Gelişen piyasa paraları, düşen petrol fiyatlarının emtia ihracatçılarının varlıkları üzerinde baskı yaratması ve Fed'in sıradaki çeyrekte faiz artırımına gideceğine ilişkin artan beklentilerin etkisiyle, geri çekilmeye ikinci günde de devam ederken, hisse senetleri 2016 zirvesinden düştü.
Güney Afrika Randı, yüzde 2.7 düşerek, 24 gelişen piyasa parası arasında kayıplara öncülük etti. Polisin, Güney Afrika Maliye Bakanı'nın Ulusal Vergi Dairesi'ne ilişkin soruşma kapsamındaki sorulara cevap vermesi için tanınan sürenin sonuna gelindiği yönündeki açıklaması, randın kayıplarında etkili oldu. Rus Rublesi ve hazine tahvilleri, Brent petrolün varil başına 40 doların altında işlem görmesiyle düştü. Çin dışında işlem gören yuan, Çin Merkez Bankası'nın (PBOC) günlük referans kurunda Ocak ayından bu yana en sert indirimi yapmasıyla, zayıfladı. İran körfezi hisse senetleri iki ayın en uzun düşüş serisini genişletirken Mısır hisse senetleri, merkez bankasının yerel parayı 2003 yılından bu yana en fazla devalüe etmesi ardından, kazançlarını genişletti.
Fed'in Salı günü başlayan toplantısında faiz artırımına gitmesi beklenmezken, ABD ekonomik verilerindeki iyileşmenin politika yapıcıları daha fazla parasal sıkılaştırma yönünde teşvik etmesi ihtimali giderek artıyor. Bu durum, geçtiğimiz ay görülen yükselişin ardından, gelişen piyasa varlıklarına olan iştahı azaltıyor.
Lahey'de NN Investment Partners kıdemli stratejisti Maarten-Jan Bakkum, “Düşen petrol fiyatları ve Fed toplantılarına yönelik kaygı, gelişen piyasaların neden zayıfladığını bir miktar açıklıyor. Aynı zamanda piyasaların geçtiğimiz haftalarda gerçekten güçlü seyrettiğinide unutmamalıyız” dedi.