Yazdır

Yolcu taşımacılığı sektöründe ne oluyor?

Tarih: 13 Mart 2016 - 08:19

Varan'ın bu yılın başında kapanmasının ardından, Ulusoy da mali sıkıntıdan ötürü önce seferlerini durdurmuş, sonrasında 20 aracına haciz gelmişti. Jale Özgentürk konuyu Hürriyet'teki köşesine taşıdı

İşte Jale Özgentürk'ün kaleme aldığı 'Önce Varan şimdi Ulusoy' başlıklı o yazı:

Önce Varan şimdi Ulusoy!

Saffet Ulusoy'un vârisleri bu yılın başında 40 yıllık Varan'ı kapattı.

Yolcu taşımacılığında çok önemli bir marka tarihe gömüldü. Geçtiğimiz günlerde ise Ulusoy’un 20 otobüsüne haciz geldi. Basın Ekspres yolundaki büyük arsanın da satışa çıktığı konuşuluyor.

Hacı Mehmet Bahattin Ulusoy, Türkiye’nin köklü şirketlerinden Ulusoy’un temelini 1937’de bir otobüsle atmıştı. Ulusoy’un bugünlere uzanan yolculuğunun ve servetinin kaynağı, Of ile Trabzon arasında yaptıkları yük ve yolcu taşımacılığına uzanır.

Cumhuriyetin erken dönemlerinde Karadeniz’de büyümeye başlayan bu ailenin beş erkek çocuğu vardı. Cemal, Saffet, Ali Osman, Yılmaz ve Sefer Ulusoy. Ulusoy’u büyüten, yolcu taşımacılığında liderliğe taşıyan Cemal Ulusoy, 50’li yaşlarında hayata veda etti. Ondan sonra, ailenin öncülüğünü Saffet Ulusoy üstlendi. Ulusoy Grubu büyüdükçe, bu kardeşler nüfuzlarını farklı çevrelerde arttırdılar.

ANLAŞMAZLIK ARTTI

Ali Osman Ulusoy, uzun yıllar Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin en etkin isimlerindendi. Saffet Ulusoy ise yıllarca Uluslararası Nakliyeciler Derneği’nin başkanlığını yaptı. Oğlu Haluk Ulusoy sonraları Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı oldu. Kardeşlerden Yılmaz Ulusoy ise iş, sanat ve cemiyet hayatının önde gelen isimlerindendi, hala da öyle. Onu en son Mustafa Koç’un ölüm haberini basına doktorlarından önce duyururken izledik.

İşte bu aile yıllar geçtikçe çocuklar, torunlar derken büyüdü. Kurumsallaşma geciktikçe de büyüyen ve çok sesliliğin hakim olmaya başladığı bu aile içinde anlaşmazlıklar arttı. O yıllarda çoğunluk hissesine sahip oldukları UN Ro-Ro’nun satışı konusunda ailenin yaşadığı anlaşmazlık da en önemli kırılma noktasını oluşturdu.

2008’e gelindiğinde Ulusoy Holding’in üç eşit parçaya bölünmesine karar verildi. Saffet Ulusoy ‘Ulusoy Global Yatırımlar Holding’i, Yılmaz Ulusoy ‘Yılmaz Ulusoy Holding’i, Cemal Ulusoy’un oğlu Alican Ulusoy ise ‘Ulusoy Uluslarası Yatırım Holding’i kurdu. Ailenin ana iş kolu olan yük ve yolcu taşımacılığı ise Saffet Ulusoy’a kaldı. Saffet Bey de, Ulusoy Seyahat’i beş çocuğuna, Haluk Ulusoy, Selma Ulusoy Koçak, Sevim Ulusoy, Berrin Ulusoy ve Sevilay Ulusoy’a devretti. Direksiyona da oğlu Haluk Ulusoy oturdu.

VARAN TARİH OLDU

Haluk Ulusoy’un ilk icraatı 2012’de yine bir aile şirketi anlaşmazlığıyla satışa çıkan rakibi Varan’ı almak oldu. Bu arada enerji sektörü de Ulusoy Global’in ilgi alanları arasına girdi. Eski Orman Bakanı Ersin Taranoğlu’nun Genel Müdürlüğünü yaptığı İlk Enerji’nin Sinop’ta başlattığı HES yatırımları, çevre sorunları nedeniyle bir türlü başlayamadı. Ayancık bu yılın başında mühürlendi. İddialara göre enerji yatırımlarında Taranoğlu’nun yanlış yönlendirmeleri de etkili oldu. Kamuoyunun yıllarca uçağa alternatif olarak kullandığı Ulusoy Seyahat de uzun süredir sıkıntılar içindeydi. Hatta kız kardeşlerin Haluk Ulusoy’a karşı darbe yaptığı ve görevden uzaklaştırdığı iddia edilmişti. İşte bu sıkıntıların yansımaları bugünlerde birer birer ortaya çıkıyor. Saffet Bey’in varisleri bu yılın başında 40 yıllık Varan’ı kapattı. Yolcu taşımacılığında çok önemli bir marka tarihe gömüldü.

Geçtiğimiz günlerde ise Ulusoy’un 20 otobüsüne haciz geldi. Son olarak Basın Ekspres yolundaki büyük arsanın da satışa çıktığı konuşuluyor.

TANIDIK BİR FİLM

Aslında bu gelişmelere ilişkin ilk sinyal, ismi Ulusoy’la özdeşleşen Ulusoy Seyahat Genel Müdürü Mustafa Yıldırım’ın Haziran 2015’te, en önemli rakipleri Metro Seyahat’in başına geçmesiyle gelmişti. Yani gemiyi önce kaptan terk etmişti. Gereken adımların zamanında atılmaması ve yeterince kurumsallaşamamanın faturası hızla ödenmeye başladı. Tıpkı tanıdık bir film gibi akıp gidiyor şimdi her şey. Umarım bu kötü gidiş bir yerde son bulur, bu önemli marka da hayatımızda olmaya devam eder.

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/yolcu-tasimaciligi-sektorunde-ne-oluyor/1001539