Yıllarca dirsek çürütülüp, hak kazanılan 'değerli' diplomaların kiralanarak gelir kapısı haline geldiği uzun süredir bilinen bir konu. Ancak son zamanlarda, diploma ticareti artarak internet sitelerinde verilen ilanlara kadar uzandı. Peki caydırıcı cezalara rağmen, diplomasını kiralayanlar neden bu kadar rahat? Denetimler yeterli mi? Habertürk'ten Ümran Avcı yazısında, bu sorulara yanıt aradı ve kiralık diplomalar konusunu inceledi. İşte o yazı:
Diploma kiralama, her ne kadar yasal olmasa da son dönemlerde internet ilanlarına kadar düştü. Artık iyiden iyiye sektör haline gelen bu uygulamada bazı eczacılar diplomalarını eczane açmak isteyen üçüncü şahıslara 3-5 bin TL karşılığı kiralıyor. İnşaat mühendisleri yapı denetim ve müteahhitlik şirketlerine, pratisyen hekimler güzellik merkezleri ve spor salonlarına, gıda, kimya ve veteriner hekimler ise gıda sektörlerine kiraladıkları diplomalarla aylık 500 ile 5 bin TL arasında ‘gelir’ elde ediyor.
YAPTIRIMI AĞIR AMA...
Diploma sahipleri deyim yerindeyse kendileri yatıp diplomalarını çalıştırarak para kazanırken, işyeri sahipleri de çalıştırmak zorunda olduğu uzmanlara yüksek maaş ve sigorta primi ödemeden maliyeti düşürüyor. Meslek odaları ise diploma kiralama sorunuyla yıllardır mücadele ediyor. Meslekten mene kadar giden yaptırımları olmasına rağmen yılda ortalama 100’er dosya odaların disiplin kurullarında karara bağlanıyor. Olan ise her şeyden habersiz vatandaşa oluyor. Depreme dayanıklı diye aldığı evin kâğıt üstünde “Sağlam” raporu aldığından habersiz yaşıyor, gittiği merkezde hekim diplomasını gördüğü için içi rahat şekilde tıbbı işlem yaptırıyor. Oda yöneticileri yaşananları Habertürk’e değerlendirdi:
‘BÜYÜK SUÇ’
İstanbul Eczacı Odası Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Türkaydın: Yönetmeliğimize göre büyük bir suç. Sağlık Bakanlığı ile birlikte çalışıyoruz. Son yıllarda önemli adımlar da atıldı. Ayda neredeyse 10 dosyaya bakıyoruz. Uyarı üzerine vazgeçenlerin dosyası kapanıyor. Ancak eczane açıldıktan sonraki denetimlerde durum ortaya çıkarsa ruhsat iptal oluyor. 5 yıl mesleğini icra edemiyor.
‘MESLEKTEN MEN’
Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı İsa Tahta: Cezası meslekten mene kadar gidebiliyor. Eğer gıda mühendisi rağbet etmiyorsa, veteriner hekim rağbet etmiyorsa, kimyacıyı istihdam ediyor aynı şartlarda.
‘DİPLOMA İPTAL EDİLİR’
İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan: Meslektaşlarımızı bilinçlendirme çalışmalarımız devam ediyor. Tespit ettiğimiz durumlarda idari soruşturma açıyoruz. Durumun tekrarında diploma iptal ediliyor.
‘YAPI DENETİME DİKKAT’
İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Sekreteri Rezzan Bulut: İnşaat mühendisi diplomasını yoğunluklu olarak yapı denetim firmaları kiralıyor. Bakanlık müfettişleri ilgili inşaatlarda problem gördüğü zaman, tutanak ve dosyalarını meslek örgütüne gönderiyor. Diplomasını kullandıranlara meslekten men cezası veriliyor.
İŞTE O İLANLAR
-Acil kiralık eczacı diploması arıyorum, aylık en az 5 bin TL ile başlıyorum.
-5 yıllık inşaat mühendisi diplomam kiralıktır. Şehir fark etmez. Diplomamla 1 milyona kadar ihalelere direkt girilebilir.
-Yıldız Teknik İnşaat Mühendisliği 1967 yılı mezun diplomamı satıyorum. DSİ’de 30 yıllık dere ıslahı konularında 100 üzerinde iş bitirme mevcuttur.
-Hemşire diplomamı İstanbul Avrupa yakasında kullanılmak üzere 2 bin-2 bin 500 lira arası kiraya vermek istiyorum.
-Emekli pratisyen hekimim. Özel poliklinik, özel hastane ve benzeri işyeri açmak üzere diplomaya ihtiyacı olanlar benimle irtibata geçebilir.
‘BİR AHLAKSIZLIK SÖZ KONUSU’
Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı: Bir ahlaksızlık söz konusu ne yazık ki. İyi insan yetiştirmiyoruz. Eğitimli, iyi insan, namuslu insan yetişmiyor. Bu dinle de olmuyor... Para kazanmayı değil, kimseye zarar vermemeyi ön planda tutacak insanların yetişmesi önemli. Başkalarının zarar görmesini önlemek önemli. Etik değerlerin, ahlaki değerlerin, doğru ve yanlışı bilerek, doğruya yanlışa kendisinin karar verebiliyor olması lazım.