ürünleri nedeniyle klasik bankacılık ürünleri ile benzeşmektedir. Ancak bu benzerliğe karşılık, bankacılık sektörüne kıyasla bir takım maliyet dezavantajları ve mali yükleri mevcuttur. Bunlar bankalardan borçlanma sırasında doğan vergiler ve sorunlu kredi karşılıkları nedeniyle taşman mali yüklerdir. Bu yükler de maalesef işlem anında müşteriye sunulan fiyatlamalara yansımaktadır.
“İŞBİRLİKLERİ OLDUKÇA ÖNEMLİ”
Şirketinizin hedefi nedir?
Garanti Faktoring, sektörün en büyük bilançosuna sahip şirketi, aynı zamanda ihracat ve ithalat faktöringindeki pazar payı ile lider konumda. Nitekim uluslararası faktoring zinciri FCI üyeleri tarafından "Dünyanın En İyi Faktoring Şirketi" seçildik. Öncelikli hedeflerimizin başında sektörün ve ürünlerimizin daha fazla müşteriye ulaştırılmasını sağlayarak pazarı büyütmek. Bununla paralel olarak sektör ve rakiplerimizin büyümelerinden daha yüksek oranlara ulaşarak pazar payımızı arttırmak ve sektördeki lider pozisyonumuzu güçlenerek sürdürmek.
Bu amaçla da yeni ürün geliştirme konusunda her sene daha fazla efor harcıyoruz. Sektörün özellikli ürünlerinden olan garantili faktoringin daha fazla müşteri tarafından kullanılabilmesi için hem yurt içi satışlar hem de ihracat için şirket içinde ve stratejik partnerlerimizle işbirliği yapıyoruz.