Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 2020’de 50 milyar cihazın birbirine bağlı olacağını, 3 milyondan fazla robotun hayatlara gireceğinin tahmin edildiğini belirterek, küresel ticaretin yarısına yakınının bu dönüşümün oluşturacağı ekosistemden etkileneceğinin öngörüldüğünü kaydetti. TÜSİAD’ın düzenlediği Türkiye’nin Sanayi 4.0 Dönüşümü Konferansı’nda konuşan Işık, özellikle nesnelerin interneti, büyük veri, simülasyon-yapay zekâ, robot-sensör teknolojileri, bulut bilişim, 3-D yazıcılar gibi alanlarda yaşanan gelişmelerin, üretme ve yönetme biçimini ciddi anlamda etkileyeceğini ifade etti. Işık, şöyle devam etti:
“Mesela bir futbol takımında, sahaya nasıl bir kadroyla çıkılacağını, sahaya nasıl yayılacağını, hangi oyuncunun oyundan alınacağını teknik direktörler yerine belki de yapay zekâ uygulamaları belirleyecek. Belki de bu nedenle teknik direktör maaşları düşecek. Kritik bir pozisyonda, topun çizgiyi geçip geçmediğine, hakem yerine üzerindeki sensörle topun kendisi karar verecek. Belki bu kadar hakem tartışmasının olmadığı bir futbol olacak. Akıllı fabrikalar hangi üründen ne kadar üreteceğini, kimlerle işbirliği yapacağını, stokta ne kadar ürün tutacağını, kendisi tayin edecek. Bu devrim ne ürettiğinizi değil, nasıl ürettiğinizi etkileyecek.”
‘FİNANSMAN ENGELİNİ KALDIRACAĞIZ’
Işık, hükümet ve bakanlık olarak bütün bu dönüşümün işaret ettiği gerçeklerin farkında olduklarını belirterek, “Bu dönüşümü temel olarak üç katmanda inceliyoruz; politika, uygulama araçları ve finansman. Finansman boyutunda Horizon gibi uluslararası fon mekanizmalarıyla, Kalkınma Bankası ve diğer finans aktörlerinin yapacağı işbirliğiyle gerektiğinde kamunun doğrudan desteğiyle 4. Sanayi devrimine intibakın önündeki finansman engellerini kaldıracağız” dedi. (HABERTURK)