Yazdır

Dijital ödemelerde Visa Tokenization dönemi

Tarih: 15 Mart 2016 - 14:12

Visa, 2016 Mobil Dünya Kongresi’nde Visa Tokenization hizmetini tanıttı

2016 Mobil Dünya Kongresi (Mobile World Congress-MWC 2016) 22-25 Şubat tarihleri arasında İspanya’nın Barselona şehrinde düzenlendi. Visa, kongre boyunca ödemeler dünyasında yaşanan son gelişmeleri, teknolojileri tanıttı. Pek çok ülkeden gelen katılımcılar, önümüzdeki dönemde hayatımıza girecek yeni ödeme yöntemlerini tanıma ve deneme şansı buldu.

Visa standında dijital cüzdan Visa Checkout ile mobil cihazlar üzerinden ödemeler, Barclaycard’ın temassız ödeme sağlayan bPay bilekliği, anahtarlık ve sticker gibi ödeme yapabilen giyilebilir ödeme çözümleri gibi pek çok yenilik tanıtıldı. Visa’nın akaryakıt ve otopark aplikasyonuna sahip internet bağlantılı arabası da katılımcılar tarafından oldukça ilgi gördü.

Gündelik hayata kolaylık getirecek bu teknolojilerle birlikte tüketicinin doğrulanmasında güvenlik ele alınan konular arasındaydı. Visa standını ziyaret eden katılımcılar yüz, parmak izi ve retina tarama gibi biyometrik doğrulama yöntemleri hakkında bilgi edindiler.

MWC 2016 boyunca Visa stanında pek çok seminer de düzenlendi. Visa Tokenization, Visa Developer, e/m-ticaret, nesnelerin interneti, ödemelerde biyometrik uygulamalar, Visa Direct ve ödemelerin geleceği başlıklı konular öne çıktı.

Geleceğin veri koruma ve ödeme güvenliği teknolojisi Veri koruma ve sahteciliği önleme konusunda dijital ödemelerde ortaya çıkan en önemli teknolojilerden biri olan “Visa Tokenization”, kart üzerinde bulunan 16haneli kart numarasının yerine, değersiz bir sembolik kart bilgisi üretilmesine dayanıyor. Ödeme yapıldığında otorizasyon sürecinde bu sembolik bilginin yani token’ın devreye girmesiyle, kart bilgilerinin açık bir şekilde dolaşması engelleniyor.

Visa’nın sahtecilikle mücadele çalışmalarını destekleyen bu teknoloji, aynı zamanda finansal kurumlara, sembolik kart bilgisiyle ödeme yapılan ortamları belirleme imkanı sağlıyor. Örneğin temassız ödeme için oluşturulan bir sembolik kart bilgisi, online alışverişlerde kullanılamıyor. Mobil cihazın çalınması ya da kaybolması durumunda da üretilen sembolik kart bilgisi, kolaylıkla ve zaman kaybetmeden kullanılamaz hale getirilebiliyor. Böylece gerçek kart bilgisi korunmuş oluyor.

Tokenizasyon sayesinde bugün tüketicinin beklentisi olan kolay ama güvenli ödeme sağlanmış oluyor.

Visa Tokenization hizmetinin kullanım alanı genişliyor

Visa, ödemelerde güvenliği en üst seviyeye taşımak amacıyla geçen yıl hayata geçirdiği tokenizasyon hizmetinin kullanım alanını genişlettiğini duyurdu. Tokenizasyon teknolojisi bundan böyle kart bilgisinin transfer edildiği ve güvenli tutulması gereken her ortamda kullanılabilecek. Bankaların mobil ödeme uygulamalarına, giyilebilir ödeme araçlarına, internete bağlı olan diğer cihazlara, dijital cüzdanlara, Visa Checkout gibi çözümlere ve online alışveriş sitelerinde kullanılan kayıtlı kart uygulamalarına da entegre edilebilecek.

Böylelikle Visa Tokenization hizmeti müşterilerin kart bilgilerini dijital ödeme hizmetlerine bağlayacak. Bunu yaparken de kart bilgilerini güvenli bir şekilde sakladığı için kart sahiplerinin yüz yüze ve dijital ortamlarda yaptığı tüm ödemelerde güvenliği en üst düzeye taşıyacak. Visa Europe Türkiye Genel Müdürü Merve Tezel, bu hizmetin çıkış noktasını ve sunacağı avantajları şöyle anlatıyor:

“Ödemeler dünyası hızla gelişiyor. Yeni ödeme yöntemleri hızla yayılıyor. Tüketiciler mobil telefonlarıyla, giyilebilir ürünlerle, tabletlerle ödeme yapmak istiyor. Temassız mobil ödemeler, uygulama için ödemeler, dijital cüzdanlarla hızlı ödeme, online alışveriş sitelerinde kayıtlı kart uygulamasıyla tek tuşla yapılanödemeler artık günlük hayatımızda yerini artırdı. Gelişmeler bu yönde olurken ödemelerde güven faktörü de her geçen gün daha fazla önem kazanıyor. Visa Europe’un 2015 yılında yaptığı araştırmaya katılanların yüzde 62’si mobil ve dijital ödeme ortamlarında güvenlik konusunda endişeleri olduğunu belirtiyor. Visa olarak bu konudaki yaklaşımımız, geliştirdiğimiz teknolojilerle güvenliği en üst seviyeye çıkarırken ödeme sürecini tüketici açısından zorlaşan değil, tam tersine daha kolay ve hızlı hale gelen bir süreç haline getirmek üzerine kurulu. Burada önemli olan nokta güvenliği sağlamak adına arka planda geliştirilen çok katmanlı güvenlik önlemlerinin kolaylık ve hız faktörlerinin önüne geçmemesi. Bu anlamda

Visa Tokenization, ödemelerde kart numarasının güvenliğini sağlarken tüketicilerin kolay ve hızlı bir şekilde ödeme yapmalarını da mümkün kılan bir teknoloji. Şimdi bu hizmetin uygulamasının genişlemesi, yüz yüze ve dijital olmak üzere tüm ortamlarda yapılan ödemelerde güvenliğin en üst düzeye taşınması açısından çok önemli bir adım.”

“2020’de Visa işlemlerinin yarısı mobilden gerçekleşecek”

Geçen yıl temassız kullanımının 2 kat arttığını, temassız kartlarla yapılan harcama tutarının ise 3 katına çıktığını belirten Merve Tezel, “Bu rakamlar tüketicilerin yeni ödeme teknolojilerine adapte olmaya hazır olduğunu açıkça gösteriyor. 2020 yılı itibariyle Visa işlemlerinin yüzde 50’sinin akıllı telefonlar ve tabletler üzerinden gerçekleşeceğini öngörüyoruz. Mobil Para (Mobile Money) araştırmamıza göre, 5 kişiden 1’i 2020 yılında her gün mobil ödeme yapacağını düşünüyor” diyor.

NESNELERİN İNTERNETİNİ GÜVENLİ KILACAK, İNOVASYONUN ÖNÜNÜ AÇACAK

Tokenizasyon hizmeti internete bağlı cihazlar üzerinden ödemelerin kolay ama güvenle yapılması sebebiyle nesnelerin internetine de güvenli bir zemin hazırlıyor. Gartner’ın öngörülerine göre 2016’da dünya çapında 6.4 milyar internet bağlantılı nesne kullanımda olacak. 2020’de ise 20.8 milyara ulaşması bekleniyor.

Visa Tokenization hizmetinin kapsamının genişletilmesi, ödemeler ekosisteminde daha çok oyuncunun faaliyet göstermesini sağlayacak. Finans ve teknoloji kuruluşları da Visa tarafından sunulan tokenizasyon platformu üzerinden ödemeler dünyasına katılarak yeni dijital ürünler sunabilecek veya mevcut ürünleri geliştirerek tüketici ihtiyaçlarını kolay ve güvenli bir şekilde karşılayabilecek.

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/dijital-odemelerde-visa-tokenization-donemi/1002134