Sabancı Üniversitesi, Akbank’ın kurucu sponsorluğunda finansta mükemmel bir donanımı hedefleyen Center of Excellence in Finance’i (CEF) kurdu. Merkezin tanıtımı, 08 Mart 2016, Salı günü, Sabancı Center’da gerçekleştirilen basın toplantısı ile yapıldı. Tanıtım toplantısına; Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Berker ve Sabancı Üniversitesi Finans Kürsü Başkanı ve CEF Kurucu Başkanı Prof. Dr. Özgür Demirtaş katıldı.
Sabancı Üniversitesi Center of Excellence in Finance (CEF); akademisyenler, endüstri yöneticileri, devlet kurumları ve yatırımcıları bir araya getirerek, temel bilgileri gerçek hayatta kullanılabilir uygulamalara dönüştürmeyi amaçlıyor. Merkezin danışma kurulu bu dört farklı çevreden gelen, küresel ölçekte tanınırlığa sahip üyelerden oluşuyor. Sabancı Üniversitesi CEF’in Danışma Kurulu’nda; Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, Massachusetts Institute of Technology (MIT) Ekonomi Profesörü Daron Acemoğlu, Deutsche Bank eski CEO'su Josef Ackermann, Birleşik Krallık eski Ticaret ve Yatırımlardan Sorumlu Devlet Bakanı Lord Stephen Green, Harvard Business School Yönetim Bilimleri Profesörü Dante Roscini, ABD eski Hazine Bakanı Robert Rubin, ABD eski Hazine Bakanı ve Harvard Üniversitesi’nin eski rektörü Larry Summers yer alıyor.
Geleceğin Türkiye’sini yaratmak için kurumsal sosyal sorumluluk çalışmalarında eğitim, girişimcilik ve kültür sanat alanlarına odaklandıklarına işaret eden Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, “Bu tarz sürdürülebilir projelerin en büyük mirasımız olacağına inanıyoruz. Sabancı Üniversitesi ile birlikte hayata geçirdiğimiz Türkiye’nin ilk finans mükemmeliyet merkezi olacak Center of Excellence in Finance (CEF), bizi şimdiden çok heyecanlandırıyor” dedi ve şöyle konuştu:
CEF ile yetişmiş finans gücünü mükemmel kılacağız
“CEF ile akademi, finans sektörü ve reel sektör arasında bir köprü kurmayı amaçlıyoruz. Bu köprüyle yetişmiş finans gücünü mükemmel kılacağız. Bu hedefi ile CEF, akademisyenleri, endüstri yöneticilerini, devlet kurumlarını ve yatırımcıları bir araya getirerek, temel bilgileri gerçek hayatta kullanılabilir uygulamalara dönüştürecek. CEF, özellikle, bankacılık sektörü başta olmak üzere finans endüstrimizin ihtiyaç duyduğu araştırma raporları, makaleler ve analizlerin üretilmesinde önemli bir akademik merkez haline gelecek. Bu yıl bir konferans ve sertifika programı ile başlangıç yapacak olan CEF; önümüzdeki 5 yıl içinde Türkiye’deki finans profesyonellerinin birikimlerini tamamlayan, onlara değer kazandıran, yetişmelerinde önemli rol oynayan uluslararası bir platform olacak.”
Sabancı Üniversitesi , CEF ile uluslar arası standartlarda eğitimler verecek
Basın toplantısında konuşan Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Berker, CEF ile farklılık ve kalite alanında önemli bir adım daha attıklarına işaret ederek, “Sabancı Üniversitesi, kurulduğu günden beri eğitimde ve topluma hizmette yeniliklerin öncüsü olmuştur. Üniversitemiz bünyesinde kurduğumuz Center of Excellence in Finance’in (CEF), öncülüğe yol açan özgün bilginin yaratılmasını ve yayılmasını sağlayan vizyonumuz, araştırma ve eğitim alanındaki yaratıcılığa olan inancımızla, şimdi finans alanında yenilikçi bir oluşum olacağını düşünüyoruz. Sabancı Üniversitesi bu merkez ile finans sektöründe gereksinim duyulan bilgiyi, uluslararası standartlarda vereceği eğitimler ve yayınlayacağı araştırma raporları ile sağlayacak ve bu alandaki eğitim enstrümanı olmaktan mutluluk duyacaktır” dedi.
Sabancı Üniversitesi Finans Kürsüsü Başkanı ve CEF Kurucu Başkanı Prof. Dr. Özgür Demirtaş da konuşmasında, “CEF, kuruluş aşamasından itibaren gerçekleştireceği tüm etkinliklerde kalitenin en ön planda tutulduğu bir yapıyı gözetmiştir. CEF’in Danışma Kurulu’nda yer alan isimler kaliteye verdiğimiz önemin bir ispatı olarak kabul edilmelidir. 3 Haziran tarihinde düzenleyeceğimiz uluslararası konferansta ve Ekim ayında başlayacak sertifika programlarımızda da uluslararası kaliteyi gözeterek, finans alanında dünyaca ünlü isimleri ağırlayacağız. CEF, kaliteli finans eğitiminde öncü bir merkez olacak, Türkiye’nin finans merkezi olma idealine büyük destek verecek, ülkenin ve bölgenin uluslararası tanınırlığına katkıda bulunacak.” diye konuştu.
CEF’in hedefleri;
• Öğretim becerileri uluslararası boyutta kabul gören yıldız eğitimcilerin yürüteceği sertifika programları ile reel sektör liderlerini, üst düzey finans yöneticilerini, üniversite öğrencilerini ve genç profesyonelleri eğitmek;
• Yurtdışından gelen ve uluslararası tanınırlığa sahip akademisyenlerin vereceği seminer serileri ve Türkiye finans sektörünün liderlerinin yürüteceği atölyeler aracılığı ile güncel araştırma bulgularını ve fikirlerini paylaşmak;
• Varlık fiyatlama, varlık tahsisi, yatırımlar, kurumsal finans, kurumsal yönetişim ve şirket değerleme konuları başta olmak üzere finansın çeşitli alanlarında yüksek kalitede araştırma yapmak;
• Bireysel yatırımcıların finansal okuryazarlığı ile sermaye ve risk yönetim araçlarına erişimine katkıda bulunmaktır.
CEF eğitimleri aşağıdaki kategorilere göre planlanmıştır:
• Üniversite öğrencileri ve genç profesyonellere yönelik ortalama 4 gün süren Finansın Temelleri dersleri düzenlenecek.
• Üst düzey finans yöneticileri ve reel sektör liderleri için ortalama 2 ile 4 gün arası süren Kurumsal Finans, Şirket Değerlemesi, Proje Değerlendirme, Kurumsal Yönetişim, Risk Yönetimi, Varlık Fiyatlama, Yatırımlar ve Varlık Tahsisi dersleri gerçekleşecek. Kurumsal yatırımcılar için seminerler, atölyeler ve üç ayda bir yayınlanan araştırma raporlarıhazırlanacak.
• CEF’in resmi internet sitesinde ve düzenleyeceği etkinliklerde küçük yatırımcılar ve diğer piyasa takipçileri için araştırma verileri paylaşılacak. Bunlara ek olarak CEF, her yıl, akademisyenler, finans pratisyenleri, sektör liderleri ve piyasa düzenleyicilerinin katılımları ile dünya finans sektörünü bir araya getireceğiuluslararası bir konferans düzenleyecek. CEF aynı zamanda finansal iktisat alanında yüksek kalitede araştırma çıktıları üretmeyi ve dağıtmayı da amaçlıyor. CEF’in resmi internet sitesi üzerinden bu araştırma raporlarının yanı sıra, öğretim görevlilerinin akademik dergilerde yayınlanan araştırma ve makalelerine de ulaşılabilecek.