BERRİN UYANIK BEKAR – FINANSGUNDEM.COM / ÖZEL HABER
Yapılırken heyecan duyulmayan işler başarılmaz…
Söyleyen, Amerikalı düşünür Emerson.
Ben de diyorum ki; giyerken heyecan duyulmayan kıyafet yakışmaz!
*
Olumlu imaj çizmek artık su, ekmek gibi bir ihtiyaç. Sadece iş yaşamı için değil, günlük hayatta da 30 saniyede ilk izlenimi pozitife çevirmek, hayran hayran olmasa bile imrenen gözleri üzerinizde hissetmek kötü mü? Bazılarımız sevmiyor olabilir ama benim önemsediğim bu bakış, o bakış değil!
Şimdi sokağı bırakın, yüzünüzü zirveye döndürün. Patronunuzu, genel müdürünüzü bir düşünün? Ne kadar etkileyici olduğunu hatırlayın, tartın. Nasıl giyindiği, ne tercih ettiğini, renklerini, çizgilerini hayal edin. Sizce yakıştı mı, şık mı? Duygusal mı?
Gelin sınırları biraz daha aşalım. Erkeklerin saçı, takımı, gömleği, kravatı, boyalı ayakkabıları; kadınların makyajı, kaçık olmayan çorabı, dekoltesi, yüksek topukları var. Takısı, saati, kol düğmesi gibi aksesuarları çok kritik. Hava katan, güven veren duruşlar, hareketler ise stratejik.
İşte tam bu noktada, basın karşısına çıkan, ekranlarda canlı yayınlarda görüş paylaşan, kamuoyunun yakından izlediği finans dünyasının önemli aktörleri için detayların hepsi hayati. Yani profesyonel iş yaşamında olumlu olumsuz düşünce yaratması adına çok ciddi ayrıntılar.
Anlaşılan o ki yaşamına özen veren kişi, giyinmeyi de, vücut dilini de iyi kullanmayı bilmeli.
DOĞRU GİYİNMEK İMAJDIR, İTİBARDIR
Burçak Ilıman da zaten diyor ki, “İş hayatında doğru giyinmek ve imaj çok önemlidir. Öyle ki itibarınızı tetikleyen bir şeydir. Üst düzey yöneticiler ise buna daha çok dikkat etmeli. Doğru giyinmek denince akla hemen takım elbise almak, kravat takmak ya da etek, ceket giymek gelmemeli. Yaşına, iş hayatındaki pozisyonuna, vücut tipine ve ten rengine göre giyinmek doğru seçimdir. Hangi rengin bize uygun olduğunu anlamak için de bileğimizdeki damarlara bakarız…”
Dünyanın en iyi moda okullarından ESMOD’un Türkiye’deki mezunlarından, Çolpan İlhan Moda Okulu’nda da eğitim almış, stil danışmanı Burçak Ilıman, zevkli bir insan. Ve titiz. Kadın, erkek fark etmiyor, iş hayatında kıyafet konusunda yapılan yanlışları affetmiyor! “Kadınlar sırf moda diye giyinmeyi tercih edebiliyorlar. Ancak bunun kendisine yakışıp yakışmayacağına, torsusuna bakmıyorlar” diye tepki gösteriyor. “Tors kişinin bacaklarının, kollarının ve boynunun dışında kalan kısım demektir. Bunun orantılı olması gerekiyor. Eğer boyumuz kısaysa yatay çizgili bir gömlek ya da tişört giyersek daha kısa gösteririz. Kemer kullanırsak da bedeni keseriz. Uzun çizme yine aynı şekilde gösterir. Boyumuzu uzun göstermek istiyorsak biraz daha düşük bel pantolon giymeliyiz. O zaman torsu uzun kalır. Mesela bileklerimiz ince ise o zaman kısa paçalı pantolon giyip ayak bileklerimizi açıkta bırakabiliriz. Dekolte olmamak kaydıyla biraz yakamızı açıkta bırakabiliriz” diye uyarıyor.
Burçak Ilıman ikazlarını ‘küçük bir püf noktası’ diye geçiştirirken bir yandan da aslında kilo travmasındaki kadınlar için çıkış kapısı gösteriyor. Çünkü, ona göre bu durumda karşı taraf size ilk baktığında bedeninizin açıkta olan yerlerini görüp, kiloları fark etmiyor.
CEKET DEYİP GEÇMEYİN…
Ceketin sırrına gelince; hani o sabahları erkeklerin askılıktan kapıp üzerlerine geçirip yola çıktıkları ceket var ya… Aman da aman… Özellikle televizyona çıkan ünlü finansçıların ceketleri o kadar kıymetli ki anlatamam…
Bakın neler diyor Ilıman:
“Bankaların genel müdürleri televizyonlara çıkıyorlar. Burada giymeleri gereken ceket tipi arkadan yırtmaçlı olmalıdır çünkü, konuşmaya başladıkları zaman mikrofon bağlanıyor ve bu yan tarafta potluk yapıyor. Bu görüntü tabi ki güzel değil. Ancak arkadan yırtmaçlı ceket giydikleri zaman mikrofon araya gelir ve potluk yok olur.”
Devam ediyor: “Bence bankacılar asla çizgili gömlek ve kravat giymemeli. Ekranda bu kötü bir görüntüye sebep olur. Düz beyaz veya açık mavi bir gömleğin üzerine biraz daha deklare çizgileri olan bir kravat takmalarını tavsiye ediyorum…”
Durumdan vazife çıkarıyorum, ‘bankacılık dünyasına stil danışmanı lazım’ mesajını alıyorum. İletiyorum…
EKONOMİST, MODACI, DANIŞMAN, STK GÖNÜLLÜSÜ, YAZAR, TV’Cİ…
Burçak Hanım’ı tanıtmak gerekirse çok renkli bir kişilik. Evet, moda hayatının en büyük heyecanı ama aynı zamanda ekonomist. Eğitimkolik. Kitap kurdu. Yeteneklerini geliştiren, geleceğini örselemeyen biri. Sadece moda değil Uluslararası İlişkiler de okumuş. Pacific Hill ve Breyer State Üniversitelerin’de kişisel satış ve pazarlama, stratejik yönetim ve planlama, pazarlama yönetimi, Boğaziçi Üniversitesi’nde de PR Professional ve Marketing Code konularında özel eğitimler almış. Sivil Toplum Kuruluşlarının neferi, toplumsal hassasiyetlere sahip, TOBB’da, TÜHİD’de, KADER’de çalışmalar yürütüyor. Sosyal psikoloji üzerine doktora yapıyor. Profesyonel olarak fotoğraf sanatıyla ilgileniyor. Kişisel sergiler açıyor. Kitap yazmaya hazırlanıyor. Köşe yazarlığı, TV’de program sunuculuğu hayatının olağan meşguliyetlerinden! Ulusal ve uluslararası birçok şirket ve markanın iletişim danışmanlığını yürüten Avantgarde İletişim Danışmanlığı’nın kurucusu. İngilizce, Fransızca biliyor. Ve bir çocuk annesi….
Bu yaşa, bu kadar okulu, işi, projeyi, hobiyi sığdırmak, bir de çocuk büyütmek. Burçak Ilıman’a bakıyorum, şaşırıyorum. O kadar genç ki! Bravo vallahi…
Maslak havasını soluyarak sohbete devam ediyoruz. Asıl bombayı sona saklıyorum. Şimdi Avantgarde’den bir ceket, pantolon tavsiyesiyle çıkmak olmaz! Ben de öyle yapıyorum. Türk ekonomisine yön veren beş banka genel müdürü ile sigorta sektöründen iki genel müdürün fotoğraflarını masaya koyuyorum. Hepsi de janti, göz alıcı, şık kıyafetleriyle… Adnan Bali’nin, Fuat Erbil’in, Hakan Binbaşgil’in, Faik Açıkalın’ın, Hakan Ateş’in, Meral Eredenk’in, Mine Ayhan’ın resimlerine tek tek bakıyor Ilıman. İnceliyor. Özel detaylar yakalıyor. Analiz yapıyor, tarz belirliyor. Yorumlarını patlatıyor. Beden renkleriyle kıyafetleri buluşturan sözcüklerinin içinde eleştiri de var, övgüde. “Giyimimiz sadece bizi taşımıyor, satış gücünüzü de, müşterinizi de etkilliyor” diyor. Genel Müdürlerin özenine özel bir vurgu yapıyor.
Gözlerim faltaşı gibi açık, Burçak Ilıman’ı dinliyorum…
SEÇİMLERİ OLDUKÇA GÜZEL
Adnan Bali (İş Bankası)
Adnan Bey çok güzel giyinmiş ve doğru bir kravat seçmiş. Kendi rengiyle çok uyumlu. Takım elbisesinin rengi de çok güzel. Kravatın içindeki küçük noktaların içindeki desen de takım elbisesi ile aynı renk olduğu için çok şık kombinlenmiş. Gözlüğü de saçlarının rengiyle çok uyumlu olmuş. Ceketi de üzerine tam oturmuş. Adnan Bey’in seçimleri oldukça hoş.
SICAK TONLAR YAKIŞIR
Fuat Erbil (Garanti Bankası)
Fuat Bey sarışın ve sıcak alt tonuna sahip biraz kırmızılık da var yüzünde. O kırmızılığı da alması için daha sıcak tonlar tercih edebilir. Yeşil yerine aslında daha kırmızı ve turuncu gibi sıcak renkler kullansa çok yakışacaktır. Giydiği takım elbisenin rengini lacivert seçebilir. O zaman hem daha genç gösterir, hem de yüzündeki çizgileri yok edecektir. Ayrıca erkekler de mutlaka kol düğmesi kullanmalarını tavsiye ediyorum.
GRİNİN SICAK TONUNU DENEMELİ
Hakan Binbaşgil (Akbank)
Hakan Bey biraz daha sıcak gibi görünüyor çünkü kumral. Kullandığı kırmızı çok desenli kravat kurumla gerçekten çok güzel bir renk armonisi yakalamış. İş hayatında kurum birlikteliği çok önemlidir. Bazen şirketlerde kurumların giyim kodları oluyor. Bankalarda da bu böyle olur. Onlar pek smart casualı tercih etmezler. Mutlaka kravat takmak zorundadırlar. Kurumun toplumda yer edinebilmesi için aslında orada çalışan kişilerin kurumu temsil etmelerinden dolayı doğru imaja sahip olmaları çok önemlidir. Bu yüzden Hakan Bey’in kullandığı kravatın kurum içiyle uyumlu olduğunu düşünüyorum. Daha farklı neler giyebilir derseniz, biraz daha sıcak tonlar ona da yakışabilir. Mesela grinin sıcak tonu yakışabilir. Gri bir takım elbise giyip biraz daha sıcak kırmızı bir kravatla tamamlayabilir. Alternatif olarak düz kırmızı bir kravat ta çok yakışırdı kendisine.
SİYAH BİR TAKIM ÇOK YAKIŞIR
Faik Açıkalın (Yapı Kredi Bankası)
Faik Bey tamamen soğuk bir renk skalasına sahip. Bu yüzden kullandığı kravat daha farklı bir renk olabilirdi. Siyah takım elbise ile mesela daha renkli bir kravat veya açık gri kullanabilir. Böylece saçı ile de uyum içerisine girer. Bu yüzden siyah takım elbise ile soğuk gri bir kravat kendisine çok yakışacaktır. Faik Bey’in gözleri de açık renk ve saçları da griye kaçan tonlarda olduğu için güzel bir kombin olabilir. Doğru renklerde giyinmek aynı zamanda yaşınızı olduğundan da genç gösterir.
HARİKA BİR RENK AHENGİ
Hakan Ateş (Denizbank)
Soğuk cilt alt tonuna sahip kişilerin cilt altındaki pigmentleri kırmızı/pembedir. Bu nedenle bu cilt alt tonuna pembe alt tonlu da denmektedir. Sanılanın aksine soğuk alt tonlu ciltlerin mutlaka soluk pembe beyaz olması şart değildir. Oldukça esmer bir kişi de soğuk alt tonlu olabilir.
Eğer ten renginiz soğuk, pembe, damar görüntüsü maviyse, saç renginiz çok koyu kahverengi, siyah, gümüş grisiyse, göz renginiz çok koyu kahverengi, siyah, mavi, yeşil ve göz akınız çok beyazsa, beyaz, mavi tonları, gri, antrasit, bordo, kırmızı, fuşya, siyah, turkuvaz, vişne ve mürdüm renkleri kullanabilirsiniz. Hakan Bey soğuk alt cin tonuna sahip biri olarak doğru giyindiğini söyleyebilirim. Özellikle saç rengi ve kravatı harika bir renk uyumu içinde.
OLDUKÇA ŞIK
Meral Eredenk (AvivaSa Emeklilik ve Hayat)
Meral Hanım’ın teni daha sıcak tonlarda. Saçları da açık renk sarıya kaçıyor. Gözleri kahverengi ve tortusuna uygun giyinmiş. Diz altında etek giymek iş hayatında çok doğru bir etek boyudur. Tabi diz de de giyilebilir ancak dizüstü giymeyi pek doğru bulmuyoruz. Meral Hanım biraz daha sıcak renkleri tercih edebilir. Mesela hardal , pembe ya da pudra rengi gibi. Veya giydiği takım elbisenin içine biraz daha sıcak tonlar sarılar, turuncular çok daha şık durabilir. Canlı renkler kendisine çok yakışır. Kullandığı aksesuar da oldukça şık. Ayakkabıları da kıyafetiyle uyumlu.
SAÇ RENGİ, GÖZ RENGİ VE İNCİ KOLYE…
Mine Ayhan (Generali Sigorta)
Mine Hanım çok doğru giyinmiş. İnci kolye bizim iş hayatında kullanabileceğimiz en doğru aksesuarlarından bir tanesidir. Çok asil ve güzel gösteriyor. Saç rengi çok doğru, göz rengi ile beraber uyum sağlamış. Saç rengi ile kullandığı takım elbise onu daha genç göstermiş. Yine beyaz ile kombinlemiş. Beyaz içine giydiği bluzu da beyaz inci ile kombinlediği için tam bir bütünlük sağlamış. Zaten beyaz gömlek giymek insanı biraz daha genç gösterir. Göz bebeklerimiz beyaz olduğu için onları da biraz ortaya çıkarır. Mesela Mine Hanım’a gri bir takım elbise de çok yakışır. Koyu bordo bir buluz ile yine broşlu bir inci takarak kombinleyebilir. Soğuk bir mavi, lacivert ve violette de aynı şekilde kendisine çok yakışır.